در سالیان اخیر مدیریت شهری با اینترنت اشیا توسعه بسیاری پیدا کرده است. امروزه اینترنت اشیا پای خود را به سیستمهای مدیریت پسماند شهرداری نیز باز کرده است. از این رو برنامهنویسان اندروید نیز به این فکر افتادند تا اپلیکیشنهایی را بسازند که سیستم مدیریت زبالهها را در شهرها آسانتر کرده و زمینه جمعآوری پسماندها را به صورت تفکیک شده فراهم کند. جالب است بدانید در این راستا سطلهای زباله نیز به سیستم هوشمندسازی مجهز شدهاند. به گونهای که سنسورهایی در این سطلها به کار رفتهاند که تا قبل از پر شدن سطلها اطلاعات را به دیتا سنتر شهرداری اعلام میکنند. همین حرکت به ظاهر کوچک توانسته تأثیرات قابل توجهی را در بخش مدیریت بازیافت زباله گذاشته و باعث همکاری عمیقتری میان بخش دولتی و خصوصی شود.
دفع هوشمندانه مواد پسماند با اپلیکیشنهای اینترنت اشیا
بیشک میدانید که مدیریت دفع درست زبالهها یکی از بخشهای مهم مدیریت شهرداری است که تأثیرات بسیار زیادی بر حفظ سلامت محیطزیست میگذارد. اما با این حال نیز باید همه سیستمهای دولتی، خدماتی و مردمی به دنبال یافتن روشها و تکنولوژیهایی باشیم تا تولید زبالههای قابل بازیافت را کاهش داده و از تولید زبالههای غیر قابل بازیافت جلوگیری کند. لذا بهترین کار این است که از دانشی که مردم و قشر دانشجو دارند، استفاده کرده تا فناوریهای جدیدی را به سیستم عملیات مدیریت شهری وارد کنیم.
اینترنت اشیا و مدیریت پسماند
در این راستا با استفاده از فناوریهای نوین صنعت اینترنت اشیا، به موفقیتهای زیادی در سیستم مدیریت زباله و بازیافت رسیدهایم. چراکه طرحها و برنامههای IoT در سیستم مدیریت زباله به صورت شگفتانگیزی عملیات شهری را بهبود بخشیدهاند. این برنامهها باعث شده تا دیگر از روشهای قدیمی برای جمعآوری زباله استفاده نشود و در عوض با بهرهگیری از تکنولوژیهای روز دنیا، برنامههای جدیدی جایگزین مدیریت زباله شوند.
از جمله کاربردهای اثربخش IoT در سیستم مدیریت دفع پسماند، بهینهسازی مسیر خودکار کامیونهای زباله است. بدین صورت که کامیونهای مخصوص این کار روزانه یک مسیر مشخص را برای جمعآوری زبالهها طی کرده و از هدر رفت زمان و هزینه اضافی جلوگیری میکنند. همانگونه که در ابتدا اشاره کردیم امروزه سطلهای زباله به سنسور و اینترنت متصل شدهاند و از این طریق به اطلاعاتی در مورد میزان پر شدن سطل، محل اسکان آن و… دست مییابند. با استفاده از این رابطها که نشاندهنده مکان سطلها میباشد، ماشینهای جمعآوری زباله به صورت اولویتبندی در محل حاضر شده و اقدام به پاکسازی میکنند.
عملیاتی کردن طرح ها
از جمله گامهای موثری که در این زمینه برداشته شده، استفاده از مخازن دیجیتال برای تنظیم خودکار طبقهبندی انواع ضایعات میباشد. این مخازن که توانایی تشخیص و مرتبسازی زباله را به چهار دسته شیشه، کاغذ، پلاستیک و فلز دارند، توسط یک شرکت لهستانی به نام Bin ساخته شده است. شاید جالب باشد که بدانید حتی وسایل الکترونیکی که حاوی مواد ارزشمندی چون طلا، نقره، پلاتین و… هستند نیز همانند مواد خامی چون آهن، آلومینیوم و مس میتوانند بازیافت شده و مجدد استفاده شوند. بدین ترتیب امکان بازیابی زبالههای الکترونیکی و منابع با ارزش نیز فراهم میشود.
از جمله اهداف نهایی استفاده از برنامههای کاربردی اینترنت اشیا (IoT) در سیستم مدیریت پسماند شهرداری، امکان تفکیک کامل زبالهها، امکان بازیافت حداکثری زبالهها، کاهش هزینه، صرفهجویی در زمان و ارائه خدمات بهتر به شهروندان میباشد.