اینترنت اشیا یا همان IOT یکی از موضوعاتی است که این روزها به دفعات در مورد آن میشنویم و تا به امروز صدها بار دانسته و حتی ندانسته از آن استفاده نیز کردهایم. در این مطلب قصد داریم تاریخچه اینترنت اشیا، این فناوری پرکاربرد را، بازگو کنیم. اگر شما هم به این تکنولوژی و موضوعات پیرامون آن علاقمند هستید و دوست دارید بدانید که نقطه شروع این فناوری کجا بوده است، با ما همراه شوید.
از اینترنت اشیا چه میدانید؟
امروزه موضوع اینترنت اشیا یا IoT = Internet of Things تبدیل به یکی از مباحث مورد علاقه دوستداران فناوری و تکنولوژی شده است. اگر بخواهیم به طور خلاصه این فناوری را تعریف کنیم، میتوانیم بگوییم اینترنت اشیا قابلیتی است که برای انواع دستگاهها ایجاد میشود تا بتوانند به وسیله اینترنت به یکدیگر متصل شده و ارتباط برقرار کنند. به بیان علمیتر، میتوان گفت در این فناوری سخت افزار و نرم افزار را با یکدیگر ترکیب میکنند تا به کمک آن بتوانند در محیط فیزیکی تغییر ایجاد کرده و شرایط حاکم را بهبود بخشند.
کاربرد اینترنت اشیا در دنیای امروز چیست؟
با اندکی جستجو در زندگی روزمره خود متوجه میشویم که فناوری IOT زندگی انسانها را محاصره کرده است! اتومبیلهایی که به اینترنت متصلاند، سیستمهای اتوماسیون در منازل مسکونی، سنسورهای هوشمند و… نمونههایی هستند که نقش این فناوری را در زندگی ما نشان میدهند.
جالب است بدانید معتبرترین شرکتهای دنیا، در حال ادغام IOT با دستگاههای موجود در شرکت خود هستند تا بتوانند به صورت دقیقتر گزارشگیری کنند و کیفیت محصولات و خدماتشان را ارتقا دهند. در دنیای امروز نقش اینترنت اشیا روز به روز پررنگتر میشود؛ به صورتی که در زمینههای صنعتی، شهرسازی، معماری، کشاورزی و … از این تکنولوژی استفاده میگردد.
تاریخچه اینترنت اشیا
نقطه آغازین اینترنت اشیا از روزی بود که وسایل الکترونیکی اختراع شدند و پس از آن دانشمندان و مخترعان در پی راهی بودند تا بتوانند این دستگاهها را از راه دور کنترل نمایند. مفهوم دستگاههای متصل به اینترنت، مربوط به سال ۱۸۳۲ میلادی است. در آن دوران اولین تلگراف الکترومغناطیسی پدید آمد و این اختراع امکان ارتباط بدون واسطه دو دستگاه را به وسیله ارسال سیگنالهای الکتریکی به وجود آورد. این تلاشها تا سالها ادامه پیدا کرد و سرانجام به شکلی که امروزه آن را میشناسیم، درآمد. در ادامه به صورت دقیقتر به شما خواهیم گفت که به مرور زمان اینترنت اشیا چطور به وجود آمده است؟!
اینترنت اشیا در دهه ۱۹۸۰
شاید دانستن این موضوع برای شما هم جالب باشد که در تاریخچه اینترنت اشیا، اولین دستگاه استفاده کننده از این فناوری، چه چیزی بوده است؟! اولین وسیلهای که به صورت پیشرفته از راه دور کنترل شد، یک دستگاه فروش نوشابه بوده است که توسط چند برنامه نویس محلی اداره میشد. این دستگاه توسط میکرو سوئیچهایی که بر روی آن متصل شده بود، از راه دور کنترل میشد و برنامه نویسان میتوانستند به کمک آنها و اتصال به اینترنت متوجه شوند که آیا نوشیدنیها به اندازه کافی خنک هستند یا خیر!؟ این دستگاه جرقهای بود تا استفاده از تکنولوژی اینترنت اشیا در سراسر جهان، گسترده شود.
اینترنت اشیا در دهه ۱۹۹۰
در سال ۱۹۹۰ شخصی به اسم جان رومکی اولین دستگاه توستر را به IOT متصل کرد! او با استفاده از پروتکل TCP / IP تستری با قابلیت اینترنت اشیا به وجود آورد. یک سال پس از آن، مخترعان دانشگاه کمبریج از یک دوربین وب به منظور نظارت بر میزان قهوه موجود در یک ظرف قهوه، که آن را در آزمایشگاه کامپیوتر قرار داده بودند، استفاده کردند. این دوربین سه بار در دقیقه از این ظرف عکس میگرفت و تصاویر گرفته شده را به کامپیوترهای محلی ارسال میکرد.
در سال ۱۹۹۹ یکی از مهمترین اتفاقات تکنولوژی IOT رقم خورد. در این سال کوین اشتون برای اولین بار از اصطلاح اینترنت اشیا استفاده کرد. او برای اولین بار این تکنولوژی را به صورت امروزی تعریف کرد. او بیان کرد که اینترنت اشیا عبارت است از فناوری جدید که به وسیله آن میتوانیم دستگاههای مختلف را به یکدیگر متصل نماییم. در آن زمان اینترنت یک پدیده نوظهور بود و او از این تکنولوژی برای راه اندازی اینترنت اشیا بهره گرفت.
اینترنت اشیا در دهه ۲۰۰۰
در آغاز قرن بیست و یک، اصطلاح اینترنت اشیا در رسانهها مطرح شد. علاقه به استفاده از این فناوری به صورت روز افزون رو به افزایش بود و این علاقه باعث شد که در سال ۲۰۰۸ اولین کنفرانس بین المللی IOT در سوئیس برگزار شود. حاضرین این کنفرانس از ۲۳ کشور بودند. شرکت کنندگان این کنفرانس درباره ارتباطات بی سیم با برد کوتاه و شبکههای دارای سنسور، با یکدیگر تبادل نظر کردند.
در این دوره تغییرات زیادی باعث تکامل این فناوری شد. یکی از اتفاقاتی که باعث تکمیل IOT شد، ساخت یخچال و فریزر با قابلیت اتصال به اینترنت بود. این یخچال و فریزرها توسط شرکت ال جی در سال ۲۰۰۰ به بازار عرضه شد. قابلیتی که این دستگاه با استفاده از اینترنت اشیا ایجاد کرد، توانایی برقراری تماس ویدیویی و خرید آنلاین بود!
از دیگر پیشرفتهای اساسی این تکنولوژی، اختراع یک ربات کوچک به شکل خرگوش بود که در سال ۲۰۰۵ ساخته شد. این ربات که Nabaztag نام داشت، میتوانست آخرین اخبار، پیش بینی هوا و تغییرات بازار سهام را بیان کند. جالب است بدانید طبق گفته سیسکو، در این دوران تعداد دستگاههای متصل به اینترنت، از تعداد جمعیت کره زمین بیشتر بود!!
اینترنت اشیا در سال ۲۰۱۰
در سال ۲۰۱۰ استفاده از دستگاههایی با قابلیت اتصال به اینترنت به صورت گسترده در زندگی مردم پر رنگ شد. معتبرترین شرکتهای فناوری در سطح جهان مانند اپل، سامسونگ، گوگل، جنرال موتورز و… تمرکز خود را بر روی تولید سنسورها و دستگاههای IOT قرار دادند. پس از آن فناوری اینترنت اشیا جای خود را در تمامی صنایع باز کرد و در زمینههایی مانند: مراقبت بهداشتی، نفت و انرژی، کشاورزی و… مورد استفاده قرار گرفت.
سخن پایانی
هیچ تکنولوژیای در طول تاریخ وجود ندارد که یک شبه پدید آمده باشد بلکه همگی آنها حاصل سالها تلاش و تفکر بودهاند. فناوری اینترنت اشیا نیز از این مسئله مستثنی نیست. امروزه کاربرد اینترنت اشیا در زندگی روزانه همه انسانها و در همه صنایع دیده میشود. در این مطلب تاریخچه اینترنت اشیا را بیان کردیم و به طور کامل شرح دادیم که اینترنت اشیا از کجا و چگونه و با چه هدفی به وجود آمده است.