اینترنت اشیا و آموزش مساله ای است که امروزه ذهن مسئولین مدارس را درگیر کرده تا چطور با استفاده از تکنولوژی بهترین بازدهی را داشته باشند. همچنین با ایجاد تغییرات در سیستم آموزشی کیفیت آموزشی را بالا میرود. با بررسی ها متوجه شده که روز به روز نیاز جامعه به آن بیشتر شده و بطور چشم گیری روند استفاده از آن رو به افزایش بوده است.
محققین به این نتیجه رسیدند که اینترنت اشیا تا سال ۲۰۲۰ بیش از ۵۰ میلیارد دستگاه را پوشش میدهد و به اینترنت متصل خواهند شد.
یکی از موضوعات مهمی که مطرح میشود تاثیر اینترنت اشیا در سیستم آموزشی است که آیا در ایجاد مدارس هوشمند و بهبود کیفیت آموزش تاثیری دارد؟
اینترنت و آموزش الکترونیکی سال هاست که در مدارس کشورهایی مانند آمریکا حضور دارد ولی امروزه با توجه به وجود بستر اینترنت در اکثر نقاط جهان امکان دسترسی به منابع آموزشی به کمک اینترنت اشیا بیشتر فراهم شده تا حتی کشورهایی که از علم و دانش جدید دور هستند با کمک گرفتن از این فضا میتوانند به منابع آموزشی مناسبی دست یابند.
اینترنت اشیا به دو روش زیر بر آموزش و تحصیل اثر میگذارد:
- سرعت یادگیری دانش آموزان بالا رفته و به کمک این فناوری ابزارهایی هوشمند در اختیار این دانش آموزان قرار گرفته و به نحو بهتری آموزش میبینند.
- معلمین بهتر میتوانند زمان خود را در جهت آموزش، طراحی سوال یا آماده کردن روش های آموزشی جدید و … مدیریت کند و همچنین کیفیت این دست کارها بالاتر هم میرود.
مطالب دیجیتال به شکل ساده تری بین اساتید و معلمین به اشتراک گذاشته می شوند و آنها میتوانند با یکدیگر تبادل اطلاعات داشته باشند و دانش و تجربیاتشان را برای یکدیگر به اشتراک گذاشته است. همچنین سرعت یادگیری بالاتر رفته زیرا نیاز به نوشتن همه مطالب تک به تک بر تخته کلاس نیست بطور مثال معلم میتواند با ارائه فایل آموزشی بر تخته هوشمند در زمان صرفه جویی کرده و وقت بیشتری داشته باشد تا بر مطالب مهم تر، پرسش و پاسخ و … بپردازد.
اینترنت اشیا در تحصیلات دانشگاهی
همانطور که میبینیم امروزه دانشجویان کمتر از کاغذ و کتاب ها کاغذی استفاده میکنند و بیشتر از pdf های آموزشی یا سایت های آنلاین جهت یادگیری دروس استفاده میکنند.
همچنین این امکان برای اساتید فراهم شده تا با جمع آوری اطلاعات از بستر مجازی و کلود با سرعت بیشتری وضع دانشجویان را بررسی کنند تا روش مناسب جهت آموزش و نمره دهی را پیدا کنند و تعامل و ارتباط بین اساتید با یکدیگر و با دانشجو دارند.
آینده تحصیلات و آموزش
بالای ۵۰ درصد از دانشجویان در ایران به گوشی هوشمند دسترسی دارند همچنین این اشتیاق بین افراد وجود دارد که از آخرین تکنولوژی ها برای امور روزانه و تحصیلات استفاده کنند. به همین علت این امر موجب شده هزینه ها کمتر شود.
یادگیری دوطرفه
آموزش در عصر جدید فقط به تصاویر و متن ترکیبی ختم نمیشود بلکه بیشتر کتاب ها و جزوات به وبسایت هایی متصل هستند که محتویاتی تصویری، صوتی، ویدئویی و دیگر موارد آموزشی است که در اختیار محصلین قرار میگیرد.
تخته های هوشمند
فرق زیادی بین تخته های هوشمند با تخته های معمولی است. این تخته ها امکان نمایش تصاویر، متن و ویدئوها را به طور لحظه ای و ترکیبی دارد. امکان به اشتراک گذاری سریعتر مطالب و نظارت بر عملکرد دانش آموزان فراهم است.
کتاب های الکترونیکی
یکی از مهم ترین دغدغه ها در گذشته تهیه کتاب های کاغذی بوده و بعد از تهیه ان فرد باید انرژی را برای جابجایی آن صرف میکرد که گاهی بعلت تعداد کتاب های زیاد و حجم بالای هر کتاب دچار عارضه های فیزیکی میشدند ولی امروزه نیاز به حمل کتاب ها به روش گذشته نیست و فرد به راحتی میتواند کتاب را تحت عنوان یک فایل pdf داشته باشد و هر جایی که به آن نیاز داشته باشد راحت میتواند به آن دسترسی پیدا کند.
درهای هوشمند
هوشمند سازی درب های مدارس امکانی که در اختیار مدیران و مسئولین دانشگاه ها موجب شده به کمک این درب ها به توان به شکل بهتری درب های ورودی و خروجی را کنترل کنند وهم چنین از ورود افراد متفرقه به مدارس که امکان ایجاد مزاحمت و خطر میشود را کم کرده است.
همچنین اینترنت اشیا موضوعی است که نیاز به آموزش دارد چه بسا بهتر است این امکان فراهم شود علاوه بر استفاده از دستگاه های هوشمند در مدارس بخشی از ساعات را به آموزش حول محور اینترنت اشیا و انجام تمرینات کوچک و کاربردی پرداخته شود.