اتوماسیون صنعتی یا رباتیزه کردن (Industrial Automation) به معنای استفاده کردن از وسایل کنترلی (مانند کامپیوتر) جایگزین انسان شده و به منظور هدایت و کنترل ماشین آلات صنعتی و پروسه های تولید است. اتوماسیون هدفمندی از سامانه های کنترل (کنترل منطقی قابل برنامه ریزی، مانند کنترل عددی و دیگر سیستم های کنترل صنعتی) الکترونیکی و مکانیکی به همراه رایانه ها برای کنترل خط تولید گفته می شود، که در آن اهداف کاهش نیروی انسان است اتوماسیون که معنای تحت اللفظی آن می شود کنترل و هدایت وسیله ای به طور خودکار. در صنایع امروزی هدف کنترل رسیدن کامل به کلمه اتوماسیون است اما بنا به دلایل خاصی این امر امکان پذیر نیست و در بیشتر مواقع یک سیستم نیمه خودکار مورد استفاده قرار میگیرد که نیمی از کنترل را اپراتور انجام میدهد و نیمی دیگر توسط سیستم کنترل تعبیه شده صورت میگیرد.
سیستم صنعتی اتوماسیون مسئولیتی فراتر از کنترل فرایند تولید را بر عهده دارد که به دست مسئولین مربوطه تنظیم شده و عبارت است از:
- برقرار کردن استراتژی های کنترلی در کارخانه
- ایجاد یک واسطه بین کاربر و مجموعه تحت کنترل
- تبادل اطلاعات بین قسمت های مختلف تولید
سیستم صنعتی اتوماسیون
دارای دو فرایند تولید می باشد که در پایین به آن اشاره شده است:
- فرایندهای گسسته (همگرا) از قبیل خودرو، الکترونیک، لوازم خانگی و …
- فرایندهای پیوسته (واگرا) از قبیل پالایش، پتروشیمی، شیمیائی، غذائی و …
پروسه تولید مناسب در چند بخش شامل تولید، بسته بندی و توزیع است. ربات ها به سیستم در اندازه گیری کیفیت مواد اولیه، انجام فرایند ابتدایی تولید تا به پایان رسیدن کمک میکنند و در کنار این در آزمایش های نهایی کنترل کیفیت کالا و فرایند های پایانی هم هستند که این کمک ها باعث کاهش خطا می شوند. اما از آنجا که تمامی فراورده ها و محصولات در پایان فرایند تولید نیاز به بسته بندی دارند و عواملی مانند آسانی حمل، زمان مصرف، مشکلات بهداشتی، و……در کیفیت محصول و پخش و فروش آن تأثیر گذارند، نیازمند برسی نیروی انسانی است. زمان قرار دادن محصولات در خودرو های باربری تا تحویل دادن محصولات در فروشگاه ها بخش توزیع انجام می شود. در این مرحله نیز استفاده از رباتهای ویژه بارگیری و مسیر حمل و نقل هوشمند، یکی از ویژه ترین دست آورد های اتوماسیون در بخش توزیع است.
اتوماسیون (خودکار کردن)
از سه بخش مهم شکل گرفته است که عبارتاند از:
- محرک ها
- اندازه گیر ها
- کنترل کننده ها
محرک ها:
محرک ها ابزاری هستند که سیگنال خروجی را از قسمت کنترل کننده گرفته و مناسب با این سیگنال ها عمل می کنند. از اصلی ترین ابزار خروجی می توان به شیر های اتوماتیک و الکترو موتور ها اشاره کرد. این ابزار ها با عملکرد خود باعث کنترل پارامترهای اندازهگیری در مقدار مطلوب و مورد نظر می شوند.
اندازه گیر ها:
اندازه گیر ها در واقع بینایی سیستم های کنترل محسوب می شوند. هر دستگاه اندازه گیری دارای سه بخش اساسی سنسور، ترانسمیتر و ترانسدیوسر می باشد.
کنترل کننده ها:
در تعریف کنترل می توان گفت از سوق و نگهداری یک یا چند فرایند به چگونگی یا چگونگی های مطلوب یا مورد نظر این مفهوم در برگیرنده کنترل کمی، کیفی، محیط زیست و حفظ ایمنی می باشد که هدف های مهم کنترل می باشند.
رباتیزه کردن بخشی مهمی از سیستم های هوشمند و اینترنت اشیا هستند.