در دنیای ارتباطات امروز، هر روز شاهد دیجیتالی شدن یک موضوع جدید هستیم. در این مقاله قصد داریم بعد از یک تعریف مختصر از فینتک، انواع فینتک را به شما معرفی کنیم. امروزه کمتر کاری است که نتوان با استفاده از اینترنت و ابزارهای دیجیتال لنجام نداد.
فینتک چیست؟
شاید اگر چند سال پیش کسی به شما میگفت که برای انجام تراکنشات مالی و یا هر فعالیت دیگری بر پایه تعاملات مالی نیازی به حضور فیزیکی شما وجود ندارد به هیچ عنوان نمیتوانستید این موضوع را باور کنید در حالی که امروزه انجام دادن این تعاملات به صورت فیزیکی را وقت تلف کردن میدانید.
اگر بخواهیم فینتک را به زبان ساده تعریف کنیم، باید بگوییم که فینتک فناوریهایی که برای خودکار و اتومات شدن و یا برای بالا بردن سطح خدمات مالی سایر کسب و کارها و استارتاپها استفاده میشود، است.
یکی از مهمترین دلایل به وجود آمدن فینتک برای آسان کردن مدیریت، تعاملات و خدمات مالی کسب و کارهای مختلف است. عموما این کمکرسانیها از طریق سیستمهای کامپیوتری و در اکثر مواقع اسمارتفونها است.
انواع فینتک
همانطور که میدانید فینتک صنایع و کسب و کارهای مختلفی را شامل میشود. در اینجا به انواع و تقسیمبندیهای فینتک میپردازیم.
۱- وام دادن (Lending)
یکی از راهها برای اینکه بتوانیم فینتک را گسترش دهیم، وامهای دیجیتالی است. در همین راستا سازمانها وو مجموعههای فناوری مالی در حال توسعه هستند که میتوانند از صفر تا صد فرآیند دریافت وام را به صورت کاملا آنلاین بدون نیاز به حضور فیزیکی انجام دهند.
پلتفرمهایى كه فرايند اين وامهاى ىيجيتالى را فراهم مىكنند از صفر تا صد را به صورت الكترونيكى بدون نياز به هيج گونه حضور فيزيكي انجام ميدهند.
۲- اینشورتک (InsureTech)
احتمالا به تازگي نام اين قابليت را شنيدهايد و شاید هنوز به درستی معنای آن را نمیدانید، در اینجا قصد داریم به طور کامل اینشورتک و قابلیتهای آن را به شما معرفی کنیم.
احتمالا همه ما تا به حال از مزایا و قابلیتهای انواع بیمه استفاده کردهایم. اما این استفاده یا به صورت حضوری و مراجعه به دفاتر بیمه بوده و یا بیمههایی بوده که کارفرما برای ما انجام داده است.
توجه به اهمیت این موضوع و استفاده زیادی که برای عموم افراد دارد، استارتاپهای بیمهای برای این مسئله به وجود آمدهاند.
در کل به همه کسب و کارها و استارتاپهایی که در راستای خدمات بیمهای با استفاده از قابلیتهای فناوری فعالیت میکنند، اینشورتک میگویند
این استارتاپها تلاش میکنند که تمامی خدماتی که مربوط به امور بیمهای است را سرویسدهی کنند از جمله این خدمات میتوان به بیمه شخص ثالث، بیمه تکمیلی درمان، بیمه عمر و … اشاره کرد.
این موضوع را فراموش نکنید که در این استارتاپها همه این خدمات به صورت الکترونیکی و آنلاین بدون نیاز به حضور فیزیکی افراد انجام میشود.
البته در حال حاضر در ایران نسبت به سایر کشورهای پیشرفته این استارتاپها بسیار نوپا و تازه کار هستند که از معروفترین آنها میتوان به بیمیتو، ایران اینشورنس، بیمیلاین، آپ، بیمه ملت و … اشاره کرد.
۳- خدمات پرداخت (PayTech)
اما یکی از مهمترین و کاربردیترین زیرمجموعههای فینتک، خدمات پرداختی است. این قابلیت به حدی کاربردی و مرسوم است که بعضی افراد آن را معادل فینتک میدانند در صورتی که فقط زیرمجموعهای از آن است.
امکاناتی که این سیستمها در اختیار افراد میگذارند بسیار زیاد است مثلا این سیستمها فرآیندهای انتقاللات مالی که در گذشته به صورت دستی و سنتی انجام میشد را به شکل الکترونیکی و بلادرنگ انجام میدهند. از معروف ترین شرکتهای خدمات پرداخت میتوان به پیپال و پیپینگ نام برد.
همچنین یکی دیگر از کاربردهای آن در خدمات مالی مربوط به خدمات پرداخت تلفنهای همراه است که امروزه کمتر کسی است که از این خدمات استفاده نکند.
همانطور که میدانید این سیستمهای پرداختی نمونههای ایرانی موفق خوبی دارند که میتوان به آپ، مای ایرانسل، زرین پال، پیپینگ و … اشاره کرد.
۴- رگتک (RegTech)
در این حوزه هم مثل دیگر حوزهها وجود قوانین و مقررات جزء ملزومات و اولویتهاست. تمامی استارتاپها و شرکتهای فعال در این حوزه ملزم به رعایت این قوانین و مقررات هستند.
از آنجایی که عموما رگتکها تلاش میکنند که بتوانند در کوتاهترین زمان ممکن قوانین و مقررات را برای انواع کسبوکارها و استارتاپها پیادهسازی کنند، در نتیجه به صورت کلی باعث کاهش هزینهها میشوند.
همچنین رگتکها، علاوه بر کاهش هزینه، قابلیتهای دیگری هم دارند از جمله اینکه به بانکها این امکان را میدهند تا بر نحوه اجرایی قوانین نظارت را داشته باشند.
۵- ارز های رمزنگاری شده (Cryptocurrency)
یکی دیگر از موضوعات جدید و بسیار پر طرفدار در سالهای اخیر در دنیا همین موضوع ارزهای دیجیتال است که البته با وجود اینکه در ایران خیلی جدیدتر است اما توانسته طرفداران زیادی برای خود پیدا کند. همچنین یکی از مشهورترین و پرطرفدارترین ارز دیجیتال، بیتکوین است.
اگر بخواهیم به صورت ساده کریپتوکارنسیها را تعریف کنیم باید بگوییم که در واقع همان پول آنلاین و اینترنتی هستند که با استفاده از تکنولوژیهای مختلف رمزنگاری شدهاند و تنها تفاوتی که با پول کنونی دارند این است که جنبه فیزیکی ندارند.
۶- سرمایهگذاری (WealthTech)
یکی دیگر از زیرمجموعههای فینتک، سرمایهگذاری است که به سایرین این اجازه را میدهد که بتوانند تمام یا بخشی از داراییشان را در یک حوزه یا مکان حساب خودشان را مدیریت کنند.
در این حوزه مشتریان قادر هستند که از طریق اسمارتفونها بتوانند ابزارهای مالی خودشان را خرید و فروش کنند. نمونههای موفق آن در دنیا استارتاپهای هجبل (Hedgeable) و ادپار(Addepar) هستند.
سرمایهگذاری فینتک متاسفانه فعلا در ایران نتوانسته جایگاه اصلی خودش را پیدا کند و فقط یک استارتاپ به نام تحلیلگران امید در این حوزه فعالیت میکنند.
۷- رمیتنس (Remittance)
رمیتنس یکی دیگر از انواع فینتک است. همیشه یکی از معضلاتی که برای افرادی که مهاجرت کردند و یا به هر دلیلی به صورت دائم و یا موقت خارج از ایران هستند این است که بتوانند پول و در آمد خودشان را به داخل کشور منتقل کنند.
طبق آمار و تحقیقاتی که در این حوزه انجام شدهاست یکی از جریانها و تراکنشهای مالی وارد شده به کشور از همین طریق است. و از آنجایی که آمار ایرانیهایی که در حال حاضر خارج از ایران زندگی میکنند زیاد است این موضوع میتواند بسیار سودآور و کمککننده به اقتصاد باشد.
در این حوزه استارتاپی به نام پیمنت۲۴ فعالیت میکرد که متاسفانه به دلایل نوسانات و اختلالات ارزی شکست خورد و در حال حاضر فعالیتی ندارد.