Rfid چیست ؟ Rfid سامانه شناسایی امواج رادیویی بی سیم می باشد ، که توانایی تبادل اطلاعات دربین یک Tag متصل به یک کالا و یا کارت و … را با یک بازخوان دارد . این سامانه برای خواندن و نوشتن داده ها بدون تماس ، از سیگنال های الکترومغناطیسی و الکترونیکی استفاده می کند . در واقع هر سیستمی که توانایی خواندن و تشخیص اطلاعات افراد و یا کالا ها را داشته باشد ، سیستم شناسایی نامیده می شود .
تکنولوژی Rfid چیست ؟
برای آشنایی با تکنولوژی Rfid ، یک فروشگاه زنجیره ای را درنظر بگیرید ، که هنگام مراجعه به فروشگاه اجناس موردنیاز خود را در داخل سبد بگذارید ، در هنگامی که به صندوق فروشگاه مراجعه نمایید ، صندوقدار تمام اجناس انتخابی شما را تک تک با استفاده از بارکد خوان وارد کامپیوتر نموده و فاکتور محصولات شما را صادر می نماید . این فرایند به دلیل تعداد زیاد کالا های خریداری شده زمان بر بوده و خیلی اوقات سبب ایجاد صف های طولانی در فروشگاه ها می شود ، گاهی نیز به دلیل مخدوش شدن بارکد ها ، دستگاه بارکد خوان نمی تواند اطلاعات را بخواند ، به همین جهت ممکن است خریدار از بی نظمی های به وجود آمده ناراحت شود .
حال با استفاده از فناوری Rfid ، مشتری پس از قرار دادن محصولات مورد نیاز خود در سبد ، از در خارج شده و نیازی به مراجعه به صندوقدار یا نگهبان نمی باشد . زیرا شناسه روی کالا ها از جنس Rfid بوده و علائم رادیویی مورد نیاز ( مانند قیمت ، وزن و … ) را به صورت خودکار برای کامپیوتر هایی که در درب های خروجی وجود دارند ، ارسال می کند . شناسه کالاهایی که از نوع Rfid هستند ، شامل دو بخش تراشه و آنتن می باشند . به صورتی که تراشه اطلاعات را توسط آنتن انتشار داده و حسگر های موجود در اطراف اطلاعات منتشر شده را دریافت می نمایند .
از مزایای اصلی استفاده از تکنولوژی Rfid می توان به صرفه جویی در زمان ، محاسبه سریع تر و دقیق تر کالا های موجود در انبار ، کاهش سرقت و کاهش تعداد نیروی انسانی مورد نیاز اشاره نمود.
کاربرد های سیستم های Rfid چیست ؟
فناوری Rfid دارای کاربرد های بسیاری در دنیای امروزی می باشد ، که از جمله این کاربردها می توان به کنترل ورود و خروج کارمندان از اداره جات ، جلوگیری از ورود افراد غیر مجاز به بخش های مختلف سازمان ها و اداره ها ، کنترل ورود و خروج کالا ها از فروشگاه ها و جلوگیری از سرقت کالا ها ، ثبت زمان و مکان تردد و گشت زنی کارکنان برای مشاغل خاص ، کنترل و ثبت تعداد دور در برخی رشته ها مانند دوندگی ، کنترل ترافیک جاده ای ، ثبت تخلفات رانندگی و ردیابی رانندگان به صورت اتوماتیک ، کنترل و ردیابی دارایی ها ، کنترل موجودی بیمارستان ها مانند کیسه خون ، دارو و … اشاره نمود.
از دیگر کاربرد های عمده Rfid می توان به نگهداری حیوانات در صنعت دامداری اشاره نمود ، بدین طریق که یک برچسب Rfid در زیر پوست حیوان قرار داده می شود و با استفاده از این برچسب امکان بررسی موقعیت حیوان ، دریافت دارو و جیره غذایی حیوان و … به صورت لحظه ای فراهم می شود . بدین طریق بسیاری از اشتباهات مراقبتی و پزشکی در صنعت دامداری کاهش پیدا می نماید.
برچسب Rfid :
هر برچسب Rfid ، دارای حداقل سه جزء می باشد ، که عبارتند از : ۱٫ IC جهت ذخیره سازی و پردازش داده ها ، ۲٫ یک وسیله جهت دریافت توان Dc از طریق سیگنالی که توسط بازخوان ارسال می شود ، ۳٫ یک آنتن جهت ارسال و دریافت سیگنال .