در این مقاله می خواهیم به بررسی تاثیر بلاک چین و اینترنت اشیا بر یکدیگر بپردازیم. بلاک چین و اینترنت اشیا دو مفهوم نسبتا جدید می باشند که در سالیان اخیر به ترند اصلی حوزه فناوری تبدیل شده اند. بهتر است قبل از اینکه به بررسی متقابل این دو مبحث بر یکدیگر بپردازیم، به ارائه یک تعریف از هر دو مفهوم بپردازیم.
اینترنت اشیا ابزاریی برای تحقق رویاهای بشری
اینترنت اشیا تکنولوژیی است که می تواند رویاهایی که تا قبل از این تنها می توانستیم آنها را در فیلم های تخیلی ببینیم را برآورده سازد. اینترنت اشیا یا Internet of Things که به طور مختصر آن را IoT نیز می گویند یک اکوسیستمی متشکل از اشیا متصل به اینترنت می باشد. این در حالی است که این اشیا مجهز به حسگرهایی هستند که می توانند اطلاعاتی را از محیط و اشیا موجود در آن جمع آوری کنند.
جمع آوری اطلاعات محیطی توسط اشیایی که در اکوسیستم اینترنت اشیا قرار گرفته اند باعث می شود تا آنها تبدیل به اشیایی هوشمند گردند.
صنعت اینترنت اشیا در سالیان اخیر رشد گسترده ای داشته است. به طوری که گفته می شود، دستگاه های متصل به اینترنت تا پایان سال ۲۰۲۰ به حدود ۲۴ میلیارد عدد خواهد رسید.
بلاک چین ابزاری برای تامین امنیت اطلاعات
تکنولوژی بلاک چین (Block Chain) یک فناوری پیشرفته در حوزه رمزنگاری اطلاعات می باشد. در این فناوری، زنجیره ای از بلاک های اطلاعاتی وجود دارند. در هر بلاک اطلاعاتی، امکان ذخیره هرگونه اطلاعاتی وجود دارد.(در یک ویدئو که در سایت ارز دیجیتال گذاشته شده است بطور کامل به معرفی فناوری بلاکچین پرداخته شده است، برای مشاهده این ویدئو بر روی این لینک کلیک کنید)
این تکنیک برای اولین بار در سال ۱۹۹۱ مطرح شد. بلاک چین با بیت کوین (مطرح شده در سال ۲۰۰۳) متفاوت است. علّت این که معمولا نام بلاک چین با بیت کوین همراه می شود این است که پول اینترنتی یا همان Bitcoin از تکنولوژی بلاک چین برای پیاده سازی خود استفاده می کند.
نگاهی به عملکرد بلاک چین
بلاک چین دامنه گسترده ای از کاربردها را در بر می گیرد. مهمترین ویژگی بلاک چین سخت بودن تغییر اطلاعات(هک شدن) توسط افراد غیرمجاز می باشد. ساختار بلاک ها در بلاک چین ها از سه عنصر زیر تشکیل یافته است :
- مقادیر داده ای (اطلاعات)
- مقدار hash مربوط به بلاک فعلی
- مقدار hash مربوط به بلاک قبلی
مقدار hash در هر بلاک مانند اثر انگشت در انسان ها عمل می کند. بدین معنا که hash هر بلاک منحصر بفرد می باشد و امکان تغییر یا ایجاد مجدد آن وجود ندارد.
ذخیره شدن مقدار hash بلاک های قبلی در بلاک جدید باعث می شود تا زنجیره ای از بلاک ها ایجاد شوند که کوچکترین تغییر در hash هر بلاک باعث ایجا تغییر در کل بلاک ها و بی اعتبار شدن آنها شود. همین واقعیت ساده باعث ایجاد امنیت بسیار بالا در تکنولوژی Blockchain می شود.
تاثیر بلاک چین بر اینترنت اشیا
همانطوری که گفتیم اینترنت اشیا از مجموعه ای از اشیا متصل به هم تشکیل یافته است. قدرت چنین شبکه ای در ارتباطات و انتقال گسترده داده ها می باشد. چنین داده هایی معمولا از اهمیت بالایی برخوردار هستند.
افشا شدن این اطلاعات می تواند موجب خسارت های بی شماری شود. اینجاست که بلاک چین به کمک اینترنت اشیا می آید. تکنولوژی بلاک چین با کمک رمزنگاری سبک وزن ، به رمزکردن بلاک های داده ای، که توسط تجهیزات اینترنت اشیا ایجاد می شوند می پردازد.
فناوری بلاک چین حلقه گمشده، اینترنت اشیا در بحث امنیت اطلاعات می باشد. این فناوری امکان حفظ امنیت، بهبود سرعت، کاهش پردازش های محاسباتی، مقیاس پذیری بالا، حفظ حریم خصوصی و قابلیت اطمینان را برای اکوسیستم اینترنت اشیا به ارمغان می آورد.
بلاک چین و اینترنت اشیا حرکت به سوی تکامل
هر دو تکنولوژی اینترنت اشیا و بلاک چین جدید هستند. این جدید بودن علیرغم ایجاد فرصت های بکر، باعث بروز چالش های گوناگون برای هر دو آنها می شود.
تاثیر متقابل بلاک چین و اینترنت اشیا بر یکدیگر می تواند در حل چالش های پیشرو این دو فناوری موثر باشد. بلاک چین و اینترنت اشیا به عنوان دو تکنولوژی لبه می توانند تاثیر بسیاری بر آینده سایر فناوری های نوظهور بگذارند.
بلاک چین را می توان نجات بخش اینترنت اشیا دانست. در حال حاضر شرکت های بسیاری نظیر IoTA، هیوندای، وی چین، استریمر و… در حال تلاش گسترده برای بکارگیری بلاکچین در IoT می باشند. آنها در حال طراحی پروتکل های جدید ارتباطی بر مبنای این دو ابرفناوری می باشند.
از طرفی دیگر، اینترنت اشیا به بلاک چین کمک می کند تا گسترش بیشتری یابد. امروزه ما بلاک چین را تنها در حوزه رمزارزها می شناسیم. امّا اینترنت اشیا به عنوان یک سکوی پرتاب برای بلاک چین عمل خواهد کرد. با توسعه بیشتر اینترنت اشیا برای بلاک چین نیز کاربردهای جدیدی پیدا خواهد شد.
مطالب مرتبط برای مطالعه: