ممکن است به تازگی واژه شهر هوشمند را زیاد شنیده باشید، و قاعدتا هرکسی با توجه به اطلاعات و دیدگاهی که دارد این تعاریف ممکن است برایش متفاوت باشد. برای شناخت بهتر شهر هوشمند باید در ابتدا با ویژگی های مهم شهر هوشمند آشنا شویم.
اگر بخواهیم به صورت اصولی و دقیق بررسی کنیم معیارها و شاخص های تعیین شهر هوشمند باید از دیدگاه کارشناسان و متخصصین این حوزه بررسی و اعلام شود. که البته نمی توان به یک تعریف واحد و مشخص رسید. قاعدتا تمام افراد جامعه به دنبال راحتی، انعطاف پذیری، کیفیت بهتر و … هستند. و همیشه تکنولوژی در این راستا گام های زیادی برداشته است.
ویژگی های شهر هوشمند
۱- تامین امنیت شهروندان یکی از مهم ترین عواملی است که باید در نظر گرفته شود. در شهرهای هوشمند وجود یک شبکه سراسری از دوربین های فیلمبرداری مخفی و غیرمخفی، تنظیمات روشنایی معابر عمومی و خیابان ها، بررسی و نظارت رفت و آمدها، سیستم پاسخ دهی سریع برای الزامات اضطراری شهروندان و…باید درنظر گرفته شود.
۲- خدمات عمومی هم یکی از ویژگی هایی است که در شهرهای هوشمند حتما باید در نظر گرفته شود. خدمات عمومی می تواند زیرمجموعه های زیادی داشته باشد که از رایج ترین آن ها می توان به جمع آوری زباله، بازیافت اشیاء و …. اشاره کرد.
۳- شاید مهم ترین ویژگی را تلفیق تکنولوژی با خدمات عمومی دانست. در شهر هوشمند، استفاده از ابزارها، گجت ها و پلتفرم های مرتبط با تکنولوژی به وسیله سایر دستگاه های مختلف خدمات عمومی باید در دسترس عموم و استفاده و ارتباط آن ها آسان باشد. این ویژگی می تواند رضایت زیاد شهروندان را به همراه داشته باشد.
۴- سازماندهی و مدیریت کارآمد ترافیک، یکی دیگر از این ویژگی هاست. امروزه ترافیک به یکی از دغدغه های مهم جوامع شهری تبدیل شده است. که نیاز به یک شبکه حمل و نقل عمومی هوشمند، پرسرعت و کارآمد و یا استفاده از وسایل حمل و نقلی مثل دوچرخه های هوشمند و مشابه آن ها را می طلبد. به صورتی که در مناسب های مختلف شاهد مشکل ترافیک های سنگین نباشیم.
۵- ویژگی دیگر شهرهای هوشمند، وجود زیرساخت های درست و متناسب با نیازهای اجتماعی جامعه است. به همین دلیل وجود مدارس، فروشگاه ها، بیمارستان ها، مناطق گردشگری و تفریحی و … حتمی است.
۶- مدیریت و استقلال مالی هم در گروه ویژگی های مهم قرار می گیرد. در شهر هوشمند به یک برنامه ریزی بهینه و کارامد برای کسب درآمد از جمله پرداخت های مالیاتی درست و بودجه های دولتی و خصوصی نیاز است.
آیا می شود به شهر هوشمند اعتماد کرد؟
تمامی این ویژگی های شهر هوشمند باعث می شوند که زندگی و آسایش آدم ها بیشتر و بهتر شود و در نتیجه منجر به کیفیت بهتر زندگی انسان ها شود. اما چالشی که به همراه دارد، موضوع امنیت اطلاعات است. از آنجایی که در شهر هوشمند با اطلاعات زیاد و حساسی از جمله اطلاعات دوربین های شهری، سامانه های نظارت عمومی، اطلاعات شخصی شهروندان در سیستم های خدمات عمومی و شهری و… رو به رو هستیم. موضوع امنیت این اطلاعات و حفاظت از آن ها در برابر حملات سایبری، هک، سرقت اطلاعات و…. دارای اهمیت بالایی است. تا آنجایی که اگر این موارد رعایت نشود نمی توانیم شاهد شهرهای هوشمند باشیم.
برای حل این مشکل نحوه چگونگی دسترسی به داده های مهم نیاز به راهکارهای سخت و قوی و احراز هویت های مناسب دارد.
برای اهداف امنیتی، روش های مدیریت تشخیص و احراز هویت افراد باید به گونه ای باشد که اطمینان حاصل شود که هر اطلاعاتی فقط با بخش های مجاز مربوط به خود به اشتراک گذاشته شود. مایه ی خوشبختی است که در راستای نگرانی های امنیت داده های دیجیتال، قوانین مشخص و روشنی تبیین و اجرا شده است. اما اینکه در کشور ما تا چه اندازه عملی شده است به طور واضح مشخص نیست. اما برای حرکت به سمت شهرهای هوشمند صد البته که به نظارت و سختگیری های بیشتری برای این قوانین لازم است. آینده شهر هوشمند یکی از پرطرفدارترین موضوعات هم برای علاقمندان به این حوزه و هم سایر افراد جامعه خواهد بود.