تعریف یک شهر هوشمند و ویژگی های آن بیشتر بر توسعه ابعاد اجتماعی اشاره دارد، تا پیشرفت های تکنولوژی. پایداری، انعطاف پذیری و کیفیت زندگی در مقابل سرمایه گذاری در تکنولوژی است. به این معنا که معماران در شهرهای جدید علاوه بر دیدگاه ساختاری، باید مهارت های لازم را برای هماهنگ کردن رشته های مختلف و توسعه آنها جهت میل به اهداف اقتصادی، اجتماعی و دولتی را داشته باشند.
شهر هوشمند
شهر هوشمند به شهری گفته می شود که بر اساس آخرین نظریه های تکامل یافته مدیریت شهری بر پایه فناوری اطلاعات است. شهر هوشمند یک منطقه ای از انواع مختلف سنسورهای الکترونیکی جهت جمع آوری و ذخیره و تحلیل آنها است. این شهر ها دارای معیار های زیر است:
- حکمرانی هوشمند(Smart Governance)
- شهروند هوشمند(Smart Citizen)
- محیط زندگی(Smart Environment)
- محل زندگی هوشمند(Smart Home)
- اقتصاد هوشمند(Smart Economy)
- حمل و نقل هوشمند(Smart Mobility)
- انرژی هوشمند(Smart Energy)
شاخص های یک شهر هوشمند
شهرها ذاتا با چالش های پیچیده و گسترده ای که به هم مرتبطند، مواجه هستند. یک روش سیستماتیک توان حل کردن مسائل شهری را دارد. در واقع تجمع انبوه از ساکنان منجر به آشفتگی و بی نظمی شده، شرایطی به وجود آورده که تعادل شهری را به سقوط کشانده است. فناوری ها می توانند شهرها را برای توانمندی شهروندان از طریق تطبیق این فناوری ها با نیازها، به جای تطبیق زندگی آنها با الزامات فناوری مورد استفاده قرار دهند. بنابراین یک شهر هوشمند از شاخص های برخوردار است:
- پارکینگ هوشمند
- سرویس اشتراک گذاری خودرو و تاکسی آنلاین
- هوشمند کردن سیستم ترافیک
- حمل و نقل عمومی هوشمند
- انرژی پاک
- ساختمان هوشمند
- جمع آوری هوشمند زباله
- حفظ محیط زیست
- مشارکت شهروندان
- دیجیتالی شدن دولت
- برنامه ریزی شهری
- آموزش
- اکوسیستم اقتصادی
- دسترسی به ۴G LTE
- سرعت اینترنت
- فراوانی کانون بی سیم (Wireless hotspot)
- استفاده از گوشی هوشمند
- استانداردهای زندگی
- چگونگی توسعه فرایند هوشمند شدن شهرها
این اطلاعات برای مدیریت کردن دارایی ها و منابع شهری قابل استفاده است. جمع آوری داده ها و تجزیه و تحلیل آنها و استخراج دانش پنهان شده در داده ها امکان مدیریت بهتر شهر را فراهم می نماید. در حقیقت ادغام کردن فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) با خدمات عمومی برای استفاده مردم شهر از ویژگی های است که در شهر هوشمند در نظر گرفته می شود. این خدمات هوشمند در شهر نقطه قوت آنهاست.
شهرهای هوشمند دنیا
- کپنهاگ دانمارک- اولین شهر هوشمند
- سنگاپور(پایتخت سنگاپور)
- استکهلم سوئد
- زوریخ سوئیس
- بوستون آمریکا
- توکیوی ژاپن
- سان فرانسیسکو آمریکا
- آمستردام هلند
- ژنو سوئیس
- ملبون استرالیا
در رده های بعدی هوشمندترین شهرهای جهان قرار دارند.