از ساده ترین و پر استفاده ترین کاربردهای اینترنت اشیا که در ایران هم رواج یافته، کنترل سیستم نورپردازی میباشد. در این سیستم به کنترل میزان نور و نوع نور پرداخته می شود.
این موضوع به این دلیل مورد اهمیت است که ممکن است پس از خروج از خانه از روشن یا خاموش بودن لامپ ها اطلاع نداشته باشیم، اینکه بخواهیم در هنگام مسافرت برای پر نشان دادن خانه و دور کردن دزدها، لامپ ها را روشن خاموش کرد، بخواهیم برای مراسم های مختلف از رنگ ها و شدت نورهای مختلف استفاده کنیم، بخواهیم برای کارهای مختلف مانند کتاب خواندن، تلویزیون دیدن و یا غیره شدت نور را تغییر دهیم.
به صورت کلی در هنگام هوشمند سازی خانه ها دو مسیر وجود دارد. مسیر اول بدین صورت می باشد که قسمت های مختلف خانه به صورت جداگانه و جزیره ای هوشمند می شوند و هر کدام به صورت مستقل کنترل می شوند
در حالت دیگر همه ی بخش های هوشمند شده به کمک دستگاهی به نام هاب، که کنترل کننده مرکزی می باشد، به هم وصل شده و تنها با ارتباط با هاب می توان همه ی بخش ها را کنترل کرد.
موارد ذکر شده برای ایجاد نورپردازی هوشمند توانایی کار به صورت تنها (stand alone) یا با کمک هاب را دارند.
انواع روش های پیاده سازی سیستم نورپردازی هوشمند:
برای داشتن سیستم نورپردازی هوشمند می توان از ۳ راه استفاده کرد که این موضوع به این دلیلی می باشد که مدار فعال سازی یک مصرف کننده که درر اینجا یک لامپ یا لوستر می تواند باشد از ۳ بخش تشکیل شده است،
- کلید روشن و خاموش کردن لامپ ۲٫ لامپ ۳٫ مسیر ارتباطی بین کلید و لامپ یا همان دوشاخه، سیم و سرپیچ لامپ.
- استفاده از کلیدهای هوشمند
راه اول برای کنترل سیستم نورپردازی هوشمند استفاده از کلیدهای هوشمند می باشد. این مورد بدین صورت میباشد که به جای کلید معمولی که برای روشن و خاموش کردن استفاده می شود، از کلیدهای هوشمند استفاده میکنیم.
با کمک این کلیدها می توان میزان نور یا حتی بازه ی زمانی روشن و خاموش بودن لامپ ها را تنظیم کرد و مشخص کرد که در چه زمان هایی لامپ های کدام بخش روشن باشد و چه لامپ هایی خاموش باشند. البته بدلیل زیاد بودن کلیدها بهتر است از هاب استفاده شود تا دسترسی و کنترل لامپ ها با راحتی بیشتر صورت پذیرد. از نمونه کلیدهای هوشمند که می توان برای هوشمند سازی بخشی از ساختمان یا همان سیستم نورپردازی استفاده کرد به Belkin WeMo Switch یا Caseta Wireless Dimmer اشاره کرد.
- نصب لامپ های هوشمند
این راه حل، راه حل به نسبت گرانتر اما با تنوع بیشتری می باشد، این موضوع به این دلیلی است که با کمک لامپ های هوشمند می توان علاوه بر کارهای دیگری که میتوان با دیگر راه ها انجام داد، میتوان رنگ نور را تغییر داد. از جمله شرکت هایی که به تولید این لامپ ها می پردازند می توان به Belkin’s WeMo Lights ،TCP Connect ،GE Link ،Philips Hue و Insteon اشاره کرد.
- استفاده از دوشاخه های هوشمند
اگر میخواهید نورپردازی خود را هوشمند کنید، اما به هر دلیلی تمایلی به خرید لامپ های هوشمند ندارید و از طرف دیگر نمیخواهید پریزهای خود را عوض کنید، تنها راه حل باقیمانده استفاده از دوشاخه های هوشمند می باشد. این وسیله به عنوان رابطی می باشد بین دوشاخه لامپ و پریز برق. کاربرد دوشاخه هوشمند همانند کلید هوشمند می باشد. از جمله تولید کنندگان این محصول می توان به WeMo Switch اشاره کرد.
مزایای سیستم نورپردازی هوشمند:
با به کار بردن اینترنت اشیا در نورپردازی از مزایای متفاوتی بهره می بریم که از جمله این موارد می توان به کاهش هزینه ها، کنترل بهتر و دقیق تر و زیبایی بصری اشاره کرد که می توان گفت این ها تنها بخشی از مزایای عمده این تکنولوژی هستند.