در سالهای اخیر مصرف کنندگان و خریداران کالاهای مختلف، تمایل بیشتری به خرید و تهیه مایحتاج خود به صورت اینترنتی پیدا کرده اند. با شیوع ویروس کرونا، خرید اینترنتی رشد قابل توجهی داشته است. در این مقاله به بررسی نقش اینترنت اشیا در بهبود دسترسی به نیازهای غذایی افراد و تعامل بهتر تولیدکنندگان با مصرف کنندگان میپردازیم.
اینترنت اشیا چیست؟
اینترنت اشیا (به اختصار IOT و مخفف کلمه ی Internet Of Things) به تمامی دستگاه های اشاره دارد که قادر هستند بدون دخالت انسان، تبادل و یا اشتراک اطلاعات با کاربر یا سایر دستگاه ها داشته باشند. به بیان دیگر، هر دستگاهی که قابلیت اتصال به اینترنت را داشته باشد، بخشی از اینترنت اشیا محسوب میشود. از اینترنت اشیا میتوان در مواردی از قبیل حمل و نقل، تولید، کشاورزی، بهداشت و درمان، اتوماسیون خانه و ساختمان، مدیریت انرژی و… استفاده کرد. اینترنت اشیا این امکان را به کاربران میدهد تا اشیاء مورد استفاده روزمره خود را از راه دور و با کمک اینترنت مدیریت و کنترل کنند.
زنجیره تأمین چیست؟
منظور از زنجیره تأمین به ترتیب، مواد اولیه، تأمین کنندگان، تولید کنندگان، توزیع کنندگان، عمده فروشان، خرده فروشان و مصرف کنندگان نهایی است. به بیان دیگر، زنجیره تأمین، شبکه ای است بین سازمانها و یا یک شرکت و تأمین کنندگان آن برای تولید و فروش کالا به خریدار نهایی.
هوشمندسازی و مجازی سازی هرکدام از موارد زنجیره تأمین، این امکان را به تولیدکنندگان و مصرف کنندگان میدهد که بدون نیاز به حضور فیزیکی به مقاصد خود برسند.
مدیریت زنجیره تأمین چیست؟
مدیریت زنجیره تأمین عبارت است از فرآیند برنامه ریزی، اجرا و کنترل عملیات مرتبط با زنجیره تأمین در بهینه ترین حالت ممکن. بخش های اصلی مدیریت زنجیره تأمین عبارتند از برنامه ریزی، منابع، تولید، ارسال و ارجاع.
اینترنت اشیا و کنترل و مدیریت زنجیره تأمین غذا
در دهه ۸۰ و قبل از آشنایی با اینترنت اشیا یکی از دانشجویان دانشگاه کارنلی ملونِ پیتسبرگ، به نام دیوید نیکولز از اینکه مجبور بود مسیر طولانی را برای خرید نوشابه خنک طی کند کلافه بود. درگیری ذهنی او از این ماجرا و سرانجام مشورت با دوستان برنامهنویس خود، منجر به طراحی سیستمی متصل به وندینگ (ماشین فروش کوکا) شد. سیستمِ طراحی شده توسط آنها این امکان را به افراد میداد که از راه دور وضعیت موجودی یخچال و دمای کالاهای موجود را بررسی کرده و عملکرد آن را زیر نظر بگیرند. با این مثال میتوان ساده به کاربرد بی نظیر اینترنت اشیا در کنترل و مدیریت زنجیره تأمین غذا پی برد.
با این حساب، مصرف کننده با دانش دقیقی که از محصولات غذایی دارد میتواند بهترین انتخاب را داشته باشد؛ همچنین با کمک فناوری اینترنت اشیاء این امکان فراهم میشود تا مقدار کالای در حال حمل و نیز مبدأ و مقصد سفارش را مشخص نماید.
تولید کنندگان، سازمانها و شرکتها نیز با فعالسازی سیستم اتوماسیون در بخش تولید، قادر به ردیابی و شناسایی مواد اولیه و محصولات خود خواهند بود که این امکان، باعث کاهش هزینه ها و اشتباهات نیروی انسانی میشود. از طرفی با اجرای فناوری اینترنت اشیا، قادر به تحلیل و پیش بینی بازارهای رقابتی خواهند بود.