محاسبات ابری مزایای بسیاری را برای شهرهای هوشمند به ارمغان خواهد آورد . مزایای ابر از جمله ذخیره سازی داده ها و افزایش توانایی های تحلیلی باعث می شود تا استفاده از آن در شهرهای هوشمند به عنوان یک نیاز محسوب شود .
محاسبات ابری در سالیان اخیر مورد توجه محققان بسیاری بوده است . اَبر (Cloud) توانسته است منافع قابل توجهی را برای سازمان های بزرگ به ارمغان آورد . ابر باعث گردیده است تا سطح پیچیدگی فرآیندها در سازمان های بزرگ کاهش یابد . از طرفی دیگر ، سازمان های متوسط و کوچک می توانند با کمک ابر ، علیرغم محدودیت های موجود در منابع مالی و عملیاتی به رقابت با شرکت های بزرگ و چندملیتّی بپردازند .
مطلب مفید و پیش نیاز : رایانش ابری چیست ؟
وضعیت صنعت ابر در شهرهای هوشمند :
علیرغم پیشرفت های بسیار در حوزه های مختلف صنعت ابر (از جمله SaaS ، PaaS، IaaS) در سالیان اخیر ، هنوز بطور شفاف نقش اَبر در شهرهای هوشمند مشخص نمی باشد . بدون تردید ابر کارآیی سازمانی را افزایش خواهد داد و مهمترین ابزار برای راهبرد در شهرهای هوشمند آینده خواهد بود . برای این که بتوانیم از اَبر در شهرهای هوشمند استفاده کنیم چالش های زیادی وجود دارد که باید مورد توجه قرار گیرند . الزامات قانونی یا کمبودهای سازمانی بخشی از چالش های ابر در شهر هوشمند می باشد .
چالش های صنعت ابر در شهرهای هوشمند :
پیاده سازی محاسبات ابری در شهر های هوشمند چالش های مختلفی را بوجود می آورد . برخی از این چالش ها از خصلت ابرها ناشی می شوند و برخی دیگر نیز مرتبط با تکنولوژی شهر هوشمند می باشند . توجه به این چالش ها می تواند مشکلات گسترده ای را مرتفع نماید .
- استفاده از محاسبات ابری در شهرهای بزرگ نیاز به تعداد بالای عملیات دارد که این هزینه مالی سنگینی را بر دوش سازمان های بزرگ و شرکت های تامین کننده زیرساخت ها می گذارد .
- مدیریت یکپارچه ، بخش دیگری از چالش آبر در شهرهای هوشمند می باشد . امروزه صدها اپلیکیشن کاربردی وجود دارند (منبع باز یا اختصاصی) که سعی دارند به مشکلاتی از قبیل مدیریت ترافیک ، آلودگی محیط زیست ، ایمنی و امنیت شهرها کمک نمایند .
بنابراین بایستی برای توسعه یک شهر هوشمند ابتدا به نیازهای اساسی توجه داشت . همچنین با کمک فناوری های جدید به دنبال یکپارچه سازی سامانه های متعدد باشیم . این بدان معنی است که محاسبات اَبری به تنهایی نمی تواند هوشمندسازی یک شهر را تضمین کند .
پتانسیل یک شهر هوشمند تنها به استفاده از زیرساخت های فناوری اطلاعات و ارتباطات محدود نمی شود . بلکه ایجاد نوآوری های جدید است که می تواند یک هوشمندی مناسب را برای شهرهای آینده به ارمغان آورد .
نوآوری های مبتنی بر محاسبات ابری در شهرهای آینده :
برای ایجاد نوآوری در شهرهای هوشمند می توان راهکارهای زیر را در نظر گرفت :
شاید این مطلب هم برای شما جالب باشد : شهر هوشمند و تاثیر اینترنت اشیا در آن
- ایجاد جوامع مشارکتی با هدف جمع آوری ایده ها یا تلاش برای حل مشکلات پیچیده شهری
- برگزاری مسابقات رقابتی برای توسعه اپلیکیشن های شهر هوشمند
- توسعه و ارائه راهکارهایی برای حل مشکلات محیطی با توجه به راهکارهای انجام شده در شهرهای دیگر .
- پذیرش فناوری های جدید که باعث ظهور مدل های علمی مدیریت شهری می شوند و خود موجب ایجاد فرصت های جدید کسب و کاری می شوند .
تجربه سالیان اخیر به خوبی نشان داده است محاسبات ابری به تنهایی نمی توانند زمینه پیاده سازی یک شهر هوشمند را فراهم آورند . محاسبات ابری هرچند که پایه و اساس دانش های نوبنیان خواهد بود اما به تنهایی ارزش افزوده ای مناسبی را ایجاد نخواهد کرد . در مورد شهرهای هوشمند بایستی از محاسبات ابری در کنار داشتن یک استراتژی مدیریتی مناسب بهره برد . به عبارتی دیگر اَبر نباید یک فعالیت جداگانه از مدیریت شهری محسوب شود .