دیمر (Dimmer) مداری است که بوسیله آن میتوان ولتاژ را افزایش یا کاهش داد. این ویژگی برای سیستمهای روشنایی بسیار مناسب است. زیرا که میتوان با توجه به شرایط محیطی سیستمهای روشنایی را فعال، نیمه فعال یا غیرفعال کرد. دیمر هوشمند بر سر راه چراغها و لامپهای LED قرار میگیرد و با کمک تاچ پنل یا گوشیهای هوشمند میتوان به کنترل Dimmer پرداخت.
انواع دیمرهای هوشمند
معمولا دیمرها دارای دو نوع AC و DC میباشند. از دیمرهای AC برای لامپهای رشتهای و از دیمرهای DC برای سیستمهای روشنایی LED استفاده میشود. دیمر را میتوان نوعی مقاومت الکتریکی دانست که قابلیت تغییر سطح ولتاژ را دارد و این تغییر باعث کاهش یا افزایش شدت روشنایی خواهد شد.
در سالیان گذشته دیمرهای مکانیکی در تجهیزات روشنایی استفاده میشدند. این دیمرها دارای یک پیچ مکانیکی بودند که با کمک آن شدت نور افزایش یا کاهش مییافت. دیمرهای لمسی(هوشمند) در چندسال اخیر توسعه یافتهاند و بخش عمدهای از بازار را در اختیار خود گرفتهاند. این دیمرها قابلیت کنترل از راهدور را دارند و معمولا توسط آپهای موبایلی میتوان به آنها دسترسی پیدا کرد.
انواع لامپهای مناسب برای دیمرها
هر چند که میتوان از دیمرهای مکانیکی برای همه لامپها استفاده کرد. امّا بهتر است در دیمرهای هوشمند از لامپهای فلامنتی یا همان LED ها استفاده کرد. دیمرهای مکانیکی قیمت کمتری نسبت به دیمرهای لمسی دارند. البتّه قابلیت های دیمرهای لمسی از دیمرهای معمولی بیشتر میباشد.
موارد کاربرد دیمرهای هوشمند
- ساختمانهای هوشمند
- سالنهای همایش و تالارهای مجلل
- هتلها و ساختمانهای بزرگ اداری
- سیستمهای روشنایی معابر و پیادهروها
- استفاده در نورپردازی نماها و ساختمانها
مزایای استفاده از دیمرها
مزایای استفاده از دیمرها عبارتند از:
- صرفهجویی در مصرف انرژی
- افزایش طول عمر محصولات روشنایی
- امکان اجرای سناریوهای مختلف در نورپردازی محیطی
- کنترل از راه دور تجهیزات روشنایی
- نورپردازی مجلل و زیبای محیط
- کنترل سرعت موتور در انواع تجهیزات الکترونیکی
- امکان ایجاد خانه سبز و دوستی با محیط زیست
- امکان نصب آسان و ساده
دیمرها میتوانند مدیریت سیستم روشنایی را ساده کنند و با آپهای موبایلی به خوبی هماهنگ شوند. به همین دلیل دیمر هوشمند به عنوان یک جزء مهم در تجهیزات اینترنت اشیا محسوب میشود.