BMS یا سیستم مدیریت ساختمان، سیستمی است که پس از نصب در یک ساختمان سبب کنترل اجزای مختلف ساختمان و نمایش اطلاعات برای کاربران می شود. قسمت های مختلفی در ساختمان می توانند تحت کنترل BMS باشند و بر این اساس خدمات هوشمندسازی ساختمان بسیار گسترده است. از انواع خدمات هوشمندسازی ساختمان میتوان به سیستم تهویه (HVAC)، تاسیسات مکانیکی ساختمان، تجهیزات روشنایی، سیستم حریق، برق اضطرای ساختمان و تنظیم دسترسی های مختلف. هوشمندسازی ساختمان چالش ها و مزایایی دارد که در ادامه این مطلب به آن می پردازیم.
اجزای سیستم مدیریت ساختمان(BMS)
سه تابع اصلی سیستم مدیریت ساختمان شامل کنترل، نمایش و بهینه سازی است. در این سیستم کنترل اصلی بر روی این بخش ها انجام می شود:
- سیستم اطفای حریق (اعلام آتش سوزی و نیز اطفای آن)
- سیستم روشنایی ساختمان
- آسانسورها
- سیستم ایمنی شامل دوربین های مداربسته و اعلام خطر و سرقت
- سیستم تهویه ی هوا(شامل سیستم های گرمایشی و سرمایشی ساختمان)
- سیستم قدرت( تامین برق در شرایط اضطراری به کمک ذخیره انرژی در سایر اوقات)
- سیستم آب ساختمان( تنظیم فشار آب و نیز آبیاری فضای سبز ساختمان)
امکانات ساختمان هوشمند
یک ساختمان هوشمند که خدمات هوشمندسازی ساختمان در آن اجرا شده باشد در هنگام بسیاری از بلایای طبیعی تحت کنترل است. هدف سیستم BMS این است که ساختمان با توجه به شرایط مختلفی که ایجاد می شود خود را تطبیق دهد و بهترین سازگاری را داشته باشد که این امر از کنترل انسان خارج است. وضعیت های اضطراری همچون آتش سوزی و زلزله سبب خسارات زیادی می شوند که هزینه های چشمگیری را نیز به دنبال دارد. استفاده از سیستم مدیریت ساختمان با کنترل به موقع شرایط سبب کاهش این هزینه ها میشود.
در یک ساختمان هوشمند سطح امنیت و آسایش ساکنین بسیار بالاتر از حالت عادی است و همین امر سبب گرایش افراد به خدمات هوشمندسازی ساختمان شده است. قرار گرفتن سنسور های مختلف در انواع بخش های ساختمان و نمایش داده ها به کاربران سبب ایجاد رضایت بالای مصرف کنندگان شده است.
چالش هوشمندسازی ساختمان
یکی از چالش های هوشمندسازی ساختمان ها افزایش هزینه های ساخت است. اما باید دانست که این هزینه سبب صرفه جویی های عمده ای خواهد شد که در مدت زمان کمی خود را نشان می دهد.
مزایای هوشمندسازی ساختمان
همان طور که گفته شد استفاده از سیستم BMS سبب ایجاد آسایش و امنیت برای ساکنین خواهد شد. همچنین این سیستم بسیار منعطف است. بدین معنا که در شرایط مختلف بر حسب نیاز می تواند مورد استفاده قرار گیرد. هزینه های تعمیرات ساختمان در این روش به شدت کاهش می یابد و خسارات کمتری به ساختمان وارد می شود. این سیستم سبب کاهش مصرف انرژی نیز می شود که علاوه بر کاهش هزینه ها و صرفه جویی در منابع، سبب حفاظت از محیط زیست نیز می شود.
از مزایای قابل توجه سیستم مدیریت ساختمان، قابلیت کنترل ساختمان از راه دور است. در هر کجای دنیا که باشید می توانید به بخش های مختلف ساختمان دسترسی داشته باشید و بدین ترتیب از وضعیت دقیق ساختمان خود اطلاع حاصل کنید. این امکان که سبب افزایش اطمینان خاطر ساکنین می شود دارای امنیت بالایی است و صرفا با در اختیار داشتن رمز عبور می توانید به آن دسترسی داشته باشید.
و در پایان باید توجه داشت که خطای انسانی عامل بسیاری از هزینه ها و خسارات ساختمانی است. پس از ورود تکنولوژی BMS بسیاری از این موارد برطرف شده و سطح جدیدی از آرامش در ساختمان ها ایجاد شد. این تکتولوژی سعی دارد با پیش بینی رویدادهای مختلف از وقوع انواع بحران ها در ساختمان پیشگیری کند.