هر روز شاهد حضور بیشتر تکنولوژهای هوشمند سازی و تجهیزات اینترنت اشیاء IOT) Internet OF Things ) در زمینههای مختلف کشاورزی و دامپروری هستیم یکی از این موارد پرورش زنبور میباشد. زنبورداری نیز مانند بسیاری از زمینه های کشاورزی با پارامترهای زیادی درگیر است که هر چه این پارامترها بیشتر اندازهگیری و ذخیره شود، الگوهای دقیقتری بدست میآید که کنترل و تصمیم گیری را با خطای کمتر امکانپذیر میکند. اینترنت اشیاء در زنبورداری، توسط کندو هوشمند با به کارگیری سنسورهای مختلف که قابلیت اتصال به IOT Gateway را دارند کمک فراوانی به کسب و کار زنبورداری کرده و هر روز با افزایش کندوهای هوشمند و ارسال نمونههای بیشتر به فضای ابری Cloud امکان رایانش ابری Cloud Computing دقیقتری به وجود آورده است.
سنسورها
سنسورهای مختلفی در کندو زنبور عسل هوشمند وجود دارد که جهت اندازه گیری پارامترهای مهم کندو به کار میرود. از جمله این سنسورها میتوان به دمای داخل کندو، دمای خارج کندو، رطوبت داخل کندو، رطوبت خارج کندو، وزن کندو و ورودی/خروجی کندو اشاره کرد.
دما و رطوبت
دما و رطوبت داخل کندو زنبور عسل و همچنین ثابت نگه داشتن آنها از اهمیت ویژه ای برخوردار است که در کندوی هوشمند نیز این موضوع در نظر گرفته شده و از آنجاییکه دما و رطوبت داخل کندو وابسته به مقدار آنها در خارج از کندو میباشد سنسور دما و رطوبت در خارج از کندو نیز پیش بینی شده است.
ورود و خروج
در ورودی کندو زنبور عسل هوشمند از دو عدد سنسور مجاورتی Proximity در کنار هم استفاده شده است. استفاده همزمان دو عدد سنسور کمک میکند جهت ورود یا خروج زنبورها مشخص شود و بتوان تعداد زنبورهای کندو را محاسبه کرد. همچنین با ارسال این اطلاعات به فضای ابری Cloud ضمن به اشتراک گذاشتن آنها با دیگر زنبورداران و متخصصین از مقایسه الگوهای رفت وآمد زنبورها و کمک از رایانش ابری تغییرات شناسایی شده و قبل از ایجاد خسارات از آن جلوگیری شود. برای مثال الگوهای رفتاری زنبورهای سالم با بیمار متفاوت است.
ایستگاه هواشناسی
علاوه بر استفاده از سنسورهای داخلی، کندو هوشمند از طریق وای فای و اینترنت نیز قابلیت دریافت اطلاعات پیش بینی آب و هوا را دارد که کمک میکند پیشبینیهای لازم صورت گیرد به خصوص در زمستان که کاهش دما، باعث تلفات در کندو میگردد میتوان با فعال کردن هیتر کندو از تلفات زنبورها جلوگیری به عمل آورد.
سلولهای خورشیدی
نیاز به برق در کندوهای زنبور عسل هوشمند جهت تغذیه تجهیزات اینترنت اشیاء به کار گرفته شده ضروری میباشد لذا برای تامین نیروی الکتریکی مورد نیاز بهرهگیری از سلولهای خورشیدی Solar Power گزینه ای مناسب است که علاوه بر استفاده از انرژی پاک نور خورشید هزینه زیرساختهای لازم جهت تامین نیروی برق را نیز مرتفع میکند.
مانیتورینگ ، کنترل ، اشتراکگذاری
اطلاعات ارسال شده از سنسورها در فضای کلود ذخیره میگردد و توسط اپلیکیشن مخصوص در دسترس میباشد این اطلاعات قابلیت اشتراکگذاری داشته و امکان رایانش ابری بر روی آنها نیز فراهم میباشد. اپلیکیشن مربوطه امکان مانیتورینگ اطلاعات را در بازه های مختلف دارد و همچنین اخطارهای هواشناسی و کنترل های لازم بر روی آن وجود دارد. توسط تلفن همراه میتوان صدا و تصویر کندو را ضبط کرده و از طریق اپلیکیشن با دیگران به اشتراک گذاشت تا از ایدهها و تجارب همکاران جهت بهبود اوضاع بهره گرفت.
J1:13:11:98