احتمالا شما هم به تازگی واژه هوشمند را در پسوند کلمات مختلفی شنیده اید. مثلا موبایل هوشمند، خانه هوشمند، حمل و نقل هوشمند و … باید برای شما کلمات آشنایی باشند. امروز در IOTMAP میخواهیم با شما در مورد یک محصول صنعتی هوشمند صحبت کنیم که احتمالا شما را شگفت زده خواهد کرد. امروز در مورد نحوه کار کنتور هوشمند صحبت میکنیم. البته قبل از آن کمی به مقدمات این بحث میپردازیم. با ما همراه باشید.
هوشمند سازی با تکنولوژی اینترنت اشیا
شاید برای شما هم جالب باشد که بدانید تمامی این دستگاه ها و محصولات هوشمندی که در اطراف خود میبینید احتمالا از تکنولوژی اینترنت اشیا یا Internet Of Things استفاده میکنند. اینترنت اشیا یکی از تکنولوژی هایی است که بیش از ۲۰ سال است از آن استفاده میشود اما به تازگی استفاده از آن به شدت در صنایع و حوزه های مختلف استفاده میشود. از اینترنت اشیا در حوزه برق و هوشمند سازی ساختمان زیاد استفاده شده است. کنتور هوشمند یکی از محصولاتی است که از همین تکنولوژی برای کار خود استفاده میکند. در حقیقت نحوه کار کنتور هوشمند با استفاده از تکنولوژی IOT است.
اینترنت اشیا در توزیع برق هوشمند
هوشمند سازی بخش های مختلف و کنترل آنها به صورت هوشمند باعث میشود که از انرژی های مختلف در جای درست و به صورت بهینه تر استفاده شود. اینترنت اشیا در توزیع برق باعث ایجاد مزیت های زیادی شده است که شبکه دو طرفه و کنتور هوشمند از جمله این مزیت ها هستند. در ادامه میخواهیم در مورد نحوه کار کنتور هوشمند بیش تر صحبت کنیم. با ما همراه باشید.
چگونگی نحوه کار کنتور هوشمند
همان طور که از نامش پیداست کنتور هوشمند یک دستگاه الکترونیکی است که در فاصله های مشخص زمانی که برای آن برنامه ریزی شده است قادر است که میزان مصرف برق را به صورت دقیق و با جزئیات ثبت کند. نحوه کار کنتور هوشمند این است که پس از انجام این کار در پایان هر روز اطلاعاتی را که در این زمینه ثبت میکند به سیستم مرکزی خود میفرستد و به نحوی گزارش روزانه میدهد.
برخی از کنتور های هوشمند که به آنها کنتور هوشمند پیشرفته و یا کنتور هوشمند نسل ۲ هم میگویند قابلیتی دارند که با استفاده از آن به راحتی میتوانند یک ارتباط دو طرفه میان کنتور نصب شده در اماکن و سیستم مرکزی ایجاد کنند که از آن استفاده های زیادی میتوان کرد.
در گذشته از کنتور های سنتی یا مغناطیسی بیش تر استفاده میشد که برخلاف کنتور های هوشمند، قابلیت تجزیه و تحلیل اطلاعات و دادهها را نداشتند. یکی از مزیت های استفاده از کنتور های هوشمند برای کاربران و شرکت توزیع کننده برق این است که قابلیت تجزیه و تحلیل اطلاعات را به صورت دقیق و کاربردی دارد. این تجزیه و تحلیل اطلاعات میتواند در پایان تبدیل به یک گزارش کاربردی در این زمینه شود. این گزارش که از راه دور تهیه می شود به گزارش راه دور معروف است.
تعداد کنتور های هوشمند در جهان
کنتور هوشمند از بدو تولید به شدت مورد استقبال قرار گرفت و مردم در سراسر جهان از آن استفاده کردند. اگر بخواهیم تنها آمار دو کشور را با شما در میان بگذاریم، شما متوجه اهمیت این نوع کنتور و محبوبیت آن در سراسر دنیا خواهید شد. به عنوان مثال بیش از ۴ میلیون و ۷۰۰ هزار تا کنتور هوشمند در آنتاریو و بیش از ۴۰۰ هزار عدد دیگر در بریتیش کلمبیا نصب شده اند و در حال کار کردن هستند.
همچنین در کشور خودمان ایران هم دیگر به معنای واقعی کنتور نویسی منسوخ شده است و از بین رفته است. کنتور نویسی در گذشته به این معنا بود که هر ماه یک مامور از اداره برق به منزل شما مراجعه می کرد و عدد روی کنتور شما را بر روی کاغذ گزارش خود یادداشت میکرد. این کار مشکلات فراوانی داشت که از جمله آن ها میتوان به هزینه زیاد این مامور، اشتباهات انسانی و … اشاره کرد.
خوشبختانه با توجه ویژه دولت به نحوه کار کنتور هوشمند، ما شاهد این هستیم که استفاده از کنتور هوشمند و مزایای آن در ایران هم نیز مانند دیگر کشور های توسعه یافته جهان، رایج شده است.
سرمایه گذاری سبز
در مکان های مختلف دنیا که تکنولوژی به سرعت در حال رشد است، سرمایه گذاری سبز در حال گسترش است. احتمالا سوال شما این است که سرمایه گذاری سبز چیست؟ برای این که از این موضوع آگاه باشید باید به شما بگوییم که انرژی سبز، انرژی است که با استفاده از باد، آب و یا … تولید شده است.
این نوع از سرمایه گذاری مانند سرمایه گذاری در ارز دیجیتال است. در حقیقت شما با هر ۱ دلاری که سرمایه گذاری می کنید، یک کوین سبز دریافت می کنید. این کوین سبز فواید زیادی میتواند داشته باشد. به عنوان مثال در کشور های خارجی که قیمت انرژی بسیار گران است با این نحوه سرمایه گذاری شما انرژی مصرفی برق خود را با قیمت بسیار ارزان تر خریداری می کنید. این نحوه پرداخت و اندازه گیری میزان انرژی مصرفی تنها با کنتور هوشمند قابل استفاده است. نحوه کار کنتور هوشمند باعث ایجاد این مزیت شده است.
حضور فیزیکی ممنوع!
یکی دیگر از مزیت های کنتور هوشمند برق این است که اگر مشترکی نتواند به هر دلیلی هزینه برق خود را بپردازد و شرکت توزیع کننده برق بخواهد که برق را قطع کند مانند گذشته نیاز به حضور فیزیکی و وجود چند کارمند شرکت برق نیست. شاید برای شما هم جالب باشد که بدانید با استفاده از کنتور برق هوشمند میتوان به راحتی برق یک مشترک را از منبع جدا کرد و پس از پرداخت هزینه اشتراک آن را به راحتی وصل کرد.
دو طرفه بودن
این موضوع کمی تخصصی است اما دانستن آن اطلاعات شما را در این زمینه تکمیل میکند. انرژی برق را باید به اندازه ای تولید کرد که از آن استفاده میشود. در غیر این صورت این صنعت پربازده بسیار زیانده خواهد بود. برای حل این مشکل در گذشته معمولا کم تر از آمار مورد نیاز، برق تولید می کردند که باعث میشد با مشکلاتی از قبیل قطعی برق رو به رو باشیم.
خوشبختانه با توجه به نحوه کار کنتور هوشمند ما شاهد حل این مشکل به صورت کامل هستیم.