شاید در دوران بچگی هر کدام از ما علاقه ی زیادی به ساخت اشیا الکترونیکی و یا سردرآوردن از نحوه ی کار آنها داشتیم . اما با گذر زمان و پیشرفت تکنولوژی ساخت وسایل الکترونیکی سخت تر شد . (اگر حرفم رو باور ندارید فقط کافیه به مادر برد کامپیوترتان نگاهی بیاندازید ، کار کردن با قطعاتی به اون ریزی کار هر کسی نیست!)اما در طی چند سال اخیر شرکت های مختلفی با ساخت ابزار های متفاوتی کار را برای افرادی که علاقه دارند وسایل هوشمند مورد علاقه ی شان را در خانه بسازند آسان کرده اند.
ساخت اینترنت اشیا در خانه شاید در ابتدا کار غیر ممکنی به نظر بیاید . اما با کمی علاقه و سرمایه اندک شما میتوانید شی مورد نظر خودتان رو هوشمند کنید.با ما همراه باشید!
مرحله ی اول: وسایل مورد نیاز و آشنایی با آنها
یک بورد آردوینو:
خب اول از همه به این بپردازیم که آردوینو (Arduino) چیست؟ آدوینو در واقع جزو پلتفرم هایی است که خیلی از تازه وارد های دنیای الکترونیک از آن برای کار های خود استفاده میکنند .این پلتفرم در ساختمان های هوشمند به صورت وسیع مورد استفاده قرار میگیرد . آردوینو از دوبخش سخت افزاری و نرم افزاری تشکیل شده است . اوپن سورس بودن ، نیاز نداشتن به قطعه ی جدایی برای وارد کردن کد های خود به سخت افزار وهمچنین بهره بردن از زبان C++ از مهم ترین عوامل محبوبیت آردوینو به حساب میایند.شاید باورتان نشود ولی تنها چیزی که برای ساخت یک تابلوی LED لازم دارید ده خط کد میباشد.
همونطور که با یک سرچ ساده میتوان فهمید انواع مختلفی از آردوینو موجود است . بعضی از آنها بسیار سبک و کوچک هستند و بعضی دیگر سنگین ترند که پورت های بیشتری را در اختیار شما میگذارند.انتخاب بورد مناسب برای انجام این پروژه بسیار مهم است پس اگر میخواهید بورد مناسبی برای پروژه ی ساخت اینترنت اشیا خود استفاده کنید ما به شما Arduino Uno WiFi board را پیشنهاد میکنیم. در واقع این بورد آردوینو از جمله بورد هایی ست که قابلیت اتصال به WiFi را به ما میدهد. و این شما را از این درد سر که بخواهید گیرنده ی WiFi جدایی را روی بورد خود نصب کنید نجات میدهد!
سنسور های مورد نیاز:
این بخش بستگی به دستگاه مورد نظرتان دارد . میتوانید از سنسور های متفاوتی مثل سنسور فشار ، گرما ، نور ، لرزش و … استفاده کنید.
برد بورد (bread board) و یا بورد آزمایشی:
در واقع برد بورد صفحه ی کوچکی با اتصالات اکثرا مسی و بدنه ی پلاستیکی میباشد که به شما این قابلیت را میدهد که پروژه ی خود را بدون نیاز به لحیم کاری به اتمام برسانید و بتوانید قطعات خود را بهتر کنترل کنید.
مرحله ی دوم : نصب اپلیکیشن Blynk
اپلیکیشن Blynk یکی از برنامه های مختلف موجود در بستر IoT و یا همان اینترنت اشیا میباشد . شما با این اپلیکیشن میتوانید قطعات خود را به فضای ابری متصل کنید .آنها را به صورت شخصی کنترل کنید . همچنین شما میتوانید با کمک این اپ دستگاه خود را طراحی کرده و یا حتی از طرح های متفاوت موجود استفاده کنید.
(میتوانید درمورد Blynk بیشتر در اینجا بخوانید !)
مرحله ی سوم : ایجاد اتصالات
وارد برنامه شده و قطعات خود را نامگذاری کرده و Auth Token خود را دریاقت کرده و سپس آنها را به هم متصل کنید و دستگاه خود را به طراحی کنید.
مرحله ی چهارم : کد نویسی
این مرحله با توجه به درخواست شما از دستگاه تان میتواند متفاوت باشد . شما برای عبور از این مرحله نیازی به مهارت کد نویسی بالایی ندارید و تنها کافیست به مثال های موجود توجه کنید تا بتوانید بدون نیاز به دانش برنامه نویسی خاصی کد مورد نظر خود را بنویسید.
و در آخر :
ممکن است در نگاه اول ساخت اینترنت اشیا سخت به نظر بیاد. اما مطمئن باشید ساده تر از اون چیزی هست که فکرش را میکنید . میتوانید یک پک استارتر خریداری کنید و فعالیت های موجود در آن را انجام دهید .این باعث میشود که تجربه ی خوبی هم در زمینه ی مونتاژ و هم در زمینه ی برنامه نویسی پیدا کنید. پس اگر واقعا به ساخت اینترنت اشیا علاقه دارید میتوانید از همین الان شروع کنید!