اینترنت اشیا شبکهای وسیع از اشیا است که از طریق انواع تجهیزات هوشمندسازی با یکدیگر ارتباط دارند. شبکههای هوشمند با هدف ایجاد یک سیستم اطلاعاتی هماهنگ و منعطف بهوجود آمدهاند تا از طریق آنها بتوان به خدماتی مانند دریافت دادههای آنلاین از اشیا، کنترل ردیابی و… دسترسی پیدا کرد. همچنین بهرهگیری از سنسورهای مشخص برای جمعآوری دادههای محیطی و تحلیل آنها توسط شبکه اینترنت یکی از لزومات اینترنت اشیا میباشد. درواقع فناوری IoT این فرصت را ایجاد میکند تا اشیا اطراف ما بتوانند مبادله اطلاعاتی داشته باشند و به صورت مجازی با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. تاکنون اهداف بسیاری در این حوزه مورد بررسی قرار گرفتهاند که طراحی الگوی بومی سازی اینترنت اشیا جهت پیادهسازی IoT در حوزههای مختلف یکی از مهمترین آنها محسوب میشود. شما میتوانید با استفاده از قابلیت جستوجو در IoTmap به دیگر مقالات مشابه در زمینه اینترنت اشیا دسترسی داشته باشید.
بومی سازی اینترنت اشیا
با توجه به اینکه استفاده از اینترنت اشیا با مشکلات و چالشهای امنیتی زیادی روبهرو است، طراحی و ایجاد یک سامانه بومی سازی اینترنت اشیا بر اساس نیاز حوزه موردنظر، امری ضروری است. به همین دلیل باید با در نظر گرفتن نیازهای امنیتی در این فناوری، سکویی قابل اجرا برای آن ارائه کرد که به کمک آن بتوان فرایند بومی سازی را انجام داد. بر اساس مفهوم بومی سازی، IoT را میتوان در هر حوزهای متناسب با شرایط و ویژگیهای همان حوزه اجرا کرد و تدابیر امنیتی و حفاظتی را نیز برای آن در نظر گرفت.
مسئله امنیت در فناوری IoT مهمترین موضوع مورد بحث میباشد و تاکنون پروژههای بسیاری در این راستا ایجاد و راهاندازی شدهاند. فناوریهای جدید اگرچه با هدف بهبود کیفیت زندگی و شرایط کاری به وجود آمدهاند اما باید در نظر داشت که چگونگی مدیریت این فناوریها و استفاده صحیح و بهجا از آنها، امری مهم و ضروری میباشد. بنابراین بهکارگیری افراد متخصص در این حوزه میتواند بسیار کمک کننده و موثر باشد.
اینترنت اشیا فرصتی برای صادرات فناورانه ایران
تحولات جهانی در حوزه فناوری، تحولات دیجیتالی و اقتصادی را برای کشور ایران به ارمغان آورده است؛ بهطوری که در حال حاضر کشورمان جزء ۲۰ کشور فعال در حوزه اینترنت اشیا میباشد. از آنجا که پیادهسازی پروژههای مربوط به اینترنت اشیا بیشتر از سرمایهگذاری نیازمند مهارت است در ایران نیروهای جوان و متخصص بسیاری در این حوزه فعالیت میکنند و همین امر باعث درخشش ایران در جوامع بینالمللی شده است. پیشبینی میشود با افزایش راهبردهای علمی و عملی مناسب مثل آموزشهای هدفمند و مهارتمحور بتوان بهترین فرصتها را جهت نوآوری و شکوفایی کشور ایجاد کرد.
اقتصاد دیجیتالی و هوشمندسازی شهرها از مهمترین برنامههای مربوط به اینترنت اشیا در ایران است و تاکنون پروژههای بسیاری در کشور به آن اختصاص داده شده است. در نهایت باید گفت: تلاشهای انجام شده در حوزه اینترنت اشیا در کشور، فرصتی برای صادرات فناورانه ایران محسوب میشود و حمایت از تیمها و پروژههای در حال اجرا از مهمترین مسائلی است که امروزه باید به آن پرداخته شود.