امروزه با گسترش روزافزون کاربرد اینترنت، تحولات زیادی در نحوه ارتباطات انسانها پدید آمده است. انسان به وسیله این نوع از ارتباطات و به کمک اینترنت اشیا توانسته است روش جدید و جالبی در جهت اداره و کنترل اشیا کشف کند و با در دست داشتن یک سرور مرکزی، اشیای اطراف را تحت کنترل خود درآورد و از نحوهی عملکرد آن ها بهطور لحظه ای اطلاعات کسب کند. در ادامه میخواهیم به بررسی یکی از برجسته ترین چالش های موجود در بحث هوشمند سازی شهر ها که همان امنیت در شهر های هوشمند میباشد، بپردازیم.
اگر بخواهیم چنین سیستمی را در یک شهر پیاده سازی کنیم چه اتفاقی خواهد افتاد؟ در جواب می توان گفت که این کار نیازمند یک سیستم مدیریتی بسیار قوی و پیشرفته میباشد. اگر بخواهیم سیستم حمل و نقل عمومی یک شهر یا سیستم ترافیک شهر یا سیستم روشنایی معابر را در نظر بگیریم، در قدم اول باید به جمعآوری حجم زیادی از داده ها، پردازش و بازگردانی دستورات به عملگر ها بپردازیم. بنابراین حفاظت از این اطلاعات و مقاومسازی آنها در برابر حملات، بسیار حائز اهمیت است. با IOTMAP همراه باشید تا در رابطه با اهمیت برقراری امنیت بیش تر صحبت کنیم.
امنیت در شهر های هوشمند، یکی از چالش های پیش رو
با توجه به این که امروزه شهر ها هر روز در حال پیشرفت و مدرن شدن هستند. با پیشرفت تکنولوژی ممکن است این سوال پیش بیاید که شهر ها تا چه میزان تحت تاثیر حملات اینترنتی قرار میگیرند. مسئولین شهری نباید این نکته را فراموش کنند که امنیت سایبری یکی از مهم ترین فاکتور های شهر های هوشمند میباشند. یکی از اساسی ترین چالشهای شهر های هوشمند مسئله امنیت سایبری است.
اگر یک شهر هوشمند از امنیت سایبری ضعیفی برخوردار باشد، هکر ها و مجرمان سایبری میتوانند به دستگاههای الکترونیکی متصل به اینترنت و زیرساختهای شهری هوشمند دسترسی پیدا کنند و در اطلاعات مورد نیاز خود تغییرات ایجاد کنند و با این دستکاری ها کنترل شهر را در دست بگیرند و به راحتی منطقه ای از شهر را به هرج و مرج بکشانند. پس امنیت این داده ها برای ما بسیار ارزشمند است. حملات سایبری به شهر ها تا حد بسیار زیادی می تواند خطرناک باشد. همچنین خطر زمانی افزایش خواهد یافت که پای اینترنت اشیا نیز در میان باشد؛ چرا که این گونه تمامی امور را از طریق اینترنت به هم مرتبط میسازد و کار هکر ها را آسان تر میکند.
عوامل تاثیرگذار در هوشمند سازی شهرهای جهان
روند هوشمندسازی شهر های جهان در یکی دو سال گذشته با سرعت بسیار زیادی طی شده است به گونهای که بسیاری از شهر ها در کشور های پیشرفته را میتوان نیمه هوشمند دانست. از مهم ترین مواردی که در هوشمند سازی شهر های جهان تاثیرگذار بوده میتوان به ساختمان هوشمند، جمعآوری زباله با روشهای هوشمندانه، انجام کار های اداری به صورت دیجیتالی، دسترسی به اینترنت ۴G LTE، دسترسی راحت و سریع به اینترنت در هر لحظه، استفاده همه گیر از گوشیهای هوشمند و دستگاههای الکترونیکی، سرویس به اشتراکگذاری خودرو و تاکسی آنلاین، هوشمند کردن سیستم ترافیک، برنامهریزی شهری، آموزش و مشارکت شهروندان، پارکینگ های هوشمند، توسعه ناوگان حمل و نقل عمومی برقی و … اشاره کرد.
امنیت، مهم ترین مسئله در شهر ها
به وسیله نقشه اینترنت اشیا و هوشمند سازی شهر ها می توان علاوه بر حل مشکلات ترافیک و مصرف انرژی، از فناوریهای پیشرفته و هوشمند در راستای بالا بردن سطح امنیت و ارتقا شهر بهره برد.
در شهر بوستون ایالت ماساچوست، اهالی آن شهر میتوانند با استفاده از اپلیکیشن Citizens Connect مشکلات غیراضطراری مانند سطلهای زباله و چاههای آب را به وسیله ارسال عکس گزارش دهند. بعد از تعمیرات هم عکس نتیجه تغییرات ایجاد شده در محل مورد نظر برای آن ها ارسال خواهد شد. همچنین اپلیکیشن دیگری به نام Paytix وجود دارد که به کاربران این امکان را می دهد تا هزینه پارکینگ خود را به وسیله آن پرداخت کنند. به زودی قرار است اپلیکیشنی به نام Bums app ساخته شود تا در هنگام رانندگی در خیابانهای شهر در صورت وجود ناهمواری در سطح آسفالت خیابان، کاربران بتوانند آن را گزارش دهند تا برای تعمیر آن اقدامات لازم فراهم گردد. هر دو، مثال هایی جهت تلاش در راستای بالا بردن امنیت در شهر های هوشمند می باشند.
امنیت، جدی ترین نیاز بشر در شهر های هوشمند
استفاده از فناوری های هوشمند و خدمات هوشمند سازی به منظور بهبود شاخص های کیفیت زندگی انسان ها انجام میپذیرد. کیفیت زندگی ابعاد گوناگونی دارد. یکی از این ابعاد که تاثیر زیادی بر کیفیت زندگی میگذارد، احساس امنیت در زندگی روزمره ماست. بنابراین انسان ها باید استراتژی هایی را به کار ببندند تا در کنار هوشمند سازی شهر ها و ساختمان های خود از این نیاز مهم و اساسی خود که همان امنیت در شهر های هوشمند می باشد غافل نشوند.
در یک شهر هوشمند، چه بخش هایی در معرض خطر قرار دارند؟
- هکرها در کمین اتومبیلهای خودران خواهند نشست
- مختل شدن سامانههای کنترل قطار
- امکان بروز حمله به سامانه حملونقل هوشمند
- اختلال در سامانههای خودکار سازی فراگیر
- اختلال در تأمین نیروی برق شهرهای هوشمند
- یک هکر میتواند مانع رسیدن برق به مشترکین شود
- حمله به معماری سامانه اندازهگیری هوشمند
- حمله به سیستم آبرسانی
اقدامات لازم در جهت بالا بردن امنیت در شهر های هوشمند
حال ممکن است این سوال پیش بیاید که چه کارهایی می توان برای بالا بردن امنیت در شهرهای هوشمند انجام داد؟ در پاسخ باید بگوییم که راه حل نمی تواند قطع اینترنت باشد چرا که نمی توانیم به علت بروز این گونه خطرات احتمالی، مزایای بسیار زیادی که اینترنت بر زندگی مان دارد را نادیده بگیریم. اگر در هنگام طراحی شهر های هوشمند که در آینده قرار است ساخته شوند، مسائل مربوط به فضای سایبری را در طراحی و معماری شهری لحاظ کنیم، شاید بتوانیم مشکلات امنیتی را تا حد زیادی کاهش دهیم.
در بخش امنیت سایبری هیچ شرکتی نتوانسته است حضور پررنگی داشته باشد اما بانک مرکزی آمریکا چند شرکت را در حد متوسط دارای صلاحیت شناخته است.