با توجه به اینکه هوشمند سازی ساختمان در کشور ما قدمت چندانی ندارد و هنوز تعداد افراد قابل توجهی در جامعه وجود دارند که نمیدانند هوشمند سازی ساختمان چیست و چه مزایایی دارد، بهتر است برای درک بهتر این موضوع به نیازهای نو ظهوری که در جامعه به وجود آمده نگاهی بیندازیم.
مقدمه
زندگی در عصر حاضر تفاوتهای چشمگیری با گذشته دارد. امروزه روش زندگی انسانها با توجه به فاکتورهای متفاوتی تحت تاثیر قرار گرفته و تغییر میکند. یکی از این فاکتورها آسانتر کردن کارها و رسیدن به آسایش و آرامش بیشتری در زندگی میباشد. انسانها در طول حیات خود همواره علاقهمند به پیشرفت در کارها و دستیابی به رفاه و آسایش بیشتر میباشند. به همین خاطر تلاش میکنند تا از امکانات جدیدی که به وسیله پیشرفت علم و تکنولوژی در جامعه به وجود آمده استفاده کنند و به رفاه و راحتی بیشتری نیز دست یابند.
یکی دیگر از فاکتورهایی که در نوع زندگی ما اثرگذاری قابل توجهی دارد و امروزه هشدارهای جدی در مورد چگونگی مصرف آن به گوش میرسد، بحث انرژی است. اغلب ما کم و بیش نگران از دست دادن انرژیهای طبیعی و غیرطبیعی هستیم چرا که از دست دادن این انرژیها میتواند علاوه بر نگرانیهای ما، شیوه زندگیمان را نیز تحت تأثیر قرار دهد و آسایش را از ما سلب کند. بنابراین امروزه انسانها سعی دارند در طراحیها و اقداماتی که انجام میدهند، این فاکتور مهم را مد نظر قرار دهند تا ضمن رسیدن به پیشرفت و رفاه بیشتر، کمترین میزان انرژی مصرف شود.
به خاطر داشته باشید این دو فاکتور میتوانند از پیش زمینههای هوشمند کردن ساختمانها در نظر گرفته شوند.
هوشمند سازی ساختمان چیست؟
به بیان ساده هوشمند سازی یعنی از یکسری مجموعه سختافزارها و نرمافزارها در بخشهایی از ساختمان استفاده کرد تا بتوان قسمتهای مختلف ساختمان را به صورت اتوماتیک و یکپارچه کنترل نمود. ساختمانی که به سیستم های هوشمند مجهز شده باشد توانایی کنترل اتوماتیک سیستمهای گرمایشی و سرمایشی، حفاظتی و امنیتی، روشنایی، تهویه، صوتی و تصویری و… را دارد.
مهمترین مزایای هوشمندسازی ساختمانها
همانطور که میدانید ساختمانهای قدیمی و امروزی از لحاظ آسایش و مصرف انرژی با یکدیگر تفاوتهای قابل توجهی دارند. هوشمند سازی منازل مزایای زیادی برای ساکنین آن در پی دارد که در ادامه به مهمترینهای آن اشاره میکنیم.
افزایش آسایش و رفاه ساکنین
امروزه به دلیل افزایش مشغلههای روزمره، افراد نیازمند سیستمی هستند که بتواند بخشی از کارهای روتین روزانهشان را انجام دهد و نیازهای آنان را برطرف کند. این سیستم هوشمند سازی همان سیستمی است که میتواند کارها را بدون خطا انجام داده و به انجام شدن کارهای روزانه شما سرعت ببخشد.
بهبود کارکرد سیستمهای ساختمان
تمامی سیستمهای الکترومکانیکی ساختمان هوشمند، توسط کنترلکننده مرکزی به صورت یکپارچه کنترل میشوند. از این رو کارکرد سیستمها با کمترین خطا صورت گرفته و در صورت بروز خطا امکان شناسایی و رفع سریع آن وجود دارد.
مصرف بهینه انرژی
با استفاده از سیستم هوشمند سازی میتوان حتی تا ۵۰% در میزان مصرف انرژی صرفهجویی کرد. چرا که این سیستم قادر است در ساعات اوج مصرف، میزان مصرف انرژی را کنترل کند. بهعلاوه میتواند در ساعاتی که هیچکدام از ساکنین در ساختمان حضور ندارند، مصرف انرژی را به صفر برساند. که بدین ترتیب به مدیریت انرژی کمک شایانی خواهد شد.
با اضافه شدن علم اینترنت اشیا (IOT) به هوشمند سازی ساختمان علاوه بر کاهش هزینههای هوشمند سازی و مزایای استفاده از پردازش ابری باعث میشود تا کلیۀ اجزای مختلف ساختمان بیشترین بهرهوری را داشته و شرایط بهینهای برای مصرف انرژی ایجاد گردد.