مهمترین وظیفه لامپها روشن کردن فضای محل زندگی یا کسب و کار میباشد. با مدیریت لامپها میتوان یک سیستم نورپردازی جذاب را ایجاد کرد و به فضاها جلوههای جذابی بخشید. روشنایی هوشمند (Smart Lighting) مفهومی است که با کمک اینترنت اشیا معنا پیدا کرده است و توانسته است کاربردهای بسیاری پیدا کند. کنترل لامپها و اجرای سناریوهای مختلف باعث میشود تا یک سیستم روشنایی هوشمندتفاوت زیادی با سیستمهای روشنایی معمولی پیدا کند.
عملکرد یک سیستم روشنایی هوشمند
معمولا برای پیادهسازی روشنایی هوشمند از سنسورهای مختلفی استفاده میشود. با کمک یک آپ موبایلی میتوان این حسگرها را کنترل کرد و سناریوهای مختلفی را برای آنها پیشبینی کرد. کنترل آسان انواع تجهیزات الکترونیکی و سیستم روشنایی در منازل و اماکن اداری باعث میشود تا استفاده از این گونه تجهیزات به سادگی امکانپذیر شود. برای پیادهسازی یک سیستم روشنایی هوشمند نیاز به یک شبکه ارتباطی داریم. شبکهایی که در آن گرهها(node) به یکدیگر مرتبط باشند و توسط یک کنترل پنل مرکزی کنترل شوند. بطور کلی این شبکه بایستی قابلیت اتصال به اینترنت را داشته باشد. بنابراین امکان کنترل از راه دور در چنین شبکههایی وجود خواهد داشت.
در حال حاضر، انواع مختلفی از لامپهای کم مصرف و الایدی در بازار به فروش میرسند. چنین لامپهایی میتوانند برای توسعه یک سیستم روشنایی مورد استفاده قرار گیرند.زیرا که این لامپها با مصرف کم، نوردهی بالا و تنوع رنگ مناسبی دارند.با استفاده از دیمرهای هوشمند میتوان میزان نور لامپها را در ساعات مختلف کم یا زیاد کرد.
هزینه هوشمند سازی سیستم روشنایی منازل
با توجه به هزینه بالای مصرف برق، هوشمندسازی سیستم روشنایی توجیهپذیر شده است و این هزینه در یک مدت زمان کوتاه باز خواهد گشت. بنابراین میتوان با یک بار هزینه علاوه بر کنترل مصرف انرژی، زیبایی و مدیریت آسان سیستم روشنایی را بدست آورد.
معرفی شرکتهای مطرح در زمینه روشنایی هوشمند
- کمپانی فیلیپس در زمینه محصولات روشنایی فعالیت گستردهای دارد و طیف گستردهای از محصولات هوشمند روشنایی را عرضه کرده است.
- کمپانی Lifx نیز توانسته محصولاتی با قیمت مناسب را روانه بازار نماید.
- سامسونگ نیز انواع تجهیزات روشنایی هوشمند را به بازار عرضه کرده است و سهم قابل توجهی از این بازر را به خود اختصاص داده است.
- شرکت ال جی نیز در زمینه هوشمندسازی فعالیت گستردهای را ؟آغاز نموده است.
- هوآوی در زمینه ارتباطات و ارائه زیرساختهای مرتبط با هوشمندسازی بسیار فعال میباشد.
- سایر شرکت ها نظیر زیمنس، لنوو، هیتاچی، اپل و … نیز برای توسعه هوشمندسازی تلاشهای گستردهای را آغاز نمودهاند.
مزایای هوشمندسازی سیستمهای روشنایی
- مدیریت آسان سیستم روشنایی ساختمان
- امکان نورپردازی هوشمند با توجه به فصول و ساعات شبانه روز
- بهبود زیبایی و تنوع نور محیط
- امکان کنترل از راه دور
- امکان اجرای سناریوهای مختلف و زمانبندی برای شرایط گوناگون
- بالا رفتن طول عمر تجهیزات
- کاهش هزینه تعمیر و نگهداری
- گسترش آسان سیستم روشنایی و امکان ایجاد تغییرات
در سالیان آینده و با توسعه ساختمان و شهرهای هوشمند نیاز به بکارگیری سیستم روشنایی هوشمند نیز افزایش مییابد. کمبود منابع و مدیریت صحیح انرژی با کمک این سیستمها می تواند موجب توسعه پایدار در شهرها گردد.