با پیشرفت فناوریهای مدرن و تکنولوژیهای ارتباط از راه دور نظیر اینترنت، WiFi ، RFID، بارکدخوان، NFC ، بلوتوث، ابر و مادون قرمز امکان کنترل تجهیزات مختلف از راهدور فراهم گردیده است. ریموت هوشمند یا کنترل از راه دور (Remote Control) مفهومی است که رابطه مستقیم با ارتباطات مخابراتی دارد. توسعه فناوریهای مخابراتی باعث بهبود کیفیت کنترل از راه دور خواهد شد. با توسعه اینترنت اشیا شاهد تجهیزات هوشمندی هستیم که با استفاده از هوش مصنوعی، یادگیری ماشین و پردازش دادههای حجیم به صورت خودکار تصمیماتی را میگیرند و اقداماتی را انجام میدهند.
امروزه هوشمندی در اشیا بهدت پیشرفت کرده است، امّا هنوز در بسیاری از موارد نیاز به کنترل از راه دور توسط انسانها وجود دارد. وجود ریموتهای هوشمند، گوشیهای هوشمند،تاچ پنلهای مرکزی و تگهای RFIDکمک قابل توجهی به کنترل اشیا از راه دور نموده است. امروزه میتوان خودروها، کشتیها، هواپیماها، رباتهای صنعتی، چراغهای راهنمایی رانندگی، تجهیزات هوشمند خانگی و بسیاری از اشیا دیگر را از راهدور کنترل کرد و فرامین مختلفی را به آنها انتقال داد و انتظار اقدامات متناظر از اشیا بیجان را داشت.
تاریخچه کنترل ازراه دور
کنترل از راه دور یک تاریخچه ۱۰۰ ساله دارد. اولّین و مهمترین کاربرد عمومی را میتواند در ریموتهای درب ورودی، خودروها و کنترلهای تلویزیونها دانست. باز کردن درب خودرو یا روشن کردن تلویزیون از فاصله ۱۰ متری لذّت و حس قدرت غیرقابل تصورّی را برای انسانها به ارمغان میآوردکه همین موضوع باعث پیشرفت هر چه بیشتر این تکنولوژی گردید. با توسعه گوشیهای لمسی(Smart Phone) کنترل از راه دور آسانتر گردید و هزینههایآن به شدت کاهش یافت. وجود گوشیهای هوشمند و آپهای اندرویدی و ios باعث شده تا امروزه شاهد انواع تجهیزاتی باشیم که بتوان آنها را به راحتی از راه دور کنترل کرد.
عملکرد یک ریموت هوشمند
ریموت هوشمند معمولا با فرکانسهای رادیویی(Radio Frequncy) یا همان RF کار می کنند. به همین دیلی چنین ریموتهای را میتوان در فواصل دور هم به کار گرفت. اکثر ریموتهای هوشمند دارای یک آنتن مخابراتی هستند که با توجه به کاربردشان میتوانند دارای طول موجهای مختلفی باشند. این آنتن مخابراتی سیگنالهای ارسالی از طریق ریموتها یا گوشیهای هوشمند را دریافت میکنند و بعد از احراز هویت اقدام درخواست شده توسط کاربران را به حسگرها اطلاع میدهند تا آنها اقدام مناسب را انجام دهند.
از یک ریموت هوشمند میتوان برای کاربردهای زیر استفاده کرد:
- کنترل از راه دور خودرو
- باز و بسته کردن درب پنجرهها
- کنترل سیستم سرمایشی/گرمایشی
- کنترل دوربینهای امنیتی
- روشن یا خاموش کردن تجهیزات هوشمند خانگی
- کنترل وضعیت کودکان و سالمندان از راه دور
- کنترل تجهیزات صوتی و تصویری
- کنترل روشنایی منازل
مزایای استفاده از ریموت هوشمند
مهمترین مزایای کنترل از راه دور عبارتند از:
- کنترل آسان و ساده تجهیزات
- نیاز به انرژی کم (باطریهای کم مصرف و فرکانسهای توان پایین رادیویی)
- قابلیت دسترس پذیری بالا(ضریب شکست پایین امواج رادیویی)
- امکان تفکیک کانالهای ارتباطی و عدم تداخل سیگنالها
- امنیت سایبری بالا و مشکل بودن نفوذ،شنود و تغییر امواج
- عدم تضعیف امواج در فواصل طولانی
- امکان کنترل تعداد زیادی دستگاه بطور همزمان
- امکان اجرای سناریوهای مختلف و زمانبندی راحت
- امکان ارتباط دوطرفه با تجهیزات هوشمند(تعامل دوطرفه)
- یافتن مکان تجهیزات و نظارت بر آنها با استفاده از سیگنالهای دریافتی
- مدیریت هوشمند تجهیزات براساس عرضه و تقاضا
- بالابردن کیفیت و راندمان زندگی
نقش ریموتهای هوشمند بر اینترنت اشیا
بطور حتم ریموتهای هوشمند با قابلیت کنترل از راه دور تاثیر بسزایی در رشد و توسعه اکوسیستم اینترنت اشیا داشتهاند و توانستهاند کاربردپذیری بهتری را برای اشیاء فراهم آورند. امروزه ریموتهای هوشمند را میتوان در منازل، ساختمانهای اداری، کارخانجات، خودروها، تجهیزات هوشمند و… مشاهده کرد. کنترل از راه دور علاوه بر مزایای گوناگونی که با خود به همراه میآورد باعث آرامش و آسایش افراد میشود و میتواند جلوی حوادث و اتفاقات ناگوار بسیاری را بگیرد.
کنترلهای راه دور هوشمند دارای استانداردهای جهانی مختلفی هستندکه براساس تکنولوژیهای مختلف و با توجه به حفظ سلامت حداکثری در انسانها بوجود آمدهاند. در سالیان اخیر گسترش ریموت های هوشمند براساس کاربردهای مختلف آنها بوده است. تنوع و قیمت مناسب در این ریموتها باعث گردیده است تا امکان استفاده از آنها برای اتوماتسازی کارها به سادگی امکانپذیر شود.