در میان صنایع مختلفی که از تکنولوژی اینترنت اشیا بهره می برند، صنعت حمل و نقل (logistic) توانسته به موفقیت نسبی یشتری دست یابد. اینترنت اشیا در حمل ونقل توانسته با کمک اتصالات بی سیم قوی، امکانات جدیدی را برای ردیابی و مدیریت ناوگان حمل ونقل ارائه نماید.
اینترنت اشیا می تواند موجب افزایش کارآیی و بهینه سازی فرآیندها در صنعت حمل و نقل گردد. اینترنت اشیا با کمک فناوری های نظیر RFID و WiFi می تواند به کنترل محموله های باری بپردازد. رهگیری محصولات می تواند باعث کنترل کیفیت و ردیابی محموله های باری شود.
با کمک اینترنت اشیا می توان به کنترل رفتارهای رانندگان وسایل نقلیه پرداخت. همچنین وضعیت فنی خودروها و ناوگان حمل و نقل عمومی را مورد بررسی قرار داد.
نحوه پیاده سازی اینترنت اشیا در صنعت حمل ونقل
امروزه در خودروها شاهد حضور انواع سنسورها و حسگرهای پیشرفته می باشیم. سنسورهای سرعت سنج، سنسورهای اکسیژن، سنسورهای ولتاژ از جمله مهمترین موارد بکارگیری اینترنت اشیا در حمل و نقل می باشند. این سنسورها با کمک اطلاعات دریافتی از قسمت های مختلف خودرو، هوشمندی مناسبی را برای ناوگان لجستیکی فراهم آورده اند.
با بروز و ظهور سیستم های موقعیت یاب جهانی یا همان GPS (Global Positioning Systems)، صنعت حمل و نقل با تغییرات جدّی مواجه گردید. GPS به خودروها کمک می کند تا بهینه ترین مسیرها را برای عبور ومرور خود انتخاب کنند. این فناوری امروزه توانسته است به حدّی پیشرفت کند که دیگر شنیدن اصطلاح خودروهای خودران برای عموم مردم عادی شده است.
مزایای ایجاد شده توسط اینترنت اشیا در صنعت حمل و نقل
بطور کلی با ترکیب اینترنت اشیا در صنعت حمل و نقل مزایای بسیاری را می توان انتظار داشت. در ادامه به معرفی چند مورد از مهمترین این مزایا می پردازیم :
۱- افزایش بهره وری در مصرف سوخت
بازار سوخت های فسیلی امروزه دارای نوسانات زیادی می باشد. این نوسانات بر روی صنعت لجستیک تاثیر منفی زیادی دارند. مدیران ناوگان ترابری معمولا به دنبال یافتن راهکارهای جدیدی برای بهینه سازی مصرف سوخت می باشند.
استفاده از سنسورهای شتاب سنج می توان مصرف سوخت را مدیریت کرد. همچنین خودروهای الکتریکی نیز می توانند باعث کاهش مصرف سوخت های فسیلی و بالطبع کاهش میزان آلودگی هوا شوند.
۲- بهینه شدن هزینه های تعمیر و نگهداری
یکی از هزینه های سنگین در صنعت حمل و نقل، نیاز به بازدیدهای دوره ای خودروها و تعمیر آنها می باشد. با کمک اینترنت اشیا و سنسورهای جاسازی شده در خودروها می توان وضعیت موتور، ترمز، لاستیک ها و سایر عناصر مهم را به راحتی پایش کرد.
با جمع آوری اطلاعات از حسگرهای مختلف و انتقال آنها به ابر می توان به کمک آنالیز و الگوهای از پیش طراحی شده به اطلاعات جامعی از وضعیت خودروهای حاضر در ناوگان حمل و نقل دست یافت.
۳- کنترل شرایط نگهداری محصولات با کمک اینترنت اشیا در ناوگان حمل و نقل
با کمک فناوری های GPS ، RFID و خدمات مبتنی بر اَبر (Cloud) می توان بر شرایط حمل بار نظارت کرد. با کمک این تکنولوژی ها امکان نظارت بر وضعیت نگهداری محصولات فسادپذیر (نظیر موادغذایی) وجود خواهد داشت.
تجهیزات هوشمند آینده علاوه بر بسته بندی محصولات بر روی آنها تگ های RFID را قرار می دهند. این تگ ها شامل اطلاعاتی درباره شرایط نگهداری، تاریخ تولید و انقضاء، نام خریدار محصول به همراه آدرس سکونت وی می باشند. این تگ های RFID به خودروها در ردیابی مسیر مشتریان و شرایط نگهداری محصولات کمک می کنند.
۴- بهبود ایمنی جاده ها
امنیت جاده ای، یکی از مهمترین موضوعات برای صنعت حمل و نقل می باشد. حوادث و تصادفات جاده ای، هزینه های پزشکی و از کارافتادگی بسیاری را بر دولت ها و سازمان های بیمه گر وارد می کنند.
یک پست مرتبط ، شاید خواندن این پست هم برای شما هم جذاب باشد : جاده هوشمند چیست؟
اینترنت اشیا در حمل و نقل جاده ای نیز می تواند موثر واقع شود. فناوری اینترنت اشیاء توانایی لازم برای کاهش خطرات و ارتقا ایمنی جاده ها را دارد.
می توان با کمک IoT رفتار رانندگان وشرایط محیطی جاده ها را کنترل کرد. برخی از سنسورها به راحتی هشدارهای لازم را برای کاهش خواب آلودگی رانندگان صادر می کنند.
همچنین تجهیزات IoT بطور مستمر وضعیت آب و هوا، جاده و خودروها را کنترل می کنند و هرگونه مشکلی را به مرکز کنترل جاده ای اعلام می کنند.
۵-کنترل ترافیک
اینترنت اشیا این توانایی را دارد که با کمک تجهیزات محیطی ، اطلاعات دقیقی را از شرایط جاده ای و تراکم های ترافیکی به مدیران ناوگان حمل ونقل ارائه دهد. این اطلاعات به پلیس برای مدیریت گره های ترافیکی کمک می کند. از دیگر سو رانندگان می توانند با اطلاع از حجم ترافیک مسیرهای مناسب تر را انتخاب کنند.
منبع : سایت iotworldtoday