امروزه با افزایش جمعیت و وسایل حمل و نقل درون شهري و جادهاي، به خصوص در شهر های بزرگ هوا روزبه روز آلوده تر مي شود. آلاینده های ناشی از این ها، گروههاي زيادي از سياست مداران، توليد کنندگان و مصرف کنندگان را از مدتها پيش به تکاپو انداخته تا راهکاري پیدا کنند و براي مقابله با پديده گرمايش زمين و آلودگی هوا راه حلی ارائه دهند. یکی از راه حل های سریع، آسان و قابل دسترس برای حل این معضل، استفاده از خودروهاي برقی و هيبريدي به جاي انواع خودروهای سوختی می باشد.
خودروبرقی چیست؟
خودروی برقی به خودرویی می گویند که برای تامین انرژی آن از باتری های قابل شارژ استفاده می شود و از موتورالکتریکی به عنوان نیروی محرکه استفاده می شود. اولین خودروی برقی را توماس پارکر یک مهندس اهل لندن ساخت. پارکر که دغدغه آلودگی شهرش را داشت و علاقه مند به ساخت خودروهای با مصرف کارآمدتر سوخت بود اولین خودروی برقی قابل استفاده را تولید کرد. با گسترش روز افزون تکنولوژی و حرکت به سمت شهر هوشمند شدن، موضوع هوای پاک و بالتبع خودروهای الکتریکی نیز شدت بیشتری یافته است.
مزایا و معایب خودروهاي برقی
از مزایای خودروی برقی نسبت به خودروی احتراقی میتوان به کاهش چشمگیر آلودگی هوا، کاهش گازهای گلخانه ای در هوا و عدم استفاده از نفت اشاره کرد. این خودروها در مقایسه با خودروهای سوختی، صدای کمتری دارند و از اگزوز آنها آلودگی ای خارج نمی شود و در ایستگاه های بین راهی قابل شارژ هستند. علاوه بر ان میتوان شارژرهای مخصوص ان ها را در خانه ها نیز نصب کرد. یکی دیگر از برتری های خودروی برقی نسبت به خودروی بنزینی، کاهش قابل توجه هزینه هاست. بر اساس تحقیقاتی که در ایالات متحده انجام شده است هزینه متوسط نگهداری و استفاده از یک خودروی برقی در سال برابر ۴۸۵ دلار است در حالیکه هزینه استفاده از یک خودروی بنزینی ۱۱۱۷ دلار در سال می باشد.
علی رغم مزایای بسیاری که برشمردیم، این خودروها از معایب زیادی نیز برخوردارند که در ادامه می خواهیم به شرح آنها بپردازیم:
-
یکی از این معایب آن ها برد یا مسافت قابل پیمایش محدود است که به توان باتری و موتور بستگی دارد.
-
زمان زیادی لازم است تا باتری خودرو شارژ شود.
-
عمر باتری خودروهای برقی نهایتا ۱۰سال است.
-
دسترسی به تعمیرگاه های خودروهای هیبریدی دشوار است. برای تعمیرآن ها باید به تعمیرگاه های مخصوص که تعداد آن ها کم است مراجعه کرد.
-
مدل های عرضه شده این خودرو ها محدود است و از تنوع پایینی برخوردار است. البته کم کم و با گسترش فناوری، مدل های بیشتری به بازار عرضه خواهد شد.