با توجه به سرعت رشد فناوری اطلاعات و فراگیر شدن مبحثی به نام اینترنت اشیاء در دنیای فناوری اطلاعات نیاز به کاربردهای اینترنت اشیاء شدیدا احساس میشود. فناوری اینترنت اشیاء میتواند کاربردهای مفید و تاثیرگذاری در حوزههای مختلف از جمله پزشکی، کشاورزی، صنعت و … داشته باشد. همچنین یکی از کاربردهای مهم آن در ایجاد شهر هوشمند و به طور ویژه خانههای هوشمند است که البته هنوز در ابتدای راه است و نیاز به زیرساختهای فنی دارد. برای استفاده درست از کاربردهای اینترنت اشیاء در ابتدا باید با چالشها و موانعی که هر کدام از این کاربردها دارند مواجه شد که البته با توجه به نوع کاربرد و استفاده آن این چالش ها متغیر هستند.
۱
کاربرد۹های اینترنت اشیا
کاهش مصرف برق و انرژی با اینترنت اشیا: یکی از مصارف بسیار خوب برای این تکنولوژی مربوط به کاهش مصرف برق در خانه و ادارههاست که باعث میشود از روشن ماندن و مصرف بیهوده برق جلوگیری شود.
اینترنت اشیا امنیت منزل را افزایش میدهد: از دیگر کاربردهای این تکنولوژی در بحث امنیت خانه و ادارات است که به مالک امکان میدهد با سفرهای طولانی بدون نیاز به نگرانی پیرامون وضعیت امنیت خانه از زندگی خود لذت ببرد. به طور مثال بسیاری از افراد برای تامین امنیت منزل میتوانند از اشیای مربوط به اقدامات مقابلهای یا هشدار دهنده استفاده کرده و بدون نیاز به حضور در منزل اقدامات لازم را انجام دهند.
کاهش مصرف آب با اینترنت اشیا
یکی دیگر از مزیتهای خوب این تکنولوژی در حوزه مصرف آب است که اتفاقا جزو مشکلات بسیار جدی کشور ما نیز محسوب میشود. طبیعتا در مساله مصرف بهینه آب کسی از آب ندادن به گیاهان یا عدم شست و شو صحبت نمیکند ولی اغلب افراد به دلیل عدم آگاهی و وقت کافی دچار زیاده روی در این کارها میشوند که به راحتی میتوان با نصب یک اپلیکیشن و کنترل نحوه مصرف آب در جای جای منزل از این اتفاق بد جلوگیری کرد.
كاربرد اينترنت اشياء در كشاورزي شامل استفاده از سنسور ها و تجهيزات متصل در مزارع و محيط هاي كشاورزي و باغباني در جهت مديريت فرايند ها و با هدف افزايش بهره وري است . از نتايج ان ميتوان به كنترل مصرف و كيفيت اب ، نظارت بر رشد محصولات و بررسي شرايط خاك و املاح و … نام برد .
از كاربرد هاي ديگر اينترنت اشيا ميتوان به خدمات شهري اشاره كرد .يك شهر هوشمند چشم اندازي از توسعه شهري است . با يكپارچه سازي خدمات فناوري اطلاعات در قالب راه كارهاي اينترنت اشيا ميتوان روش هاي امن و بهينه اي براي مديريت فرايند ها و فعاليت هاي شهري ارائه داد . از كاربرد هاي اينترنت شهري ميتوان به سيستم پارك حاشيه اي هوشمند ، سيستم ابياري هوشمند ، سيستم روشنايي هوشمند و سيستم مديريت پسماند هوشمند اشاره كرد .
اینترنت اشیاء در صنعت میتواند کابردهای مختلفی داشته باشد. مفهوم اتوماسیون در صنایع سالهاست که وجود دارد و پروسه های صنعتی دارای سطوح مختلفی از اتوماسیون میباشند. حضور زیر ساخت اتوماسیون در صنایع به اجرای راحتتر و سریعتر اینترنت اشیاء در صنعت کمک میکند. در یک سیستم اتوماسیون در لایه فیلد سنسورها، ترانسدیوسرها، میکروسوئیچها، لیمیت سوئیچها و دیگر حسگرها را داریم. این حسگرها با زیرساختهایی که میتواند انواع مختلف داشته باشد به واحد پردازشگر و تصمیم گیرنده شامل کامپیوترهای صنعتی، PID کنترلرها، PLC ها و یا دیگر تجهیزات این رده منتقل میشود اطلاعات ارسالی در این قسمت امکان پردازش، ذخیرهسازی و انتقال را دارد. این واحد میتواند نقش iot gateway را برای اینترنت اشیاء به عهده بگیرد و داده ها را به اینترنت منتقل کند. با انتقال دادهها به اینترنت امکان پردازشها به صورت هوشمند در سطوح بالاتر و با دید وسیعتر وجود دارد. نتایج این پردازشها میتواند برای اعمال بر روی خروجیها استفاده شود.
افزایش فروش خرده فروشی ها
طبق تحقیقات زمانیکه قفسه ها خالی هستند ۴درصد احتمال فروش کاهش می¬یابد. قفسه های هوشمند مجهز به حسگرهای وزن و حرکت به وسیله تگ های RFID به صاحبان خرده فروشی ها این قابلیت را میدهد که موجودی قفسه ها را به صورت آنلاین در اختیار داشته باشند. به وسیله نرم افزارهای کاربردی میتوان کالاهای داخل انبار و قفسه ها و جابجا شدن محصولات را مدیریت کرده و باعث صرفه جویی در فروشگاه های خرده فروشی میشود.
با ترکیب کردن رایانش ابری و وسایل خانه میتوان بسیاری از فعالیت های داخل خانه را خودکار کرده و یا از راه دور وسایل را کنترل کرد. سیستم مدیریت ساختمان (Building Management System) BMS فعالیت های داخل خانه را نضارت کرده و با توجه به شرایط خانه و درخواست افراد تغییراتی را در خانه ایجاد میکند. مزایایی اصلی BMS صرفه جویی در انرژی های مصرفی و کاهش هزینه های نگهداری و افزایش سطح امنیت و رفاه می باشد.
هوشمند سازی خانه ها
به صورت کلی از مهم ترین چالشها و موانع رشد کاربردهای اینترنت اشیاء نبود زیرساخت مناسب، نداشتن دانش و تخصص کافی، وجود تحریمها و همچنین عدم وجود امنیت است، که البته قاعدتا با توجه به مزایا و کاربردهای بیشمار اینترنت اشیاء باید به رفع این چالشها و موانع پرداخت. و در نهایت مشتاقانه منتظر ظهور این فناوری در کاربردهای مختلف هستیم.
ویدیو کوتاهی درباره اینترنت اشیا
۹۸:J1:13:11: