سیستم تشخیص چهره یک سیستم بیومتریک است که میتواند به وسیلهی تکنولوژی هوش مصنوعی و الگوهای صورت یک فرد، او را از دیگران متمایز کرده و تشخیص دهد. اخیرا این تکنولوژی مورد توجه بسیاری از سازمانها و شرکتها قرار گرفته و از آن در زمینههای گستردهای مثل سیستم بازگشایی قفل گوشیهای هوشمند، امنیت در سازمانهای مهم و… استفاده میشود.
سیستمهای تشخیص چهره چگونه کار میکنند؟
چهره چیست و چه ویژگیهایی دارد؟ اولین اقدامی که برای طراحی یک سیستم تشخیص چهره صورت میگیرد، آموختن تعریف چهره به این سیستم است. این کار با استفاده از الگوریتمهای چهرههای متفاوت انجام میشود. در طی این پروسه با استفاده از الگوریتمهای متفاوت به سیستم آموزش داده میشود تا بتواند چهرههای متفاوت را از یکدیگر تشخیص دهد. این سیستم هنگام دیدن چهره آن را به صورت کامل تجزیه و تحلیل میکند. به گونهای که فاصله بین دو چشم، ابروها و به طور کلی تمام اجزای صورت را بررسی کند. به عنوان مثال در گوشیهای هوشمند در صورتی که نتایج این تحلیلها با چهره مورد نظر مطابقت داشته باشد قفل صفحه باز میشود.
مزایای فناوری شناسایی چهره
سیستم تشخیص چهره حدود سالهای ۱۹۶۰ میلادی مطرح شد و از آن موقع تا به حال کمکهای زیادی در موضوعهای مختلف کرده است. در ادامه به دو مورد از مهمترین مزایای این سیستم اشاره میکنیم.
بالا رفتن امنیت
با اینکه ممکن است این سیستم بعضی اوقات دقت کمی داشته باشد اما به طور کلی تاثیر بهسزایی در افزایش امنیت افراد در سالهای اخیر داشته است. خیلی از سازمانهای امنیتی از این تکنولوژی برای ردیابی افراد استفاده میکنند؛ بنابراین با استفاده از این تکنولوژی آنها میتوانند جرائم را پیگیری و یا کودکان و سالمندان گمشده را راحتتر پیدا کنند.
صرفهجویی در زمان پردازش
فرآیند تشخیص چهره در مدت زمان خیلی کوتاهی صورت میگیرد؛ بنابراین این سیستم میتواند در زمان افرادی که از این تکنولوژی استفاده میکنند صرفهجویی کند.
معایب فناوری شناسایی چهره
اصلیترین مشکلی که در این سیستم وجود دارد به خطر افتادن حریم خصوصی افراد است. به همین دلیل امروزه استفاده از این سیستم در بسیاری از شهرها ممنوع شده است. برخی افراد معتقدند این سیستم موجب تجاوز به حریم شخصی افراد شده و باعث ایجاد مشکل میشود. علاوه بر این مورد دقت این تکنولوژی با توجه به سیستمی که تهیه میکنید میتواند متفاوت باشد و سیستمها با دقت کم میتوانند دردسر ساز باشند.
کاربردهای سیستم تشخیص چهره
در این قسمت میخواهیم به تعدادی از کاربردهای این سیستم در جوامع امروزی بپردازیم.
باز کردن قفل صفحه گوشیهای هوشمند
معمولا اولین موردی که با شنیدن اسم این سیستم به ذهن میآید، تکنولوژی باز شدن قفل گوشیهای هوشمند است. این تکنولوژي در حال حاضر از ویژگیهای قابل توجه هنگام خرید گوشی است.
فروشگاهها و کسب و کارهای بزرگ
برخی از صاحبان کسب و کار که فروشگاههای فیزیکی بزرگ دارند یا دارای انبار محصولات هستند، این سیستم را روی دوربینهای خود پیادهسازی کردهاند تا بتوانند در صورت بروز هر گونه حادثهای افراد را به راحتی شناسایی کنند.
فرودگاهها
این سیستم در بیشتر فرودگاههای بینالمللی وجود دارد و در مکانهای بازرسی امنیتی به کار میرود. طبق پیشبینیهای انجام شده تا سال ۲۰۲۳ این سیستم برای ۹۷ درصد مسافران استفاده شده و همهی اعمال آنها زیر نظر قرار خواهد گرفت.
به طور کلی میتوان گفت هر سیستمی که تازه به بازار عرضه میشود دارای معایب و مزایایی است. سیستمی موفقتر خواهد بود که مزایای بیشتری نسبت به معایبش داشته باشد. به طور کلی میتوان گفت سیستم شناسایی چهره از این دسته تکنولوژیها است.