در دنیای امروز بسیاری از ساختمانها و برجهای مسکونی و تجاری از تجهیزات هوشمندسازی ساختمان بهره گرفتهاند و اینگونه از پیشرفت علم به نحو احسنت استفاده کرده و خود را تجهیز کردهاند. اما در این بین هنوز عدهای هستند که آشنایی چندانی با هوشمندسازی ساختمان و تجهیزات آن ندارند و نمیدانند که چگونه میتوان از آن استفاده کرد.
امروزه وقتی از هوشمندسازی ساختمانها و تجهیزات پیرامون آن صحبت میشود، اغلب افراد به یاد سخت افزارهای مدرن و پیشرفته و استفاده از آنها در این راستا میافتند و این درحالیست که برخلاف تصور آنها باید گفت همۀ این هوشمندسازیها به شکل نرمافزاری و با بهرهگیری از علم اینترنت اشیا(IOT) صورت میگیرد و این تصورات اشتباه ما به علت محدودیتهایی است که خودمان برای ذهنمان ایجاد کردهایم.
هنگامیکه ما میتوانیم ساختمان مسکونی یا تجاری خود را به اینترنت متصل کنیم یعنی میتوانیم از هرآنچه اینترنت در اختیار ما میگذارد در هوشمندسازی ساختمان و تجهیزات آن نیز استفاده کنیم.
دلیل و هدف از هوشمند سازی ساختمان ها چیست؟
به طور کلی، هوشمندسازی و تجهیز کردن ساختمان به مجموعه اقداماتی میگویند که برای بالا بردن میزان کارایی و قابلیتهای ساختمان توسط سختافزارها و نرمافزارهایی انجام میشود تا امکانات فراوان و پیشرفتهای را در اختیار ساکنین قرار دهد.
هدف از این هوشمندسازیها ایجاد آسایش و امنیت، مصرف بهینه انرژی و کاهش هدررفت آن، دسترسی و استفادۀ آسان از وسایل منزل، تبدیلسازی فضای ساختمان به یک محیط لوکس و مدرن، به حداقل رساندن میزان خطاهای انسانی و در نهایت استفاده از پیشرفت علم و تکنولوژی میباشد.
انواع وسایل و تجهیزات هوشمندسازی ساختمان
وسایل و تجهیزاتی که برای هوشمندسازی مورد استفاده قرار میگیرد به دو قسمت سختافزاری و نرمافزاری تقسیم میشوند که هرکدام شامل موارد زیر میباشند.
قسمت سختافزاری
وسایل این قسمت شامل پردازنده مرکزی، حسگرها و سنسورها، صفحه کلید های لمسی و بسیاری موارد دیگر میباشد.
قسمت نرمافزاری
قسمت نرمافزاری شامل برنامهها و اپلیکیشنهای تلفن همراه و وبسایت برای سازماندهی، نمایش دادن آنلاین و کنترل کردن و… میباشد.
امکانات و تجهیزات هوشمندسازی ساختمان
- هوشمندسازی سیستمهای امنیتی و کنترلی
- صرفهجویی در مصرف انرژی و جلوگیری از میزان هدررفت آن با استفاده از شیشههای هوشمند
- تنظیم کردن و کنترل هوشمندانه میزان نور و روشنایی براساس زمان و میزان شدت نور دلخواه با توجه به شرایط محیطی از راه دور و به صورت خودکار
- روشن یا خاموش کردن سیستمهای گرمایشی و سرمایشی و همچنین تهویهها و هود براساس زمان و میزان دمای دلخواه از راه دور و به صورت خودکار
- استفاده از شیرهای آب و گاز برقی و کنترل آنها
- امکان آبیاری کردن فضای سبز ساختمان با توجه به قابلیتهایی که در آن تعبیه شده
- کنترل کردن درب و پنجرههای ورودی ساختمان و واحد اختصاصی شما، درب پارکینگ و انباریها از راه دور
- نظارت داشتن بر واحد اختصاصیتان، راهپلهها و… از راه دور توسط گوشی تلفن همراه شما
- کنترل کردن پردههای کرکرهای و برقی منزل، حفاظها و سایبانهای حیاط ساختمان به صورت اتوماتیک
- کنترل کردن وسایل و تجهیزات بیسیم مثل سیستمهای صوتی از قبیل تلویزیون و رادیو و همچنین کلیۀ دستگاههای دیجیتالی
- هوشمندسازی سیستمهای امنیتی و کنترل
- هوشمندسازی سیستمهای امنیتی و کنترل
- استفاده از اطلاعات کاربردی و مفیدی که ممکن است روزانه افراد با آنها سروکار داشته باشند. از قبیل اخبار، تقویم، وضعیت آبوهوا، میزان دما و بارندگی، آلودگیها و…
نتیجه گیری
در نهایت لازم به ذکر است که در آیندهای نزدیک هر مکان و یا وسیلهای را میتوان با استفاده از علوم اینترنت اشیا(IOT) به روشهای متفاوتی به هوشمندسازی رساند و از مزایای آن بهره برد. همانند سیستمی که در تجهیزات هوشمندسازی ساختمان بهکار گرفته شد و امروزه اغلب افراد از مزایای بیشمار آن بهره میبرند.