رشد ارزهای دیجیتال در سال های گذشته سبب جلب توجه بسیار به سمت بلاکچین ها شده است. سیستم جدیدی همراه با بلاکچین ها سبب مبارزه با تمرکزسازی شده و کاربران را به سمت ایجاد یک سیستم غیرمتمرکز و مطمئن هدایت کرده است. به دلیل اطمینان بالا به این سیستم، شرکت های بزرگی برای سرمایه گذاری در آن اقدام کرده اند و به دلیل ویژگی های آن به فکر استفاده از آن در اینترنت اشیا افتاده اند و کار برروی آن را آغاز کرده اند. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه بلاکچین حلقه گمشده اینترنت اشیا با IoTmap همراه باشید.
بلاکچین چیست؟
بلاکچین یک سیستم غیرمتمرکز برای ذخیره اطلاعات است. در این سیستم اطلاعات با الگوریتمی خاص رمزنگاری شده و داده ها به بلوک های متفاوت تقسیم می شوند. هر بلوک به وسیله کلیدی که از بلوک قبلی ایجاد می شود قابل رمزگشایی است. در واقع هر بلوک توسط یکسری معادلات ریاضی غیرقابل بازگشت ایجاد می شود. این فرآیند، هشینگ یا هش کردن نام دارد.
اشخاص برای رسیدن به پاسخ معادله ریاضی با یکدیگر رقابت میکنند و فردی (ماینر) که موفق به حل این معادله شود جایزه دریافت میکند. هر فرد، یک نسخه از بلاکچین را داشته و تمام شبکه برروی کار یکدیگر نظارت دارند. به دلیل حفظ اطلاعات در بلاکچین بهصورت غیرمتمرکز و با روش های مختلف، شرکتها به دنبال این هستند که از این مزیت برای اینترنت اشیا استفاده نمایند.
کاربرد بلاکچین در اینترنت اشیا
یکی از مهمترین مزیت های بلاکچین قراردادهای هوشمند است. این قراردادها درواقع کدهای کامپیوتری هستند که طرفین معامله متعهد به انجام آن میشوند. معامله بین خریدار و فروشنده بدون هیچ واسطه ای صورت می پذیرد. برخلاف دیگر معاملات، در قراردادهای هوشمند نیازی به شناسایی هویت افراد نیست و افراد به واسطه این قرارداد میتوانند به راحتی به یکدیگر اعتماد کنند؛ زیرا امکان دستکاری و تغییر معامله وجود ندارد. با ادغام اینترنت اشیا و بلاکچین میتوان استفاده های بسیاری از این فناوری به واسطه ایجاد قراردادهای هوشمند کرد.
مثالی از کاربرد بلاکچین در اینترنت اشیا
شخصی قصد خرید مواد اولیه با ویژگی های خاص دارد. این مواد اولیه باید در همه حال در دمای مشخصی نگهداری شود. با ایجاد یک قرارداد هوشمند در بلاکچین، معامله بین خریدار و فروشنده انجام میشود و در صورتی که هر یک از طرفین معامله مرتکب خطا شود، جریمه برای شخص خاطی در نظر گرفته میشود. با کمک اینترنت اشیا و به واسطه استفاده از حسگرهای دما میتوان دمای محصولات را در تمامی مراحل زیر نظر داشت. در صورت تغییر دما از حالت تعیین شده در قرارداد، سنسورهای همراه محصولات، اطلاعات را در بلاکچین ثبت نموده تا در زمان تحویل کالا، مبلغی را به عنوان جریمه برای شخص فروشنده در نظر بگیرد. در این حالت هر دو طرف معامله بر تعهدات خود پایبند بوده و امکان تغییر و کلاهبرداری در آن وجود ندارد.
مثال ها و کاربردهای زیادی را میتوان برای بلاکچین و اینترنت اشیا نام برد. شرکت های زیادی با بهرهگیری از این دو فناوری در کنار هم توانسته اند بسیاری از مشکلات را حل و تعهداتی تغییرناپذیر ایجاد کنند. برای دسترسی به اطلاعات بیشتر در زمینه اینترنت اشیا و دیگر کاربردهای مفید آن میتوانید از سایر مقالات قرار گرفته شده در بلاگ IoTmap استفاده کنید.