نوآوری همیشه باعث شده است تا کسب و کارهای مختلف رونق پیدا کنند. اینترنت اشیا، علیرغم جدیدبودن برای موفقیت بیشتر در بین مخاطبان خود به نوآوری نیاز دارد. در این پست قصد داریم تا به ۱۵ مورد از نوآوریهای اینترنت اشیا بپردازیم.
نوآوریهای اینترنت اشیا
اینترنت اشیا بوجود آمده است تا چالشهای مختلف را حل کند. اینترنت اشیا با کمک آنالیز دادههای حجیم به دنبال یافتن راهکارهای مناسب برای چالشهای مختلف میباشد.
نوآوری در اینترنت اشیا به دنبال حل مشکلات به شیوههای مبتکرانه و خلاقانه میباشد. راهحلهای انعطافپذیر اینترنت اشیا با استفاده از کلان دادهها و یادگیری ماشین، می توانند مشکلات بسیاری را حل کنند.
با ما باشید تا در ادامه به معرفی ۱۵ نوآوری که در بستر اکوسیستم اینترنت اشیا بوقوع پیوستهاند بپردازیم:
۱-چراغ راهنمایی هوشمند
Cross Walk نام یک چراغ راهنمایی هوشمند است که در آوریل سال ۲۰۱۸ راهاندازی گردید. این چراغ هوشمند با استفاده از اسکنرهای نصب شده در دو طرف خیابان وجود عابران پیاده را تشخیص میدهد و براساس الگوهای موجود مسیر آنها را برای عبور از خیابان شناسایی میکند. سپس براساس این مسیر نسبت به تغییر رنگ چراغ راهنمایی عمل میکند.
هوشمندی این چراغ راهنمایی باعث میگردد تا جلوی ترافیک گرفته شود. هدف از این چراغ راهنمایی امنسازی جادهها برای عابران پیاده میباشد.
۲-گذرگاههای تعاملی عابران پیاده
عبور و مرور از خیابانها از موضوعاتی هست که همواره انسانهای شهرنشین با آن مواجهاند. محققان اخیرا گذرگاههای تعاملی را ایجاد کردهاند. این گذرگاهها میتوانند هشدارهای لازم را به عابران بدهند.
همچنین امکان تغییر الگوهای این گذرگاهها با توجه به شرایط مکان و زمان وجود دارد. این گذرگاهها بوسیله دوربین و نورهای LED مخصوص کنترل میشوند.
۳- دیوارهای سبز هوشمند
یکی از نوآوریهای اینترنت اشیا دیوارههای سبز هوشمند میباشد. تا قبل از این درختان و گیاهان وظیفه پاکسازی هوا را برعهده داشتند. امّا اخیرا محققان دیوارهای سبزی را ارائه کردهاند که بصورت هوشمندانه هوای شهرهای بزرگ را تصفیه میکتد.
این دیوارهای سبز، فیلترسازی هوا را با هزینه پایینی به نسبت سایر روشها انجام میدهند.این دیوارهها در در سال حدود ۲۴۰ تن گاز CO2 را جمعآوری میکنند.
۴- سنسورهای جاسازیشده برای کنترل میوهها
آزمایشگاه فدرال دولت سوئیس برای کنترل تازگی میوهها، سنسورهای مخصوصی را در درون میوهها جاسازی میکند. این سنسورها دما و شرایط محیطی و محل نگهداری میوهها را از لحاظ پارامترهای مختلف میسنجند.
آنها ترکیب مواد موجود در این میوهها را بررسی کرده و در صورت وجود مقادیر بیش از حد سموم و آفتکش هشدارهای لازم را صادر میکنند.
۵- سنسورهای کنترل کیفیت
میکروسنسورهای بسیاری وجود دارند که با کمک تگهای RFID وظیفه سنجش کیفیت مواد غذایی را برعهده دارند. فلزات سنگین موجود در بدن ماهیها به شدت برای انسانها مضر و سرطان زا هستند. این میکروسنسورها وظیفه دارند میزان منیزیم و دیاکسیدنیترید موجود در گوشت ماهیها را اندازهگیری کنند.
محققان امیدوارند که بتوانند در آینده نزدیک حسگرهای ارزانتر و دقیقتر را تولید کنند تا بتوانند کنترل بیشتری برروی کیفیت مواد غذایی داشته باشند.
۶- کشاورزی هوشمند با کمک اینترنت اشیا
نوآوریهای اینترنت اشیا را میتوان در صنایع بسیاری مشاهده کرد. درحالیکه بسیاری از کسب و کارها وارد فضای دیجیتال شدهاند، کشاورزی همچنان به عنوان یک کسب و کار آفلاین محسوب میشود. امّا نباید زیاد نگران باشیم چرا که به زودی شبکههای حسگر بیسیم بصورت گسترده در زمینهای کشاورزی منتشر میشوند. این سنسورها به طور گستردهای به جمعآوری دادههای محیطی میپردازند.
دادههای مربوط به میزان رطوبت، کیفیت خاک، وضعیت گیاه و … می تواند برروی عملکرد یک کشاورزی مدرن تاثیر بگذارد. کشاورزی هوشمند به کشاورزان امکان اتوماسیونسازی فرآیندها و تصمیمگیریهای مناسب را خواهد داد. WSN نیاز چندانی به انرژی برق ندارد(باطری های با طول عمر بالا دارد)، بنابراین برای زمینهای کشاورزی که دسترسی به انرژی برق در آنها مشکل است، بسیار مناسب می باشند.
۷-دامداری هوشمند
نوآوریهای اینترنت اشیا به کمک دامداران هم آمده است.با کمک افزایش بهرهوری در تولید محصولات دامی، میتوان درآمد دامداران را افزایش داد و از دیگرسو، میزان تولید گازهای گلخانهای توسط احشام را به شدت کاهش داد.
بدین منظور، سنسورهای پوشیدنی برروی بدن دامها نصب میشوند و کلیه اطلاعات مربوط به آنها را جمعآوری می کنند. این دادههای کلان به سرور مرکزی ارسال میشوند تا در آنجا براساس مدلها و الگوهای قبلی تصمیمگیری صورت پذیرد. همچنین از این گردنبندهای هوشمند میتوان برای فرآیند ردیابی نیز استفاده کرد.
۸- انرژی هوشمند
یکی از چالشهای اشیا هوشمند، تامین انرژی میباشد. انرژی خورشیدی به همه افراد و اشیا این امکان را میدهد تا در هر شرایطی به شبکه اینترنت متصل شوند. با کمک انرژی هوشمند خورشیدی هرکسی یا هر چیزی، در هرجایی و درهر زمانی می تواند به شبکه اینترنت متصل شود.
جالب است که بدانیم، هنوز در حدود ۱ میلیارد نفر از جمعیت ۸ میلیاردی زمین به انرژی برق دسترسی ندارند. پنلهای خورشیدی توانایی تولید برق در بسیاری از نقاط دورافتاده را دارند. این پنلها به سادگی انرژی پاک را با هزینه مناسب در اختیار بشر قرار میدهند. هوشمندکردن پنلهای خورشیدی باعث بهینه شدن و تولید برق ارزان قیمتتر خواهد شد.
۹-حفاظت از حیات وحش با کمک نوآوریهای اینترنت اشیا
ZSP (انجمن زیستشناسی انگلستان) به عنوان یکی از معروفترین باغوحشهای اروپا با همکاری شرکت Digital Catapult به دنبال توسعه تکنولوژی مخصوصی به نام Anti_Poaching میباشد. این تکنولوژی با استفاده از اینترنت اشیا و شبکههای گسترده کم قدرت(LPWAN) یک شبکه حسگر ماهوارهای برای حفاظت از حیاتوحش بوجود آورده است.
حیوانات با کمک این تکنولوژی از دست شکارچیان غیرمجاز راحت خواهند شد. این تکنولوژی هرگاه احساس کند، خطری حیوانات را تهدید میکند هشداری را به مراکز حفاظتی ارسال میکند.
۱۰- جمعآوری و بازیافت هوشمند زبالهها
معمولا سطلهای زباله و بازیافت موارد را ما در آشپزخانه ها مشاهده میکنیم. امّ اخیرا دانشگاهی در هلند، یک سطل بازیافت هوشمند برای اماکن اداری ساخته است. این سطل زباله بیسیم در فضای کوچک اداری جاسازی میشود. این زبالهدان، کاغذها و اسناد اداری را دریافت کرده و براساس ماهیت این زبالهها، آنها را دستهبندی میکند.
در بسیاری از مواقع در محیطهای اداری برخی از اسناد مهم به اشتباه دور ریخته میشوند. این سطل زباله هوشمند با قدرت تشخیص بالایی که دارد اسناد مهم را از سایر کاغذباطلهها جدا میکند. همچنین این دانشگاه هلندی به دنبال پیادهسازی پهپادهای هوشمند برای حمل زبالههای جمعآوری شده توسط این سطلهای زباله هوشمند میباشد.
۱۱- تعمیر و نگهداری ساختمان
قسمتهای مختلف در یک ساختمان همیشه نیاز به نگهداری و تعمیر دارند. همچنین پاکسازی برخی از فضاها نظیر سرویسهای بهداشتی از اهمیت بسیاری برخوردار است. سنسورهای هوشمند که به مدارهای یکپارچه کنترلی متصل هستند، میتوانند آلودگی سطوح را تشخیص بدهند. این سنسورها فرمانی را برای تجهیزات هوشمندی که بمنظور نظافت محیط ساخته شدهاند ارسال میکنند. سنسورها و ماشینهای شستشو را میتوان متناسب با الگوهای مختلفی تنظیم کرد.
۱۲- پنجرههای هوشمند
استفاده از پنجرهها و پردهها برای تنظیم چشمانداز منازل مسکونی همواره مورد توجه طراحان بوده است. در حال حاضر پنجرههای هوشمند میتوانند کارآییهای بیشتری را برای ساختمانهای مدرن به ارمغان آورند.
چنین پنجرههایی، انسان را از پرده بینیاز خواهندکرد. کاربران میتوانند با استفاده از تلفن همراه خود رنگ شیشه پنجره را عوض کنند یا به راحتی آنها را مات کنند تا هیچگونه دیدی وجود نداشته باشد. همچنین میزان تابش نور به داخل منزل، باز یا بسته بودن پنجرهها، کنترل دمای درون منزل، کنترل از راه دور و… را میتوان از یک پنجره هوشمند انتظار داشت.
۱۳- گوشکردن به حرفهای یک موتور خودرو
یک خودروی هوشمند، حرفهای بسیاری برای گفتن با مالک خود خواهد داشت. شرکت Audio Hound یک نرمافزار طراحی کرده است که با کمک آن میتوانیدبه صحبتها و درد و دلهای ماشینتان گوش فرادهید. این وسیله یک ابزار بسیار عالی برای تعمیر هوشمند خودرو خواهد بود.
هرگاه یک خودرو هوشمند دارای مشکل فنی شود با کمک سنسورهای موجود در بخشهای مختلف، مشکل شناسایی میشود و در کمترین زمان با آلارم مخصوصی به اطلاع مالک ماشین و مکانیک رسانده میشود.
این یک نوآوری بازخوردی در زمینه خودروهای هوشمند میباشد. با کمک این فناوری دیگر نیازی نیست نگران تعمیر خودرویتان باشید.
۱۴- البسه هوشمند کار
هرساله هزاران کارگر در اثر حوادث مختلفی جان خود را از دست میدهند. شرکت فرانسوی Intellionium به دنبال ارائه راهکارهایی برای افزایش ایمنی در محیطهای کاری میباشد. کفش، لباس کار، دستکش و کلاههای هوشمند ابزارهایی هستند که سعی دارند جلوی آسیبهای ناشی از کار را در کارگران بگیرند.
این البسه با سنسورهای دقیقی که دارند فشار وارده بر بدن یک کارگر را میسنجند و توان وی را در مقابل این فشارها محاسبه میکنند. بدین شکل از آسیبهای جمعی و فشارهای کاری بر افراد کاسته میشود و سلامت آنها تضمین میشود.
۱۵- اینترنت اشیا و کمک به آتش نشانها
آززمایشگاه پیشرفته NASA در حال توسعه یک سیستم یادگیری ماشین هستند تا بتوانند آن را جایگزین آتشنشانها در عملیات پیچیده کنند. یک دستیار هوشمند در عملیات آتشنشانی می تواند خیلی سریغ دادهها را جمعآوری کند و راهکارهایی برای مقابله با کانونهای آتشسوزی ارائه دهد.
نجات جان افراد از مناطق صعبالعبور و خطرناک از دیگر وظایف یک ربات آتشنشان خواهد بود. همچنین فناوریهای پوشیدنی میتوانند از جان آتشنشانها به خوبی محافظت کنند و موقعیت آنها را به سرگروهها نشان دهند.
و در پایان…
نوآوری و فناوریهای جدید می توانند در کنار یکدیگر آینده جهان را به بهترین شکل رقم بزنند. نوآوریهای اینترنت اشیا باعث شده است تا نظر مدیران ارشد سازمانی به این شاخه از علم عوض شود. اینترنت اشیا به عنوان یک تکنولوژی لبه میتواند به کمک شاخههای دیگر علم بیاید و کسب و کارها را به شکل غیرقابل باوری متحول سازد.