ورود تکنولوژی به زندگی انسانها، تاثیرات زیادی بر سبک زندگی و روش کار کردن آنان داشته است. اینترنت اشیا یکی از موضوعات داغ تکنولوژی در این روز ها است که بدون شک همه ما از گوشه و کنار چیز هایی درباره آن شنیدهایم. اما اینترنت اشیا چیست و چه کاربردی دارد؟ در این مطلب به شرح کامل این موضوع خواهیم پرداخت پس با ما همراه باشید تا با این دنیای شگفت انگیز، آشنا شوید.
اینترنت اشیا چیست؟
به بیانی ساده، اتصال تمامی دستگاههای فیزیکی به اینترنت به وسیله یک کلید روشن و خاموش را اینترنت اشیا یا IOT میگویند. این فناوری، تمامی وسایلی که به صورت روزانه از آنها استفاده میکنید مانند: تلفن همراه، پلوپز، اجاق گاز، وسایل سرمایشی و گرمایشی و… را شامل میشود! IOT علاوه بر اینکه دستگاههای ساده و روزمره را شامل میشود، دستگاههای فوق پیشرفته مانند موتورهای جت، مته دستگاه استخراج نفت، تجهیزات پزشکی و… را نیز پوشش میدهد. به طور خلاصه امکان ارتباط انسان و اشیا را از راه دور فراهم کرده و در حوزههای مختلفی نقش آفرینی میکند.
تاریخچه اینترنت اشیا
واژه اینترنت اشیاء (Internet of Things) برای اولین بار در سال ۱۹۹۹ توسط کوین اشتون (Kevin Ashton) در یکی از سخنرانیهایش مطرح شد. او برای اولین بار، این ایده را برای استفاده در چیپ های RFID مطرح کرد و به این ترتیب با استفاده از این فناوری، میتوانستند از کالا های موجود در انبار خود آمار لحظهای داشته باشند.
در کتاب نیل جرشنفلد (Neil Gershenfeld) از دانشگاه MIT موضوع تفکر اشیا توضیح داده شد که این ایده هم مرتبط با این تکنولوژی بود. هرچند که کوین اشتون برای اولین بار موضوع اینترنت اشیا را مطرح کرد، اما ایده مربوط به فرآیند ارسال و دریافت دادهها و چگونگی آن، نخستین بار در سال ۱۹۷۰ بر روی کار آمد و در سال ۲۰۱۰ به صورت گسترده و تخصصی به این موضوع پرداخته شد و اینترنت اشیا به صورتی که ما امروزه آن را میشناسیم درآمد.
اینترنت اشیا چگونه کار میکند؟
IOT به طور خلاصه در ۳ مرحله، وظایف مربوطه را انجام میدهد که در ادامه درباره این موضوع توضیح داده شده است.
مرحله اول: جمع آوری داده
در مرحله اول، دادهها از طریق سخت افزارهایی مانند سنسور ها که بر روی دستگاه نصب میشوند، جمع آوری میگردد. بنابر نوع دستگاه و دادههایی که مدنظر ما هستند، نوع و تعداد سنسور انتخاب میشود.
مرحله دوم: اشتراک گذاری دادهها
در این مرحله، اشتراک گذاری و نگهداری دادهها در یک فضای ابری صورت میگیرد. ابزار جمع آوری این اطلاعات، معمولا اینترنت، بلوتوث، Wi-Fi و… است که به فضای ابری متصل میشوند.
مرحله سوم: تجزیه و تحلیل دادهها
تجزیه و تحلیل دادهها، از طریق نرم افزار های مربوطه انجام میشود و پس از انجام کار مورد نظر، نتایج آن در اختیار کاربران قرار میگیرد. آنالیز دادهها در طیف گستردهای از کنترل دما (سطح ساده) تا استفاده از بینایی کامپیوتر در فیلم (سطح پیچیده) قرار میگیرد.
از آی آو تی در چه وسایلی استفاده میشود؟
تمامی اشیایی که ما در اطراف خود مشاهده میکنیم به صورت بالقوه، میتواند یکی از وسایل اینترنت اشیا باشد! به طور کلی هر دستگاهی که دارای یک کلید خاموش و روشن است را میتوان به اینترنت متصل و از راه دور، کنترل کرد. این نوع دستگاهها قادرند دادهها را جمع آوری کرده و با سایر دستگاهها و انسانها ارتباط برقرار نمایند. در دنیای امروز دستگاههایی که متصل به اینترنت هستند، تجربه زندگی سالمتر، ایمنتر و کارآمدتر را برای انسانها فراهم کردهاند.
نقش اینترنت اشیا در زندگی ما
مطالب جالبی در مورد کاربرد این تکنولوژی در زندگی بشر وجود دارد و حتی تصور استفاده از این فناوری نیز شما را هیجان زده خواهد کرد. تصور کنید صبح که از خواب بیدار میشوید، قهوه شما از قبل آماده است. در مسیر رسیدن به سرکار اگر کمی دیرتر به مقصد برسید، پیام عذرخواهی توسط ساعت هوشمندتان برای همکارانتان ارسال خواهد شد و یا وقتی بیرون از خانه هستید، میتوانید اجاق گاز خود را خاموش و یا روشن کنید. اما تمام این نقشهایی که بیان کردیم، در زندگی روزانه و بسیار ساده بود. اینترنت اشیا اهمیتهای فراوان و مهمتری در صنعت و علم دارد. از این فناوری بی انتها در جهت مدیریت کسب و کار خود و بهبود تجربه مشتری نیز میتوانید کمک بگیرید و به نحو احسن در این زمینه از آن استفاده کنید. در بخش بعدی بیشتر به شرح این موضوع میپردازیم.
کاربرد های اینترنت اشیا
همانطور که در بخش قبل اشاره شد، IOT کاربرد های فروانی دارد و علاوه براستفاده از آن در خانههای هوشمند و زندگی روزمره، در بسیاری از فعالیتهای اساسی نیز به کار میرود.
سلامت هوشمند
امروزه کاربرد اینترنت اشیا در پزشکی بسیار گسترده شده است. بسیاری از بیماریها توسط این فناوری قابل تشخیص اند. به عنوان مثال برای کنترل علائم حیاتی بیمار، سنسورهایی به بدن او متصل میکنند و این سنسور ها آمار لحظه به لحظه وضعیت بیمار را به اطلاع پزشکان میرسانند.
شهر هوشمند
مهندسین شهرسازی در تلاشند که برای ارتقا کیفیت زندگی بشری شهرهای هوشمند طراحی کنند و این طرح را در وسعت جهانی گسترده نمایند. کنترل ترافیک، مدیریت جای پارک اتومبیلها، روشنایی سطح شهر، آبیاری فضای سبز و… از جمله مواردی است که در شهر های هوشمند قابل اجرا میباشند.
سیستمهای امنیتی
امنیت در منازل و مجتمعهای مسکونی، فروشگاهها و… یکی از واجبترین مسائلی است که با کمک IOT میتوان به خوبی آن را تحت کنترل درآورد و با استفاده از بررسی خودکار دربها و دوربینهای مداربسته به راحتی این امر را میسر کرد.
صنعت و کسب وکار ها
یکی از مهمترین عوامل پیشرفت و رونق صنعت در دنیای امروز و البته آینده، استفاده از این فناوری جدید است. استفاده از آی او تی در صنعت، سبب بهبود ارتباطات، بهره وری، توسعه تولید و صرفه جویی در وقت و هزینه میشود. اینترنت اشیا به صاحبین کسب و کار ها این اجازه را میدهد که با بهره وری بیشتر از سیستمها، کارکنان و تجهیزات، به سوددهی بیشتر دست یابند.
سخن پایانی
اینترنت اشیا، یکی از جذابترین و البته کارآمدترین موضوعات فناوری این روزهاست. انسان دنیای امروز، در تلاش است تا با بهرهگیری بیشتر از علم، بتواند کیفیت و رفاه زندگی خود را بهبود بخشد و این هدف با روی کار آمدن IOT، تا حدودی محقق شده است. این فناوری امروزه در بسیاری از زمینهها مانند پزشکی، مسائل امنیتی، صنعتی، کشاورزی و… کاربرد دارد.