امروزه ردیابی کالا (Trace goods) و شناسایی اجناس و محصولات در خط تولید: کارخانه ها، فروشگاه ها، شرکت ها و…، یک امر ضروری می باشد. هدف از ردیابی کالا و شناسایی اجناس، گرد آوری داده های با اهمیت و لازم از زمان تولید تا زمان از بین رفتن آن ها است. در واقع یک شجره نامه برای محصولات و انواع کالاهای موجود در نظر می گیریم که شامل: کد کالا، نام کالا، سریال کالا، تاریخ تولید و یا مونتاژ محصول، نام اپراتور تولید کننده و… می باشد.
مزایای این روش
با استفاده از سیستم خطاهای انسانی کاهش می یابد و همینطور با بالا بردن دقت باعث می شود که، کارکنان یک مجموعه بتوانند به راحتی داده های مورد نیاز خود را از ابتدای ورود کالا به انبار جمع آوری کرده و در یک بانک اطلاعاتی ذخیره کنند و در مواقع نیاز از آن ها استفاده کنند. یکی دیگر از خاصیت های این روش کاهش هزینه های مالی و زمانی نسبت به روش های سنتی است؛ همچنین با بهبود امنیت از کلاهبرداری و سرقت جلوگیری می کند. باعث مدیریت مناسب و بهتر فروشگاه های زنجیره ای می شود و در نهایت قابلیت استخراج تمامی اطلاعات یک محصول و گزارش گیری جامع و تحلیل وضعیت موجود در یک مجموعه را دارا است.
اصول ردیابی
- شناسایی
- جمع آوری داده ها
- ثبت داده ها
- مدیریت ارتباط و پیوند ها
- ارتباطات
روش های مورد استفاده در ردیابی کالا
-
بارکد
یکی از روش های مرسوم در ردیابی کالا «بارکد» است که امروزه به یک روش نیمه سنتی تبدیل شده است اما باز هم در کشور ما کاربرد بسیاری دارد و می توان گفت در اکثر فروشگاه های کشور از این روش برای ردیابی کالا (Trace goods) و محصولات استفاده می کنند. اما با توجه به محدودیت هایی که این روش دارد نمی تواند پاسخگوی تمامی نیاز ها و مشکلات شرکت ها و سازمان های بزرگ باشد.
-
رادیو شناسه (RFID)
این فناوری که مخفف عبارت Radio Frequency Identification است. یکی از کارآمد ترین فناوری های روز دنیا است که در بسیاری از صنایع و ردیابی کالاها مورد استفاده قرار می گیرد. رادیو شناسه سامانه ی شناسایی بی سیم است که توانایی تبادل داده ها با برقراری ارتباط بین یک Tag که به یک کالا، محصول و… وصل شده و یک Reader را دارد. این سامانه برای خواندن و نوشتن داده ها از امواج الکترونیکی و الکترومغناطیسی استفاده می کند.
به سیستمی که قادر به خواندن اطلاعات کالا، افراد و… باشد سیستم شناسایی یا Identification System گفته می شود.
-
ابزارآلات اتوماسیون صنعتی (سنسورها، درایورها، PLC)
ابزارآلات اتوماسیون صنعتی از قسمت های مهم اتوماسیون صنعتی به حساب می آید، شناخت این تجهیزات از دیگر مواردی است که برای ردیابی کالا و ساخت انواع سنسور های مرتبط با آن کارآمد است.
ردیابی کالا در انبار
هر انبار با هدف ورود و خروج موجودی کالا ها به بهترین روش ممکن کار می کند که امروزه با پیشرفت تکنولوژی دیگر روش های کاغذی به کار نمی آید، با این حال تمامی تمامی سازمان ها به سمت مکانیزه شدن گام برداشته اند که مزیت این روش: جمع آوری اطلاعات کالا یا محصول در لحظه و مکانیزه کردن فرایند ها و شناسه دار کردن کالاهای هر مجموعه است.
تمامی پروسه های هر انبار که شامل: دریافت کالا، رسید، جانمایی و…بهینه شده و صرفه جویی در زمان موجب افزایش منفعت مجموعه خواهد خواهد شد.
اجزای سیستم انبار گردانی مکانیزه
- دستگاه جمع آوری اطلاعات
- بارکداسکنر
- شبکه ی بی سیم
- چاپگر برچسب