ساختمانهای هوشمند در سالیان اخیر علاقمندان بسیاری پیدا کردهاند. آسایش و آرامشی که چنین ساختمانهایی برای کاربرانشان فراهم میآورند باعث شده است تا بصورت فراگیر از آنها در شهرهای بزرگ استفاده شود. همین موضوع باعث شده است تا بازارکار هوشمندسازی ساختمان در ایران رونق فراوانی پیدا کند. هوشمندسازی ساختمان دامنه گستردهای از مشاغل را در درون خود جای میدهد. از همینرو کسانیکه میخواهند در این زمینه فعالیت کنند، بایستی دانش و مهارتهای گستردهای را در اختیار داشته باشند.
تاریخچه صنعت هوشمند سازی ساختمان
با توسعه ارتباطات از راه دور و پیشرفت تکنولوژیهای اینترنت اشیا و هوش مصنوعی، مباحث مرتبط با هوشمندسازی تجهیزات به یکی از ترندهای روز تبدیل شده است. با هوشمندسازی تجهیزات به کار رفته در ساختمانها میتوان مزایای بسیاری را برای استفادهکنندگان فراهم آورد.
اتوماسیون خانگی از سال ۱۹۶۶ میلادی مورد استفاده قرار گرفه است و به مرور زمان توسعه یافته است. سیستمهای اتوماسیون خانگی شامل زیرسیستمهای زیر می شوند:
- سیستمهای سرمایشی و گرمایشی
- سیستمهای کنترل روشنایی
- سیستمهای امنیتی
- دوربینهای کنترلی و مداربسته
- سیستمهای اطفا حریق
- کنترل از راه دور تجهیزات مختلف
- مدیریت داده و سیستمهای انتقال داده
- اینترنت اشیا و هوشمندسازی محیط
وضعیت بازارکار هوشمندسازی در ایران
در حال حاضر در شهرهای بزرگی همچون تهران، مشهد، شیراز، اصفهان و تبریز ساختمانهای هوشمند و تجهیزات اینترنت اشیا کاربرد پیدا کرده اند و در بخشهای مختلفی به کار گرفته میشوند. در حال حاضر برای هوشمندسازی ساختمانها از تجهیزات اروپایی، چینی یا ایرانی استفاده میشود. تجربه نشان داده که محصولات ساخت ایران از کیفیت بهتری برخوردار هستند و از پشتیبانی بهتری بهره میبرند.
با توجه به این که برای هوشمندسازی یک ساختمان نیاز به تخصصها و مهارتهای گوناگونی میباشد نیاز به تربیت نیروهای کار در این زمینه به شدت احساس میشود. یک متخصص هوشمندسازی ساختمان بایستی بصورت همزمان به مباحثی در زمینه برق، الکترونیک، مکانیک، عمران و معماری، سخت افزار و نرم افزار کامپیوتری تسلط داشته باشد. قطعا چنین متخصصی میتواند یک بازارکار گسترده و مناسب را برای خود متصوّر شود.
امروزه دورههای آموزشی هوشمندسازی ساختمان بصورت گسترده توسط مراکز آموزشی و سازمان فنی و حرفهای برگزار میشوند. با کمک دورههای آموزشی هوشمندسازی ساختمان میتوان به راحتی مهارتهای لازم در این زمینه را بدست آورد و با کمی بازایابی مشتریان بالقوه را تبدیل به مشتریانی بالفعل کرد.
امروزه اینترنت اشیا و هوشمندسازی ساختمان به یک ضرورت برای تمامی آحاد جامعه تبدیل شدهاند و مانند چند سال گذشته یک محصول لوکس و بدون مصرف، محسوب نمیشوند. همین واقعیت باعث گردیده است تا نیاز به نیروی کار گسترده در این زمینه بصورت جدّی احساس شود.
دامنه بازارکار هوشمندسازی ساختمان
برای هوشمندسازی اماکن مسکونی میتوان از فارغالتحصیلان رشتههای زیر برای تربیت متخصص استفاده کرد:
- رشته برق
- رشتههای الکترونیک و مخابرات
- رشتههای عمران و معماری
- مهندسین مشاور و پیمانکاران
- طراحان و معماران تجربی
- رشتههای مکانیک و تاسیسات
- متخصصین تعمیر و نگهداری
- مهندسین کامپیوتر(نرم افزار و سختافزار)
تربیت نیروی ماهر در زمینه هوشمندسازی ساختمان نیاز به برنامهریزی بلندمدت دارد. دوره های آموزشی مستمر در کنار کارگاههای بازآموزی باعث خواهد شد تا دانش و مهارت نیروهای کاری در بالاترین سطح ممکن قرار گیرد. به زودی دورههای آموزشی در زمینه هوشمندسازی ساختمان در مجموعه رشدانا برگزار خواهد شد و نیروهای مناسب برای پروژههای مختلف در شهر مشهد آموزش داده خواهند شد.