امروزه با پیشرفت تکنولوژی اینترنت اشیا نیز بخش بزرگی از زندگی ما را دربرگرفته است تا حدی که این تکنولوژی نوظهور حتی در میان صنایع نیز استفاده می شود. شاید برایتان جالب باشد که بدانید اینترنت اشیا در صنعت نفت و گاز نیز کاربرد دارد.
مزایای استفاده از اینترنت اشیا در صنعت نفت وگاز
صنعت نفت و گاز یکی از بزرگترین و مهم ترین صنایع در جهان بویژه در منطقه خاور میانه است که نقش مهمی در تامین درآمد کشورهای نفت خیزو تعیین میزان قدرت و اعتبار ملی آنها در میان کشورهای جهان دارد.به همین دلیل استفاده از فناوری و تکنولوژی های نو به منظور افزایش بهره وری از این صنعت همواره مد نظر کارشناسان ومدیران ارشد این حوزه بوده است ، اینترنت اشیا یکی از مجموعه فناوری های نوین است که می تواند در فرآیندهای اکتشاف وتولید، پالایشگاه ها، پتروشیمی، خط لوله، حمل و نقل و توزیع در صنعت نفت وگاز استفاده شود. تاثیر این تکنولوژی در صنعت نفت و گاز تا حدی زیاد است که استفاده از این تکنولوژی به معنای انقلابی بزرگ در این زمینه محسوب می شود. در ادامه به مزایا و کاربردهای استفاده از اینترنت اشیا در صنعت نفت و گاز اشاره میکنیم:
۱-کاهش هزینه های استخراج نفت وگاز
استخراج نفت وگاز هزینه های مالی و زمانی زیادی را با خود به همراه دارد و دقت تشخیص مکان و مقدار منابع طبیعی بدون بکار گیری این تکنولوژی، کم است. به همین دلیل استفاده از سنسورهای مبتنی بر اینترنت اشیا وجمع آوری داده هایی که از طریق ارتباط بی سیم مخابره می شود و مورد تجزیه وتحلیل قرار می گیرد بسیار مهم است. این تجزیه وتحلیل به طور شگفت آوری می تواندهزینه های استخراج نفت و گاز را کاهش دهد و به اینکه این روند به شکل دقیق تری پیش برود کمک نماید.
۲- ایمنی بیشتر از طریق نظارت دقیق تر
بکارگیری اینترنت اشیا در صنعت نفت وگاز امکان نظارت بر سطح گازهای مضر، میزان فشار و سایر ویژگی های با اهمیت را فراهم می آورد به همین دلیل خطرات احتمالی برای کارکنان به حداقل می رسد. همچنین به محض ایجاد خطر می توانیم خیلی سریع مطلع شویم و پیش از بروز حادثه از بوجود آمدن آن جلوگیری کنیم. نظارت بر تجهیزات پرسنل از دیگر مزایای استفاده ازاین تکنولوژی است، امکان نظارت بر خطوط لوله، اطلاع سریعتر از وجود نشتی باعث می شود علاوه بر جلوگیری از خطرات مالی از آسیب به محیط زیست نیز جلوگیری شود.
۳-نظارت بر پالایشگاه ها
مورد دیگری که از مزایای استفاده از اینترنت اشیا در صنعت نفت وگاز محسوب می شود، ایجاد بستر دقیق و قابل اطمینان برای داده های مورد نیاز پالایشگاه است. داده هایی که اگر در مکان و زمان مناسب جمع آوری شود، منجر به افزایش سرعت عملکرد سیستم خواهد شد. بوسیله این تکنولوژی بررسی اطلاعات ونظارت برآن در مدت زمان کوتاهی انجام می شود که این نظارت شامل نظارت برسطح مخازن، ضخامت لوله ها، آهنگ جریان و فشار لوله ها می باشد. اگر این اطلاعات بخواهد توسط نیروی انسانی مورد بررسی ونظارت قرار بگیرد زمان وهزینه زیادی در بر می گیرد که با وجود این تکنولوژی فرصتی مهیا می شود که اطلاعات دقیق تر وبیشتری بدست بیاید، اطلاعاتی که در نهایت عملکرد کار را به ظرفیت بالاتری خواهد رساند.
۴- نظارت بر کشتی های حمل ونقل
بااستفاده از اینترنت اشیا بستری برای نظارت بر کشتی های حامل انرژی فراهم می شود شبکه های ال پی وان این امکان را را فراهم می آورد تا بخش هایی از کشتی که کارکنان به آن دسترسی ندارند از راه دور بررسی شده وبه این ترتیب ایمنی حمل ونقل بیشتر می شود.
۵-نگهداری پیش بینانه و پیشگیرانه
اکثر مراکز نفت باید به طور منظم مورد بررسی قرار بگیرد، ماشین آلات و تجهیزات صنعت نفت همیشه در معرض خطر فرسودگی وخرابی قراردارند وباید به طور منظم سرویس شوند که این کار از طریق خدمات از راه دور اینترنت اشیا انجام می شود. حس گرهایی که داده ها را جمع آوری می کنند وقتی ماشین آلات نیاز به تعمیر داشته باشند، هشدارهایی را به شرکت ارسال می کنند و از خرابی پرهزینه تجهیزات و هدررفتن پول جلوگیری می کنند.
دراین مقاله به تعریف و بررسی بخشی از مزایای اینترنت اشیا در صنعت نفت وگاز پرداختیم امیدوارم با خواندن این مقاله اطلاعات مفیدی را در این خصوص بدست آورده باشید.