در چهارمین کافه دیتا مشهد که با ارائه دکتر کامران داودی، استادیار دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی همراه بود، به نقش داده در بهبود مدیریت آب پرداخته شد. فناوریهای دادهمحور وظیفه ایجاد یک جریان توسعهایی در جامعه را برعهده دارند. بنابراین استفاده درست و کاربردی از داده و اطلاعات در موضوعات مختلف میتواند زمینهساز خلق موقعیتهای بکر و جدیدی شود. دادهها میتوانند بسیاری از مسائل و مشکلات شهری را شناسایی کنند و با کمک مدلسازی راهکارهای موثری را ارائه دهند.
آنچه در ۳ جلسه گذشته کافه دیتا مشهد گذشت؟
کافه دیتای مشهد از اردیبهشتماه با هدف ایجاد جریانی برای توسعه و هوشمندسازی شهر مشهد آغاز به کار کرد. در اولّین جلسه کافه دیتا که در اردیبهشت ماه برگزار گردید دکتر محمدرضا اکبرزاده رئیس قطب علمی رایانش نرم دانشگاه فردوسی درباره اهمیت علم داده(Data Science) صحبت کردند. نقشی که امروزه هوش مصنوعی در ایجاد سبک زندگی متفاوت و بهتر برای انسانها برعهده دارد باعث شده تا داده و پردازش اطلاعات موقعیتی منحصربفرد پیدا کنند.
در دومین جلسه کافه دیتا مهندس جواد عامل بنیان گذار مسیریاب نشان(سازههای اطلاعاتی راژمان) به اهمیت داده و نحوه دسترسی به آن در مسیریاب بومی شده نشان پرداختند. همچنین ایشان به موضوع کمبود نیروی انسانی متخصص در حوزه علم داده اشاره کردند و از دانشگاهها خواستند تا در این زمینه برنامهریزی داشته باشند.
در جلسه سوم کافه دیتای مشهد، دکتر ابراهیم باقری دانشیار دانشگاه Ryerson Torento به موضوع خلاقیت و حل مسئله با سادهترینشیوهها پرداختند. ایشان از تجربههایی که در دانشگاه داشتهاند و استفاده از دادهها در جوامع اجتماعی و بکارگیری خرد جمعی برای تصمیمگیریهای بهتر برای حاضرین صحبت کردند. در جلسه چهارم کافه دیتا هم آقای دکتر باقری به نقش داده در بهبود مدیریت آب پرداختند که در ادامه به بررسی موضوعات ارائه شده در این جلسه میپردازیم.
بررسی نقش داده در بهبود مدیریت آب در ایران
در حوزه مدیریت منابع آبی در سالیان اخیر مقالات بسیاری ارائه گردیده است، امّا هیچکدام از این مقالات وارد فاز پیادهسازی و اجرا نگردیدهاند. برای اینکه بتوانیم از دادهها به بهترین شکل استفاده کنیم بایستی چرخه تصمیمسازی دادهها را رعایت کنیم.(مشاهده چرخه تصمیم سازی داده در شکل بالا). معمولا در اولین گام در فرآیندهای مبتنی بر داده به دادهورزی(استخراج داده، یکپارچه سازی دادهها و تمییز کردن داده) پرداخته میشود. سپس برروی دادههای استخراج شده ارزیابی صورت میپذیرد و در نهایت به تحلیل سناریوهای مختلف پرداخته میشود.
برای موفقیت در علم داده بایستی از داده موثق استفاده کرد. داده موثق، داده درستی است که با ابزار مناسب استخراج و در یک پایگاه داده قدرتمند ذخیره شده است. چنین دادهای منجر به اطلاعات مفیدی میشود. دسترسی همگانی به این اطلاعات مفید موجب مدیریت موفق و شفاف خواهد شد. برای نیاز سنجی و شناخت کمبودها در حوزه آب نیاز است تا به واقعیتها دسترسی پیدا کرد و نمودار بالا از واقعیتها، دادهها را استخراج کرد. با پردازش برروی دادههای استخراج شده به اطلاعات و دانش رسید. دانش میتواند موجب ایجاد یک خرد جمعی شود که این خرد جمعی نیازها را به مسئولین اجرایی نشان خواهد داد.
همانطور که در شکل مقابل مشاهده می شود، یک مدیریت داده معتبر دارای سه گام زیر است:
- سنجش و پایش
- دادهپردازی
- بازبینی داده
- دادهگردانی
- ذخیره و بازیابی داده
- تحلیلگری
- افزایش توان تصمیمگیری
مدیریت دادهمحور منابع آبی
آب یک کالای عمومی، حیاتی و غیرقابل جایگزینی است. در خراسان(شمالی، رضوی و جنوبی) آب یک گلوگاه حیاتی و استراتژیک محسوب میشود. دشت مشهد با شدیدترین کمآبی در سالیان اخیر دست و پنجه نرم میکند. این درحالی است که استفاده از تکنولوژیهای مدرن در مدیریت منابع آبی به شدت مورد غفلت قرار گرفته است. در چنین شرایطی نقش داده در مدیریت منابع آبی غیرقابل انکار میباشد.
در ۴ دهه آینده بطور متوسط دمای هوا بیش از ۴ درجه سانتیگراد در جهان افزایش خواهد یافت. از دیگرسو، جمعیت زیاد، رشد شهرها و تغییرات شدید اقلیمی موجب شده تا مدیریت منابع آبی به شدت مورد توجه قرار گیرد. در حال حاضر برای حل مشکلات در حوزه آب، نیازمند یک نگاه عمیق به مسائل پیشرو هستیم. مدیریت داده مبنامحور، علم محور و خردورز در کنار جامعیت در تصمیمگیری با کمک کلاندادهها میتواند راهگشای مشکلات آبی در کشور باشد.
البتّه در این راستا بایستی هماهنگی بین نهادهای مختلف(حاکمیتی و مردمنهاد) بوجود آید. در مورد آب ما چندان با کمبود داده مواجه نیستیم. بلکه مشکل اصلی در مدیریت منابع آبی تصمیمات سطح بالا و کشوری است. برای حل معضلات آبی در ایران، بایستی تصمیمات بصورت محلی گرفته شود و هر منطقه براساس شرایط خود اقدامات مورد نیاز را انجام دهد. از همینرو بایستی رابطه بین مردم و دولت تقویت شود. مردم در جریان وضعیت و واقعیتها باشند. بهصورت آنلاین داده و اطلاعات در اختیار مردم قرار گیرد تا آنها بتوانند خود به تحلیل شرایط موجود بپردازند. آب را نبایستی به صورت دولتی مدیریت کرد بلکه بایستی تصمیمسازی را براساس عقل و اجماع و دادههای موجود به کنشگران محلی سپرد.
سامانههای هوشمند تصمیمگیری ابزاری برای مدیریت آب
برای تقویت نقش داده در بهبود مدیریت آب در ایران میتوان به طراحی یک سامانه هوشمند تصمیمیار پرداخت تا به کمک آن به یک نگاه جامع و کاربردی در حوزه مدیریت منابع آبی دست یافت. هماکنون روشهای سنتی دیگر پاسخگو جامعه روبهرشد ایران نمیباشد. برای علمی شدن مدیریت داده محور منابع آبی اجرای مراحل زیر ضروری است:
- جمعآوری دادههای کافی و موثق
- شناسایی مدلهای عاملمحور
- اجرای مدلهای مناسب براساس سناریوهای مختلف
- وجود یک سامانه پشتیبانی برای تصمیمسازی و تصمیمگیری
- توجه به همه مسائل کنشگران(کشاورزان، مصرف کنندگان، صنعتگران، دولت، منابع آبی، محیط زیست و…)
- تخصیص آب به نحو شایسته
- داشت برنامه برای مدیریت آب در شرایط بحرانی
با کمک داده میتوان یک شبکه ارتباطی در جامعه برای سیاستورزی در زمینه آب ایجاد کرد. داده پنجره ما به واقعیت است. با ترکیب واقعیت و علم میتوان در هرکاری موفق شد. همچنین با دانستن ماهیت و وضعیت مسائل میتوان تصمیمات درست و به موقع گرفت.