فناوری اطلاعات و ارتباطات توانسته است زنجیره تامین کالا را به شکل گستردهای تغییر دهد. به طوری که امروزه با مفهوم جدیدی به نام شبکه تامین دیجیتال یا Digital supply Networks روبرو هستیم. به طور کلی تکنولوژی DSN نیز مبتنی بر فناوری اینترنت اشیا(IoT) و اینترنت اشیا صنعتی (IIoT) میباشد.
در ۵۰ سال گذشته، سازمانها از لحاظ تفکرات مدیریتی به شدت تحول یافتهاند. در این سالها علم مدیریت نظریههای متلفی را پشت سر گذاشته است. تفکرات سلسله مراتبی، برنامهای، منابع محور، شبکههای پویا، مبتنی بر فرآیند و نظریه سیستمی مهمترین تفکرات سازمانی را تشکیل دادهاند.
شبکه تامین دیجیتال و کاربردهای آنها
با پیشرفتهای چشمگیر در محاسبات و علم داده و همچنین ورود هوش مصنوعی و حسگرهای دقیق(در کنار یادگیری ماشین و محاسبات شناختی)، امکان ترکیب دنیای فیزیکی و دیجیتال در بخشهای مختلف فراهم گردیده است. این امکان، باعث شده است تا زنجیره تامین کالا به سرعت هوشمند، مقیاسپذیر، چابک و قابل تنظیم شود.
امروزه مدیریت زنجیره تامین کالا براساس جمعآوری دادهها از حسگرها، آنالیز اطلاعات و تصمیمگیری سریع عمل مینماید. چنین سیستمی به مدیران و رهبران سازمانها، امکان استفاده از فرصتها و مزیتهای رقابتی را خواهد داد.
معمولا سازمانهای بزرگ براساس منابع و بازارهای هدف، فرآیندهای خود را طرحریزی میکنند. شبکههای تامین دیجیتال (DSN) دامنه گستردهای از فناوریهای فیزیکی و دیجیتالی را در بر میگیرند.
فناوریهایی نظیر رباتیکز، واقعیت افزوده، آنالیز، هوش مصنوعی، فناوریهای شناختی(Cognitive)، شیوههای صنعتی در تولید انبوه کالا و اینترنت اشیا به شرکتها کمک می کنند تا با ابزارهای دیجیتالی، آگاهانه تصمیمات مناسبی را بگیرند.
نقش اینترنت اشیا در شبکههای تامین دیجیتال
اینترنت اشیا با کمک تجهیزات، سیستمها و اماکن متصل به شبکه میتواند انبوهای از اطلاعات را تولید کند. سپس با استفاده از مدیریت کلان دادهها و محاسبات ابری به آنالیز دادههای واقعی پرداخته میشود. نتیجه این محاسبات میتواند منجر به تصمیمات عالی در یک زمان معقول گردد.
تصمیمگیریهای هوشمندانه در دنیای فیزیکی با کمک تجهیزات اینترنت اشیا، امکان ارزشآفرینی در زنجیرههای تامین را فراهم میآورد. این ارزش آفرینی باعث میشود تا مشتریان از خرید محصولات مختلف حداکثر رضایتمندی را داشته باشند. با کمک اینترنت اشیا میتوان DSN را با قدرت هرچه بیشتر پیادهسازی کرد.
توسعه بازارهای هدف با کمک DSN
همانطور که قبل از این گفته شد، IoT میتواند یک مقیاس گسترده از ارزشها را در شبکه تامین دیجیتال بوجود آورد. به طور کلی یک بازار را میتوان به سه بخش زیر تقسیم کرد:
- مصرفکننده
- خدمات دهندهگان
- سازمانهای دولتی و صنعتی
در هرکدام از بخشهای فوق، ما شاهد یک اکوسیستم بزرگ هستیم که میتواند دربرگیرنده زنجیرهای از ارزشهای سازمانی، افراد و زیرساختهای مرتبط با خودشان باشد.
اینترنت اشیا مصرفکننده (Consumer Internet of Things)
اینترنت اشیا مصرفکننده یا CIoT شامل میلیونها دستگاه مرتبط با مشتریان میشود. این تجهیزات میتوانند احساسات مشتریان را اندازه گیری، ثبت و توصیف نمایند. تجهیزاتی نظیر گوشیهای هوشمند، ساعتهای هوشمند، اتومبیلهای هوشمند، لوازم خانگی هوشمند، دستیاران مجازی، دستگاههای تناسب اندام، تجهیزات ردیابی و دستگاههای نظارتی همگی سعی دارند اطلاعات جامعی را از مصرفکنندگان و کاربران جمعآوری کنند.
CIoT شامل برنامههایی است که سازمانها را قادر میسازد تا درک بهتری از چگونگی مصرف یک محصول توسط کاربران پیدا کنند. دادههای حجیم در اینترنت اشیا باعث میشوند تا تولیدکنندگان همواره محصولاتی متناسب با نیاز کاربران خود تولید کنند. همچنین ارائه ایدههای خلاقانه در محصولات، با توجه به نیاز مشتری قابل اجرا خواهد بود.
شبکه تامین دیجیتال و خدمات دولتی
بخش دولتی در شبکه تامین دیجیتال نقش پررنگی دارد. شهرهای هوشمند، حمل و نقل هوشمند، امنیت عمومی، اجرای قانون، ساختمانهای هوشمند، مدیریت انرژی، کشاورزی هوشمند و خدمات بهداشتی از جمله مهمترین حوزههایی هستند که دولتها به آنها نیاز دارندو به فراخور شرایط به آن ورود پیدا میکنند.
اینترنت اشیا صنعتی و DSN ها
انواع خدمات مبتنی بر اینترنت اشیا میتواند ارزشآفرینی قابلتوجهی را بوجود آورد. اینترنت اشیا صنعتی یا IIoT نیز تاثیر زیادی بر شبکه های تامین دیجیتال دارد. کارخانههای هوشمند و پالایشگاههای دیجیتال و … مثالهایی هستند که نقش تجهیزات متصل به شبکه را در DSN ها نشان میدهند.
در میان رقابت شدید در بازار، فشار تقاضا و فرضیههای نادرست در تولید، نیاز است تا یک کارخانه صنعتی راهکاری برای بهبود راندمان خود بیابد. سرعت بخشیدن به فرآیند تولید به معنای سرعت بخشیدن به حضور در بازار خواهد بود. این موضوع تاثیر متقابل اینترنت اشیا صنعتی و شبکههای تامین دیجیتال بر یکدیگر را به خوبی نشان میدهد.
اینترنت اشیا صنعتی میتواند در تمامی مراحل و فرآیندهای تولید و حتی پس از آن نقش پررنگی را ایفا کند. شبکه تامین دیجیتال نیز با ارائه بازخوردهای لازم به صنعت و دریافت سیگنالهای واحدهای تولیدی میتواند به کنترل بازار و رقبا بپردازد.
و در پایان…
شبکه تامین دیجیتال یک سیستم انعطافپذیر را براساس دادههای تولیدشده توسط تجهیزات اینترنت اشیا پایهگذاری میکند. یک سازمان ممکن است دارای چندین DNS باشد. IIoT میتواند مقیاسپذیری را با کمک DSN توسعه دهد.
یک شبکه تامین دیجیتال به سازمانها برای اخذ تصمیمات بهتر کمک میکند. یک سازمان با کمک اینترنت اشیا و DSN میتواند استراتژیهای قویتری را اتخاذ کند. استراتژیهای درست میتوانند منجر به عملیاتهای موثرتری شوند که در نتیجه باعث کارآمدی پروسهها و خلق فرصتهای جدید برای کسب و کارها خواهد شد با کمک بهبود زنجیره تامین کالا می توان رونق صنعت خردهفروشی را انتظار داشت.