هر کسبوکار یا پروژهای در طی مسیر توسعه خود با مشکلات و موانع زیادی روبهرو میشود. آشنایی با اقدامات موثر هنگام رویارویی با این مشکلات یکی از مهارتهایی است که برای داشتن یک کسب و کار موفق بهتر است یاد بگیرید. در زمان وقوع حوادث، خوب است که توانایی مدیریت ریسک را داشته باشید.
ریسک چیست؟
ریسک در کلمه به معنای خطری است که به دلیل مطمئن نبودن در مورد وقوع یک حادثه در آینده به وجود میآید. هر چقدر عدم اطمینان شما در مورد خطر احتمالی بیشتر باشد میگوییم ریسک
بیشتر است. به بیان سادهتر ریسک را میتوان شرایطی در نظر گرفت که امکان دارد بر روی کسب و کار شما تاثیر منفی گذارد.
تعریف مدیریت ریسک
مدیریت ریسک به پروسه تشخیص، تجزیه و تحلیل و پاسخ به عوامل حادثه برانگیز گفته میشود. این عوامل میتوانند شامل طیف گستردهای از موارد باشد. به زبان سادهتر این مدیریت باعث میشود هنگام بروز مشکل به جای رها کردن مسئله به فکر تدبیر اندیشی باشیم تا مشکل ادامه پیدا نکند. مدیریت آن میتواند باعث جلوگیری از بروز یک اتفاق بد و همچنین کاهش دامنهی تاثیرات یک حادثه شود.
مدیریت ریسک از چه اهمیتی برخودار است؟
یک سازمان موفق میتواند با داشتن یک برنامه هدفمند درباره مدیریت ریسک تا مقدار زیادی در حفظ سرمایه مالی و انسانی خود موثر واقع شده و باعث شود ضررهای احتمالی به کمترین مقدار خود برسند. با مدیریت ریسک علاوه بر جلوگیری از بروز یک حادثه و متحمل شدن خسارت و زیان میتوانید در صورت بروز حادثه نیز از آثار منفی آن بکاهید.
مراحل مدیریت ریسک
شناسایی مشکل
اولین مرحله در اقدام برای مدیریت ریسک این است که شرایط سختی که با آن روبهرو شدهاید را کامل بشناسید و نوع آن را تشخیص دهید تا بتوانید متناسب با نوع ریسکی که با آن مواجه شدهاید راهکار طراحی کنید. تعدادی از ریسکها به شرح زیر میباشند.
- ریسک تجاری
- رسیک مالی
- ریسک استراتژیک
- ریسک اجرایی
- ریسک انطباق
- ریسک بازار
- ریسک سیستماتیک
- ریسک تورم
- ریسک سود
تحلیل و بررسی
بعد از این که متوجه شدید با چه ریسکی روبهرو هستید، باید احتمال وقوع آن را تعیین کرده و سپس به بررسی پیامدهایی که در صورت وقوع، پروژه شما را تهدید میکنند بپردازید. مطلع شدن از احتمالات مختلف باعث میشود درک بهتری از شرایط پیدا کرده و بتوانید راحتتر خود را برای شرایط متفاوت آماده کنید.
کاهش ریسک
حال که با ریسکی که شما را تهدید میکند کاملا آشنا شدهاید، باید به دنبال راه حلهای مناسب برای از بین بردن یا کاهش ریسک بگردید. برای این کار باید از برنامهی کاهش ریسک متناسب با نوع ریسکتان استفاده کنید. این برنامه میتواند شامل راهبردهایی برای پیشگیری از خطر و پیامدهای آن است.
تداوم نظارت
حتی اگر توانستید شرایط پیش آمده را کنترل کنید هنوز هم باید به آن مشکل توجه کرده و اقداماتی را در خصوص آن انجام دهید. به بیانی دیگر توجه شما به ریسک باید به صورت مداوم باشد و بعد از حل شدن آن نباید به طور کامل از آن غافل شوید.
سعی کنید با مدیریت ریسک به سازماندهی کسب و کار خود بپردازید و بتوانید خطرات احتمالی وارده را کم یا حذف کنید تا خسارت و آسیب کمتری به کسبوکارتان وارد شود. با استفاده از این راهکارها به بهبود کسب و کار خود کمک کنید.