دانشمندان واحد بیوشیمی دانشگاه آریزونا موفق به طراحی یک ایمپلنت هوشمند مبتنی بر اینترنت اشیا گردیدهاند. آنها توانستهاند با استفاده از تکنیک Optogenetics و با کمک جریان نور، بخشهایی از عصب های مغز را تحریک کنند. این شیوه برای بازگرداندن حرکت به اندام هایی که براثر سکته، فلج شدهاند موثر می باشد. دانشمندان امیدوارند بتوانند از این ایمپلنت هوشمند برای کاهش درد در بیماریهای مزمن و همچنین درمان برخی از ضایعات مغزی، نخاعی بهره ببرند.
ایمپلنت هوشمند
فیلیپ گوتروف مسئول واحد بیوشیمی دانشگاه آریزونا در این باره میگوید:
” ما سعی داریم تا با استفاده از این تکنیک، راه ارتباط برقرار کردن با مغز را بیابیم. اگر بتوانیم محرکهای مناسب را به نورونهای مغزی ارسال کنیم به طور قطع واکنشهای متناسبی را هم دریافت خواهیم کرد.
در شیوه Optogenetics دانشمندان یک پروتئین مخصوص به نام Opsins را در درون یک ایمپلنت هوشمند جاسازی میکنند. این پروتئین با فرامینی که از بیرون دریافت میکند جریان نور را به صورت هدفمند به سمت نورونهای مغزی ارسال میکند. تا قبل از ابداع این شیوه دانشمندان با استفاده از فیبرهای نوری و باطریهای یکبار مصرف امکان کنترل نورونهای مغزی را داشتند. شیوه قبلی بسیار پرهزینه و با ریسک بالا بود. معمولا در شیوه فیبرنوری دستگاه در خارج از جمجمه سر قرار میگرفت. بنابراین امکان کنترل دقیق فرکانس یا شدت نور وجود نداشت. به همین دلیل پزشکان تنها میتوانستند در هر لحظه تنها بخش کوچکی از عصب ها را تحریک نمایند.
شاید خواندن این مطلب هم برای شما مفید باشد : اینترنت اشیا در پزشکی
ساختار این تکنولوژی
تکنولوژی جدید به پزشکان امکان کنترل بیشتر بر عصبها را خواهد داد. این درحالی است که این ایمپلنت هوشمند دارای سایز بسیار کوچکی است و به راحتی در زیر پوست سر قرار میگیرد. این ایمپلنت با کمک پروتئین موجود در درون خودش به انتشار فرکانسهای نوری مدنظر پزشکان می پردازد.
پزشکان می توانند با کمک ارتباطی که با ایمپلنت هوشمند برقرار میکنند به کنترل شدت نور بپردازند و تنها محدوده مشخصی از عصبهای مغزی را تحریک کنند. این کنترل مناسب باعث میشود تا جلوی حرکت تصادف نورونها گرفته شود. ایمپلنت طراحی شده دارای دو آنتن بسیار کوچک است که می توان به وسیله آنها به راحتی جریان سیگنالهای مغزی را دریافت کرد. انرژی این ایمپلنت هوشمند با استفاده از میدانهای مغناطیسی ایجاد میشود. بنابراین به راحتی انرژی آن خاتمه نمیپذیرد و تا حدود ۱۵ سال بدون هیچ مشکلی در بدن بیمار باقی میماند. این ویژگی بیمار را از جراحیهای حساس و تعویض مستمر ایمپلنت بینیاز میسازد.
کاربردهای ایمپلنت های هوشمند
در سالیان اخیر استفاده از ایمپلنت های هوشمند باعث کاهش عوارض جراحی های پزشکی گردیده است. این ایمپلنتها معمولا با آنتنهای کوچک رادیویی که در اختیار دارند دادههای دقیقی را از درون بدن بیمار در اختیار جراحان میگذارند.
ساختار این ایمپلنتها معمولا براساس تگ های RFID می باشد که در اینترنت اشیا به طور گسترده ای استفاده میشوند. این تگهای (Tag) سبک و کوچک در درون ایمپلنتها جاسازی میشوند و اطلاعات دقیقی را از ناحیه جراحی شده به پزشکان ارسال میکنند. اطلاعات دریافتی از ایمپلنتهای هوشمند باعث میگردد تا جراحان بتوانند بهترین تصمیمات را برای دوران نقاهت بیمار بگیرند.
دانشمندان معتقدند با کمک ایمپلنتهای جاسازی شده در بدن بیماران (یا ایمپلنتهای تزریقی یا خوراکی) می توان خطاهای پزشکی را به شدت کاهش داد. هزینه این ایمپلنتها نیز با توجه به قیمت پایین تگ های RFID چندان زیاد نمی باشد و از خیلی شیوه های مدرن تصویربرداری، دارای هزینه به نسبت کمتری میباشند.
انواع ایمپلنتهای هوشمند
در حال حاضر انواع ایمپلنتهای هوشمند توسط محققان و متخصصان علم جراحی طراحی شده و به کار گرفته میشوند.ایمپلنتهای دندان از جمله مهمترین تجهیزات کاشتنی پزشکی در سالیان اخیر محسوب میشوند. امّا در بسیاری از موارد این ایمپلنتها دچار عفونت در لثه میشوند. این عفونتهای مشکلات عدیدهای را در بیماران بوجود میآورد. ایمپلنت هوشمند دندان میتواند عفونت لثه را تشخیص دهد و هشدارهای لازم را به جراح دندانپزشک بدهد. ایمپلنتهای هوشمند دارو رسان نیز امروزه در جراحیهای بزرگ و پیشرفته توسط پزشکان به کار گرفته میشوند. این امپلنتها با آنالیز خون بیمار، نیاز بیمار را به دارو تشخیص میدهند و داروی مورد نظر را به عضو هدف میرسانند. در چنین ایمپلنتهایی، دارو در مخزنی در زیر ایمپلنت قرار دارد.
اخیرا محققان ایرانی نیز توانستهاند ایمپلنتهای پزشکی ضدباکتری با کمک تکنولوژی نانو بسازند. دانشمندان ایرانی با استفاده از آلیاژ تیتانیوم موفق به ساخت ایمپلنتهای ضدباکتریایی و هوشمند برای بافتهای استخوانی آسیب دیده شدهاند. این ایمپلنتها با استفاده از الگوریتمهای هوش مصنوعی ساختار خود را متناسب با بدن بیمار تغییر میدهند.
منبع : واحد بیوشیمی دانشگاه آریزونا
قادر هاتمی
مارس 13, 2019عالیه . یک سایت عالی با کلی مطالب عالی و بنظیر .