زمانی فکر اینکه یکی از وسایل خانه دارای اینترنت باشد خنده دار بود.میتوان گفت فکر آن به ذهن کسی نمیرسید. حتی الان شنیدن اینترنت اشیا یا اینترنت داشتن در و دیوار برای بار اول عجیب به نظر میرسد اما وقتی کمی به آن می اندیشیم تازه متوجه اصل مطلب خواهیم شد. البته آن هم از روی فیلم های خارجی.
الان با خواندن “اینترنت داشتن در و دیوار” چه چیزی در ذهنتان گذشت؟
نود درصد خوانندگان در ذهنشان این جمله نقش بست “در و دیوار اینترنتشون چیه دیگه؟” اما بعد از آن با کمی فکر به یادتان آمد که الان خیلی از درها را با اینترنت به گوشی های هوشمند متصل میکنند تا بتوانند آنها را از راه دور کنترل کنند.
پس دیگر اینترنت داشتن در و دیوار نه تنها خنده دار نیست بلکه چیزی نرمال در عین حال جدید و جالب است.
اینترنت اشیا فقط مربوط به در خانه یا محل مکار نیست. هرچزی که از لوازم خانه به اینترنت متصل شود و بتوان آنها را از راه دور کنترل کرد در واقع آنها از تکنولوژی اینترنت اشیا (iot) استفاده میکنند. مثل یخچال، ماشین لباس شویی، پنجره ها و پرده ها، جاروبرقی و …
اما اینترنت اشیا صرفا در اینرتنت داشتن وسایل خانته خلاصه نمی شود. در واقع اینترنت داشتن وسال خانه زیرمجموعه ی خانه هوشمند است و خانه ی هوشمند زیرمجموعه ی اینترنت اشیا است.
تمام زیرساخت های یک کشور می توانند از اینترنت اشیا استفاده کنند. ماشین ها، چراغ های راهنماییف ابزارهای کشاورزی، در موارد پزشکی، مجیط زیست، حمل و نقل و… همه و همه می توانند جزیی از اینترنت اشیا باشند.
اصلا این اینترنت اشیا از کجا آمده است؟
سال ۱۹۹۹، کون لشتون طرح آن را ارائه داد ولی وقتی هیچگونه زیرساختی مثل ایمیل، شبکه رسانه ای و اپلیکیشن های اسمارت فون ها وجود نداشت و حتی اینترنت هم به شکل امروزه نبود، چطور میتوانت طرحش را عملی کند؟
امروزه با بودن همه ی اینها، اینترنت اشیا به منصه ی ظهور رسیده است. اما بازهم فقط در حد شروع ماجراست.
اینترنت اشیا قرار است خیلی پیشرفته تر و بهتر از امروزه روز بشود. با نگاه کردن به موفقیت های اینترنت اشیا در کشورهایی مثل آمریکا،کره جنوبی،چین و … میتوان فهمید که کاربرد اینترنت اشیا روز به روز افزایش پیدا میکند و خواهان بیشتری در هر حوزه خواهد داشت.
آیا اینترنت اشیا بر روی اقتصاد تاثیری دارد؟
اینترت اشیا به صورت بالقوه توانایی ایجاد و توسعه ی کسب و کارهای بسیاری را دارد. طبق گزارش ها اینترنت اشیا در سال ۲۰۲۵ سالانه حدود ۴ تا ۱۱ میلیارد دلار بر اقتصاد تاثیر خواهد داشت که عدد قابل توجهی است. در واقع این عدد ۱۱ درصد اقتصاد جهان است.
اینترنت اشیا در ایران به چه صورت است؟
حال میرسیم به کشور خودمان یعنی ایران.
ایران بیستمین کشوری است که به تکنولوژی اینترنت اشیا پیوسته است. از لحاظ عملی هوشمند سازی سیستم های برق اولین پروژه ی اینترنت اشیا بود که بین وزارت نیرو و مرکز تحقیقات مخابرات انجام شد.
کشور ما با داشتن نیروی جوان و تحصیل کرده و خبره پتانسیل قابل توجهی برای پرداختن به اینترنت اشیا را دارد ولی بودجه ی کافی در اختیار متخصصان قرار نمیگیرد. دلیل آن را میتوان ناآگاهی مسئولان درباره ی اینترنت اشیا و مزایای اینترنت اشیا دانست.
پس متاسفانه ایران در حوزه ی اینترنت اشیا آن گونه که باید گسترده نیست ولی با همه ی این محدودیت ها شرکت هایی هستند که در این حوزه فعالیت میکنند.