اینترنت اشیا یکی از تکنولوژیهای قدیمی است که ۲۰ سال است از آن استفاده میکنند اما در چند سال اخیر رشد سریعی داشته و تا سال ۲۰۲۰ تعداد دستگاههایی که از این تکنولوژی استفاده میکنند به بیش از ۳۵ میلیارد دستگاه میرسد! اینترنت اشیا یا IOT یکی از حوزههایی است که در صنایع و حوزههای مختلف کاربردهای بسیاری دارد. کاربرد اینترنت اشیا در مدیریت انرژی امروز مورد بحث ماست تا در مورد آن کمی بیش تر صحبت کنیم. با iotmap همراه باشید.
مدیریت انرژی
محافظت از انرژی های فسیلی مانند برق و گاز و همینطور آب برای نسل های آینده وظیفه و مسئولیتی است که بر دوش همگان مخصوصا دولتهای حال حاضر سپرده شده است. فناوری و تکنولوژی اینترنت اشیا با ورود به این حوزه و هوشمند سازی سبک های مدیریتی آن توانسته قدمهای مثبتی در این زمینه بردارد. کاربرد اینترنت اشیا در مدیریت انرژی بحث گسترده ای است که سعی میکنیم امروز به آن بپردازیم اما قبل از آن به تعریف کلی اینترنت اشیا میپردازیم.
اینترنت اشیا
اینترنت اشیا یا IOT یک تکنولوژی است که با متصل کردن دستگاههای مختلف با اینترنت و ایجاد یک راه ارتباطی در بین آنها فعالیت میکند. اینترنت اشیا باعث سهولت و آسان سازی فعالیتهای مختلف شده و همینطور در بهبود بهرهوری فعالیتهای مختلف تاثیر بالای داشته است.
کاربرد اینترنت اشیا در مدیریت انرژی
مدیریت انرژی یکی از جدیدترین و مهم ترین پیشرفت های اینترنت اشیا به حساب میآید البته وسایلهای اندازه گیری هوشمند، ترموستات های هوشمند و روشنایی هوشمند از محصولات گذشته این تکنولوژی به حساب میآید.
در حال حاضر ما در دورهای زندگی میکنیم که تقاضا و نیاز به مصرف انرژی هر روز در حال افزایش است و اگر بصورت هوشمند نتوان توازنی میان تولید و تقاضا ایجاد کرد دچار بحرانهای جدی در کمبود انرژی یا آسیب به محیط زیست خواهیم شد.
مدیریت انرژی در صنعت برق
یکی از گرانترین صنعت های انرژی، صنعت برق است که برای فعالان در این حوزه سود بسیار بالایی هم دارد. در این صنعت مدیریت صحیح یکی از مهم ترین اقداماتی است که باید صورت بگیرد چرا که در صورت هدر رفتن و یا سرریز شدن انرژی برق تولید شده از درآمد این صنعت به شدت کاسته میشود بنابراین اقدامات معمولا تا الان بصورتی بوده است که انرژی حداقل مقدور کم تر از نیاز تولید شود تا برق تولید شده از بین نرود.
ارتباط دو طرفه
کاربرد اصلی اینترنت اشیا در مدیریت انرژی ارتباط دو طرفه است. ارتباط دو طرفه به معنای فرستادن انرژی از مبدا به مقصد و بالعکس است که در مدیریت هوشمند انرژی بسیار کابردی میتواند باشد. این یعنی در صورت نیاز میتوان برق را از مقصد به مبدا رساند و به یک مقصد دیگر فرستاد.
این اتفاق همانطور که اشاره شد نه تنها در مدیریت هوشمند مناسب است بلکه در کاهش هزینه های انرژی هم میتواند بسیار موثر و کاربردی باشد؛ علاوه بر این موارد یکی دیگر از کاربرد های اینترنت اشیا در مدیریت انرژی ایمن بودن و کاهش خطاهای حاصل است. در سیستم های مدیریت انرژی تشخیص خطا امری هزینه بر و خطرناک بود اما امروزه باتوجه به استفاده از این تکنولوژی ما شاهد این هزینه ها و کاهش خطاها بوده ایم.
کاربرد های اینترنت اشیا در مدیریت انرژی به یک مورد ختم نمیشود اما با این حال به جرأت میتوان گفت که مدیریت شبکه های هوشمند برق یکی از مهم ترین کاربرد های اینترنت اشیا در این حوزه میباشد.