تعریفی از لجستیک و کاربردهایش
لجستیک به آن دسته از فرآیندهای زنجیره ای تامین گفته می شود که ذخیره سازی و جریان اثربخش کالاها، خدمات و اطلاعات مربوط به آن ها را در دو جهت رفت و برگشت میان محل مبدا و مصرف را در جهت پاسخگویی به نیاز مشتری، برنامه ریزی و… کنترل می کنند. در آینده نزدیک اینترنت اشیا در لجستیک، جایگاه خودش را در صنعت لجستیک به ثبت می رساند.
هزینه های لجستیکی شامل موارد زیر می شود:
-
هزینه های مربوط به حمل و نقل و جابجایی
-
هزینه فعالیت های ذخیره سازی یا انبارداری
-
هزینه بسته بندی اضافی مورد نیاز
-
هزینه های مدیریت سیستم لجستیک
-
هزینه در دسترس نبودن کالا
در یک دسته بندی کلی این هزینه ها شامل: هزینه های حمل و نقل، کنترل موجودی و مدیریت لجستیک می شود.
بهره مندی از سیستم لجستیک مناسب یکی از عوامل کلیدی موفقیت در کسب و کار است. یکی از استراتژی های مهم در بهره وری لجستیک، کاهش هزینه ها به منظور حفظ سود دهی است.
کاربرد اینترنت اشیا در لجستیک
-
کاهش هزینه لجستیک و بهبود اثربخشی توزیع
-
بهبود میزان اطلاعات زنجیره تامین و توازن عرضه و تقاضا
-
اطمینان از امنیت کالا و محصول از طریق کنترل هر بخش زنجیره تامین
-
ترویج و بهبود تولید محصولات با کیفیت در مقیاس وسیع و توسعه صنعتی
اینترنت اشیا چرا حائز اهمییت است؟
اینترنت اشیا یک شبکه بزرگ از اشیای طبیعی یا ساخته شده به دست انسان ( از جمله دستگاه های دیجیتالی، دستگاه های کامپیوتری، حیوانات، گیاهان و دستگاه های مکانیکی) است که با استفاده از سنسورها و رابط برنامه نویسی کاربردی به شبکه متصل شده و اطلاعات را در اینترنت به اشتراک می گذارند. توسعه اینترنت اشیا به فن آوری های دیگر مانند مدیریت داده های بزرگ، هوش مصنوعی، مجاسبات ابری، RFID و… بستگی دارد.
مزایای اینترنت اشیا در لجستیک و مدیریت زنجیره تامین
-
بهینه سازی استفاده از منابع و دارایی ها
-
امکان مشاهده و پاسخ در لحظه
-
آنالیز اطلاعات واقعی برای بهبود عملکرد
-
کاهش مسائل امنیتی همچون سرقت
-
صرفه جویی در زمان با حذف فرایندها و بررسی اطلاعات به صورت دستی
-
شناسایی فرصت های جدید با مطالعه ی الگوها
-
امکان نظارت دقیق بر منابع و شیوه ی انجام کار
فناوری هوشمند و اینترنت اشیا در خدمت لجستیک دیجیتال
لجستیک و زنجیره تامین با استفاده از فناوری های هوشمند و اینترنت اشیا دگرگون می شود. لجستیک دیجیتال، مدیران زنجیره تامین را قادر می سازد تا عملیات آنلاین حمل کالا از طریق انواع مختلف وسایل نقلیه از مبدا تا مقصد را بررسی کرده و مورد تجزیه و تحلیل قرار دهند.
لجستیک دیجیتال این امکان را فراهم می کند تا زنجیره تامین ساده شده و از هزینه های موازی جلوگیری شود و بهره وری و سود عملیاتی افزایش پیدا می کند. پژوهش های انجام شده نشان می دهد لجستیک دیجیتال جریان فروش کالا بین قاره ها را هم مدیریت خواهد کرد.
در دهه ی اخیر دنیا با تکنولوژی های جدید با استفاده از جهان وب، اینترنت موبایل و اکنون اینترنت اشیا روبرو شده است. اگرچه اینترنت اشیا در محیط های خانگی همچون لوازم هوشمند خانگی، اسپیکرهای هوشمند، لوازم پزشکی شخصی شناخته شده است ولی در حال حاضر این تکنولوژی در صنایع مختلف تجاری چون کشاورزی، املاک، مراقبت های بهداشتی و امنیت به سرعت در حال محبوب شدن است و به زودی جایگاهش در لجستیک را به ثبت می رساند.