یکی از موضوعات پرطرفدار در بین مهندسان الکترونیک، مبحث اینترنت اشیا است. با وجود تلفن های همراه هوشمند و گسترش روزافزون تکنولوژی، شما میتوانید با استفاده از لپتاپ یا تلفن همراه به وسیله اینترنت از هرکجای دنیا که هستید وسایل منزل یا محل کار خود را کنترل کنید. میتوانید با نصب حسگر بر روی اشیا و اتصال آنها به اینترنت، وسایل خود را هوشمندسازی کنید. این هوشمندسازی پیامدهایی چون آسایش، کاهش هزینه ها، دسترسی و کنترل راحتتر و مواردی از قبیل را به همراه دارد. در ادامه این مطلب از IoTmap قصد معرفی پروژه های اینترنت اشیا در ایران را داریم.
بازار کار IoT
در قرنهای گذشته با پیدایش ماشین بخار، افراد تصور داشتند که دیگر شغل های خود را از دست داده و دیگر کاری برای انجام دادن ندارند. در صورتی که ماشینهای بخار اگرچه فعالیتهای یدی را از میان برداشتند اما در کنار آن، شغلهای جدید دیگری نیز به همراه داشتند. موضوع اینترنت اشیا نیز دقیقا مشابه ماشینهای بخار است. شاید افراد در حال حاضر برای تهیه مایحتاج خود کمتر از خانه خارج شوند اما با گسترش فعالیت اینترنت اشیا شغلهای جدید دیگری به وجود آمده است.
پروژه های اینترنت اشیا در ایران
تاکنون پروژه ها و استارتاپ های بسیاری در ایران اقدام به فعالیت در حوزه اینترنت اشیا نموده اند و با ایده پردازیهای موفق توانسته اند کسب وکارهای زیادی را ایجاد نمایند. در ادامه به بررسی چند پروژه در حوزه های مختلف خواهیم پرداخت.
حمل و نقل
پایش هوشمند ناوگان حمل و نقل جاده ای یکی از موارد مهم در حوزه حمل و نقل محسوب میشود و با هدف ایجاد ارتباطی پایدار میان سیستم و خودرو ایجاد شده است. مدیریت هوشمند حمل و نقل و سامانه مدیریت حمل و نقل خودروهای شخصی و سازمانی از دیگر پروژه های مربوط به این حوزه میباشد.
حفظ محیط زیست
حفظ محیط زیست و رفع آلودگی هوا و آبها از مواردی است که میتوان آن را به کمک اینترنت اشیا مدیریت کرد. سازمان حفاظت محیط زیست کشور با هدف حفاظت از پارک ملی گلستان اقدام به راه اندازی طرحی هوشمندانه کرده است. صرفهجویی در استفاده از منابع، یکی از مهمترین مزیتهای هوشمندسازی اشیا میباشد.
پیشبینی زلزله
براساس این طرح میتوان از طریق گوشیهای تلفن همراه علائم مربوط به زمین لرزه را دریافت و با بررسی اطلاعات دریافتی، احتمال زمان وقوع زلزله را پیشبینی و اعلام کرد.
کشاورزی
سیستم هشدار زودهنگام کشاورزی یکی از پروژههای مطرح شده در ایران است که بر روی پارامترهای محیطی مانند رطوبت خاک و هوا، سرعت وزش باد، دمای محیط، اشعه خورشید و… متمرکز است و با بررسی موارد ذکر شده امکان تحلیل هوشمند را برای فعالیتهای زراعی ایجاد میکند.
خانه و ساختمانها
یکی از پروژه های اینترنت اشیا در ایران که بسیار موفق هم بوده است، هوشمندسازی منازل و ساختمانها است. باید گفت هوشمندسازی منازل به معنای کنترل تمام تجهیزات ساختمان از موتورخانه تا سیستمهای الکترونیکی و مکانیکی است. اگر بتوان تمام سیستمها و تجهیزات به کار گرفته شده در ساختمان را کنترل کرد و به وسیله اینترنت اشیا برآنها نظارت داشت میتوان ادعا کرد که خانهای هوشمندسازی شده داریم. بنابراین تنها به صرف روشن و خاموش کردن چراغها از راه دور نمیتوان ادعای هوشمندسازی کرد. پارکینگهای هوشمند، کنتورهای آلتراسونیک، سیستمهای مکاترونیکی و رباتیکی از اصلیترین پروژههای مربوط به ساختمانهای هوشمند محسوب میشوند.