این روزها نصب و راهاندازی شبکه و ارتباط میان رایانهها و اشیا، یک نیاز معمول و مرسوم است که به توسعۀ کیفیت زندگی انسانها بسیار کمک میکند. اینترنت اشیا (iot) به معنای متصل شدن دستگاههای گوناگون به هم با استفاده از اینترنت است. با استفاده از iot، برنامهها و دستگاههای گوناگون میتوانند با استفاده از اتصال به اینترنت، باهم و حتی انسانها ارتباط برقرار کنند. یکی از دستگاههای موجود اینترنت اشیا در دنیا، رباتهای انسان نما هوشمند هستند که iotmap.ir در این مقاله قصد دارد به بررسی این رباتهای هوشمند بپردازد.
رباتها امروزه در اشکال و ابعاد گوناگونی ساخته میشوند، ولی هیجانانگیزترین، دوست داشتنیترین و قابل قبولترین نوع رباتها، آنهایی هستند که به انسانها شباهت دارند (ربات انسان نما). از این رباتها میتوان در جهت پژوهشهای فضایی، کمک به افراد، جستجو، تفریح، آموزش، بهکارگیری در کارخانهها، انجام عملیات نجات، امور مربوط به روابط عمومی و… استفاده کرد.
به خاطر بیماری کرونا و بیثباتی اقتصادی که به خاطر آن به وجود آمده است، استفاده از رباتها بیشتر شده است و طبق بررسیهای موسسه مشاورهای آماری بازار یا اسم ام آر سی، ارزش جهانی مارکت رباتهای انسان نما تا سال ۲۰۲۶ به ۱۳ میلیارد دلار خواهد رسید. با وجود اینکه رفتار این مارکت هنوز مشخص نیست، ولی کاربرد رباتهای انسان نما در حال افزایش پیدا کردن است. نگرانی از تماس دکترها با بیماران کرونایی باعث شده تا برای بررسی شرایط مریضهای کرونایی بهویژه در کشور چین هم، رباتها مورد استفاده قرار گیرند. از رباتها همچنین جهت انجام دادن مسئولیتهای پرستاران، تحویل دادن اقلام پزشکی و پاکسازی بیمارستانها استفاده میشود. در ادامه به معرفی چند تا از برترین رباتهای انسان نما هوشمند میپردازیم.
معرفی بهترین رباتهای انسان نما هوشمند
۱- ربات آواتار
یکی از رباتهای انسان نما هوشمند، ربات آواتار است. تویوتا در سال ۲۰۱۷، این ربات را با عنوان T-HR3 عرضه کرد که توانایی تقلید کردن از حرکتهای اپراتورهای انسانی را دارد. این ربات برای حضور یافتن در بازیهای المپیک آپدیت شده و قابلیتهای کنترلی و توان راه رفتن طبیعی آن بهبود یافته است. از ربات T-HR3 بهعنوان دستیار جراحی بهصورت کنترل از مسیر دور میتوان استفاده کرد.
۲- ربات سفیر
چهره این ربات هوشمند که نام آن را سوفیا گذاشتهاند، بسیار شبیه انسانها است. این ربات را یک کمپانی هنگ کنگی به نام هانسون رباتیکس، تولید کرده و هوش مصنوعی سوفیا در سال ۲۰۲۰ ارتقا پیدا کرده است تا حتی قادر باشد بهعنوان یک سفیر عمل کند و به ارتقا تعاملهای انسانها و رباتها کمک کند. امکان آموزش توسط انسانها، صحبت کردن، راه رفتن، کشیدن نقاشی، آواز خواندن و بروز احساسات، از جمله امکانات ربات سوفیا است.
۳- ربات تحقیقاتی
یکی دیگر از رباتهای انسان نما هوشمند، سورنا نام دارد. مهندسین مکانیک دانشگاه تهران از سال ۲۰۲۰ در کوشش جهت تولید این ربات بودهاند. آخرین مدل ربات سورنا (سورنا ۴)، یک ربات هوشمند انسان نما در ابعاد فرد بالغ توصیف شده که میتواند انسانها و افراد را شناسایی کند، حرف بزند، حرفهای انسانها را تشخیص دهد و با سرعت ۰.۷ کیلومتر در ساعت راه برود. ربات هوشمند سورنا، ۴۳ درجه آزادی دارد و دستانش میتوانند اشیایی در احجام مختلف را نگه دارند. مهندسین از این ربات، جهت پژوهش درباره هوش مصنوعی، حرکت جاندارهای دو پا و جذب دانشجوها برای کار در حوزه کسبوکارهای گوناگون مهندسی استفاده میکنند.