یکی از دغدغههای امروزه، بیشترین بهرهوری از تکنولوژی در راستای سادهسازی و بهبود مسیر یک فرآیند است. صنعت ساختمان و معماری نیز از این قاعده جدا نبوده و نیست؛ بهطوری که از ایده و طراحی تا اجرا با فناوریهای روز گره خورده است.
معماری تکنولوژی چیست؟
گرایشی در ارشد که بهطور تخصصی بر روی طراحی ساختمانها با استفاده از فناوری میپردازد. این رشته از مطالعات میانرشتهای عمران و معماری است که سبب ایجاد دید سازهای در معماران میشود.
نممونههایی از فناوری در معماری
شیشه هوشمند (اسمارت گلس)
در این نوع شیشهها میتوان میزان جذب نور را تغییر داد؛ به این صورت که با استفاده از جریان الکتریسیته، شیشه مات یا روشن میشود. با این حال میزان برق مصرفی این نوع شیشهها بسیار ناچیز است. در واقع با فشردن تنها یک کلید شیشه از حالت شفاف به تیره و برعکس تغییر میکند. به خاطر داشتن قابلیت عبور و جلوگیری از عبور نور خورشید به داخل ساختمان تا حدود ۹۸ درصد اشعه ماورا بنفش و مادون قرمز را حذف میکند.
دیوار سبز هوشمند (گرین وال)
ساختار این دیوارها شامل تعداد زیادی پنل پلاستیکی است که روی دیوار در کنار هم نصب شدهاند و گیاهان در این پنلها قرار میگیرند. استفاده از این دیوارها علاوه بر ایجاد زیبایی باعث کاهش یافتن گازهای گلخانهای و همینطور کاهش دمای محیط اطراف میشود. این دیوارها بهخاطر نوع ساختارشان عایق صوت و حرارت نیز هستند.
باغ در بام (روف گاردن)
روف گاردن یا گرین روف فضای سبزی است که در سطوح بالای ساختمان طراحی شده است. به دلیل جذب گرما به جای بازتاب کردن آن سبب کاهش هزینههای انرژی میشود. علاوه بر این باعث افزایش عمر بام میشود و همچنین عایق صوتی نیز هست.
آجر هوشمند
این آجرها ظاهری شبیه به لگوهای بازی دارند که هر بلوکشان از بتن ساخته شده است و دارای مقاومت بالایی هستند. استفاده از آجرهای هوشمند در پروژه ساخت و ساز سبب صرفهجویی در هزینههای برق، گرمایش و سرمایش میشود و همینطور سرعت ساخت و ساز ساختمانها زیاد و هزینههای متریالهای مصرفی کمتر میشود.
بتن خود ترمیمشونده (بیوبتن)
بتن از مصالح ساختمانی است که بهخاطر مقاوت بالا، عایق گرما و سرما، طول عمر زیاد و همچنین قابلیت شکلگیری در صنعت ساختوساز محبوب است. بتن ممکن است در گذر زمان آسیب ببیند و ترک بخورد. بیوبتن این توانایی را دارد که در صورت آسیب دیدگی و ترک خوردگی، خود را ترمیم کند. این نوع بتن با باکتری تولید شده از سنگ آهک و لاکتیک کلسیوم ترکیب شده است. در صورت ایجاد ترک، باکتریهای موجود در آن بر اثر تحریک یا رطوبت هوا با کمک کلسیم باعث تولید سنگ آهک میشود که بتن را ترمیم میکند.
بتن نیمه شفاف (لایتراکن)
لایتراکن بتنی است مجهز به خاصیت انتقال نور که در ساخت این نوع بتن برخی از ترکیبات آن با رشتههای شیشهای جایگزین میشود. با اضافه کردن فیبرهای شیشه به مخلوط خرده سیمان، سنگ و آب این نوع بتن تولید میشود. بهخاطر روش تولید خاصش قابل استفاده بهطورمستقیم در سایت نیست؛ به این خاطر به شکل پنلهای از پیشساخته شده استفاده میشود. از مزایای این بتن علاوه بر زیبایی چشمگیر میتوان به تاثیرش در صرفهجویی در استفاده از منبع تولید برق برای تامین نور در پروژهها اشاره کرد.
بتن کربنی
در این نوع بتن برای تقویت بتن به جای میلههای فولادی از الیاف کربن استفاده میکنند که باعث افزایش چهار برابری مقاومت آن به نسبت بتن سنتی میشود و همینطور به علت کاهش نیاز به قطعات سازهای اضافی چهار برابر سبکتر است. در حالی که در فرآیند ساختش از بتن کمتری استفاده میشود از استحکام ساختاری یکنواختی برخوردار است و امکان ساخت و سازهای انعطافپذیر و مقرون بهصرفه را مهیا میکند.
این موارد تنها گوشهای از مثالهای فناوری در معماری است. خلاقیت و بهرهگیری از تکنولوژیهای روز در معماری و ساختمانسازی از گذشته تا به امروز حائز اهمیت بوده است.