اینترنت اشیا با سرعت زیادی در حال رشد میباشد. افزایش تجهیزات هوشمند باعث گردیده است تا روزبهروز نیازمندیهای جدیدتری بوجود آید. پرداخت اشیا یک نیاز رو به گسترش در این حوزه میباشد.
مطابق پیشبینیها تا سال ۲۰۲۰ در حدود ۲۵ میلیارد دستگاه هوشمند به شبکه اینترنت متصل میشوند. بسیاری از این اشیا نیاز دارند برای استفاده از منابع و امکانات مختلف، پرداختهای مالی را انجام دهند. اینجاست که نیاز به سیستمهای پرداخت هوشمند برای اشیا بوجود میآید.
پرداخت اشیا ، عصر جدید در پرداختهای الکترونیکی
در سالیان آینده تمامی اشیای الکترونیکی برای دسترسی به منابع انرژی و اطلاعات نیاز به پرداخت الکترونیک دارند. به عنوان مثال یک لامپ هوشمند برای تامین انرژی خود به مذاکره با شرکت برق میپردازد و با توجه به اعتباری که دارد هزینه مصرف برق خود را پرداخت خواهد کرد.
اینتنرنت اشیا باعث تغییرات اساسی در ارتباطات مالی بین مراکز مالی و انسانها و همچنین بین مراکز مالی و اشیا خواهد شد. پرداختهای اشیا بوسیله ابزارهای همچون NFC یا ارزهای دیجیتال (بیتکوین) صورت خواهد پذیرفت.
بانکها در آینده تجربه جدیدی در تراکنش های مالی را تجربه خواهند کرد. ورود ماشین آلات هوشمند به صنعت بانکداری باعث افزایش تراکنشهای مالی خواهد شد. ازدیگرسو، مشتریان در صنایع خردهفروشی تجربه های جدیدی از خرید آنلاین را تجربه خواهند کرد. مشتریان می توانند با کمترین اتلاف وقت یک خرید آنلاین را انجام دهند.
مزایای پرداخت اشیا
درحال حاضر، پرداختهای مبتنی بر اشیا بطور جدّی گسترش یافتهاند. یخچالهای هوشمند به راحتی محصولات مورد نیاز خود را بصورت آنلاین سفارش می دهند. یخچالهای هوشمند هزینه سفارش خود را از طریق اعتباری که مالک یخچال به آنها تفویض کرده است، پرداخت میکنند. هوشمندی چنین دستگاه هایی باعث میشود تا خریدی هوشمند و به صرفه را انجام دهند.
موارد زیر مهمترین مزایای پرداخت اشیا میباشند:
- افزایش تعداد پرداختهای دیجیتال
- تغییر شیوههای خرید و مصرف مردم
- اشتراک گذاری رفتار و الگوی مصرف مشتریان با فروشندگان کالاها
- رشد فرهنگی و صنعتی جامعه
- کاهش هزینههای تراکنشهای مالی
- و…
امنیت پرداخت هوشمند
در پرداخت های هوشمند که توسط اشیا صورت میپذیرد، امنیت پرداخت از اهمیت بسیاری برخوردار است. بانکها نیاز دارند تا سیستمهای قدرتمندی را برای احراز هویت و کنترل تراکنشهایشان پیاده سازی کنند. در زمینه امنیت پرداخت توجه به نکات زیر ضروری بنظر میرسد:
- تعیین یک فرآیند مشخص برای احرازهویت پایانههای سخت افزاری
- تعیین یک پروتکل قوی برای احرازهویت مالکان تجهیزات سخت افزاری
- ارائه توکنهای مناسب برای بهبود فرآیندهای پرداخت
- ضرورت تدوین قوانین و مقررات مالی براساس استانداردهای جدید
- تعیین راهکارهای ساده برای افراد مسن و فاقد مهارتهای کافی
و در پایان …
با گسترش اینترنت اشیا، کاربردهای مختلفی برای این فناوری بوجود آمده است. پرداختهای مبتنی بر اشیا که بصورت خلاصه “پرداخت اشیا” نامیده میشود، به دنبال ایجاد بسترهای جدیدی برای پرداختهای دیجیتال، تغییر شیوههای خرید و مصرف مردم، اشتراک گذاری الگوهای خرید و… میباشند.
ورود به دنیای پرداخت اشیا در بستر iot ، فرآیندهای مالی جذابی را در زندگی روزانه افراد بوجود خواهد آورد. پیادهسازی و اجرای این تکنولوژی، تغییرات جدّی را در سبک زندگی مردم بوجود خواهد آورد.