یکی از جدیدترین و پرچالشترین مباحث روز دنیای تکنولوژی و به خصوص اینترنت اشیاء، موضوع شهر هوشمند است. در این مقاله قصد داریم ویژگیهای مهم شهر هوشمند را برای شما بیان کنیم. همانطور که میدانید کاری که شهرهای هوشمند انجام میدهند این است که به جمعآوری دادههای به وجود آمده به وسیله IoT برای حل مشکلات شهری و خدماتی میپردازند. برای حل مشکلات و چالشهای خدمات شهری باید از این تکنولوژی استفاده کرد. از جمله این مشکلات میتوان به مشکلات ترافیکی، خدمات در حوزه سلامت، بهبود شرایط زندگی و … اشاره کرد.
بر طبق آمار و مطالعات انجام شده، سازمان ملل آماری را منتشر کردهاست که تا سال ۲۰۵۰، ۶۸% جمعیتی که در جهان هستند، در شهرها زندگی خواهند کرد. در همین راستا برای بهتر کردن زندگی شهری نیازمند تغییراتی از جمله اتصال اینترنت به سیستمها و دستگاههایی مثل زیرساختهای شهری، پارکینگ هوشمند، چراغهای راهنمایی و رانندگی، تاکسیهای هوشمند و … است که تنها یک بخشی از یک شهر هوشمند پیشبینی شدهاست.
در اینجا بعضی از ویژگیهای مهم شهر هوشمند را که زیرمجموعهای از اینترنت اشیاء هستند را تشریح میکنیم.
۱- سیستم ترافیک و حمل و نقل هوشمند
در زندگی شهری یکی از رایجترین و متداول ترین مشکلات، با وجود ماشینهای زیادی که در شهرها وجود دارد، مسئله ترافیک است. میدانید که ترافیک زیاد علاوه بر هدر دادن زمان و هزینه شهروندان، باعث منتشر شدن آلودگی هوا و گازهای گلخانهای میشود.
راهحلی که شهرهای هوشمند برای این موضوع دارند، تعبیه کردن حسگرهایی برای هدایتکردن وسائل حمل و نقل و همچنین پارکینگهای هوشمند برای مشخص کردن نقاط در دسترس پارک ماشین برای دارندگان ماشین است.
مثلا شهر لندن توانستهاست که تولید و انتشار گاز گلخانهای CO2 را بهبود دهد. یکی از راهکارها این بود که این شهر ورود هفتاد هزار خودرو را به مناطق اصلی و مرکزی شهر لندن ممنوع کردهاست و با وجود دوربینهایی که در شهر قرار داده است میتواند متخلفین و مجرمین را شناسایی کند.
یکی دیگر از شهرهایی که در حوزه هوشمندسازی قدم برمیدارد، کپنهاگ است. در همین راستا شهروندان خودش را به سوی روشهایی برای جایگزینی از سیستم حمل و نقل متمایل میکند. مثلا در این شهر چراغهای راهنمایی با GPS منطبق هستند و کار میکنند تا در جهت کمک به دوچرخه سواران باشند که توانسته اند زمان سفرهای داخل شهری را تا حدود ۱۷% کم کنند.
۲- منازل و ساختمان های هوشمند
میدانیم که امروزه ساختمانها مکان و مرکز اصلی برای فعالیتهای روزانه ما هستند، اما مشکلی که وجود دارد مصرف زیاد انرژی که تقریبا میزان زیادی از آن اتلاف میشود، است. در دنیای امروز کشورها و شهرهای پیشرفتهای مثل سنگاپور در حال بروزرسانی خدمات شهری خود هستند، برای مثال استفاده از یک سیستم تهویهای که ایدهآل باشد به کم شدن این اتلاف انرژی کمک شایانی میکند. این سیستم خدمات شهری با توجه به کارکرد و فعالیت هر فرد، درجه حرارت و سیستم تهویه و مصرف انرژی را به صورتی که کمترین اتلاف انرژی را داشته باشد، مدیریت میکند.
یکی دیگر از این شهرهای پیشرفته و مدرن، شهر سیاتل است که تا کنون توانسته حدود ۴۵% از منازل و ساختمانهای شهر خود را با استفاده از سیستمهای تهویه هوشمند به کمترین هدررفت انرژی مجهز کند.
۳- امنیت عمومی
در سال های اخیر شهرهای هوشمند با هدف بهبود زندگی شهروندان و همچنین افزایش ایمنی آن ها در حال رشد هستند. برای ایجاد امنیت شهر و همچنین شهروندان راهکارهایی پیشنهاد و اجرا شده است که از جمله آن می توان به استفاده از دوربین های مداربسته هوشمند در جهت پاسخگویی به شهروندان در شرایط اضطرار و خطر به وسیله وای فای یا گجت ها و پوشیدنی های هوشمند اشاره کرد.
به عنوان مثال شهر شیکاگو یک نمونه از این شهرهای هوشمند است. از جمله فعالیت های امنیتی هوشمندی که در این شهر اجرا شده است می توان به استفاده از نقشه جرم برای قابلیت پیش بینی که منجر به کاهش ۱۴ درصدی میزان خشونت و فعالیت های پلیس کمک کرده است، می توان اشاره کرد.
یکی دیگر از این شهرهای هوشمند، شهر ریودژانیرو در برزیل است، که با استفاده از هوشمندسازی توانسته است زمان پاسخدهی به خدمات اضطراری را از طریق یک سیستم هوشمند ویدئویی متصل به وای فای و اینترنت به کاهش ۳۰ درصدی برساند.
۴- زیرساخت های سازگار و پویا
شهرهای هوشمند تلاش کرده اند که از طریق ثبات جاده ها و ساختمان ها بتوانند زیرساختهای خود را بهبود و افزایش دهند. ابداعات و نوآوری هایی مثل حسگرهای زمینی می توانند به ساختمان ها و مناطقی که احتمال لرزش دارند نظارت و بررسی کنند و امنیت شهرها را آماده کنند. شهرهایی مثل سئول و فیلادلفیا همچنین از طریق اینترنت اشیاء استفاده می کنند تا بتوانند استهلاک جاده ها را به حداقل برسانند.
۵- خدمات آسان
یکی از اصلی ترین و اولیه ترین خدمات شهری برای تامین نیازهای روزانه زندگی ما خدمات آب و برق است. شهرهای هوشمند برای نظارت بر استفاده از انرژی از تکنولوژی اینترنت اشیاء استفاده می کنند.
مثلا شهر سن دیگو موجب بهبود و صرفه جویی دویست و پنجاه هزار دلاری در قیمت ها و هزینه های برق با استفاده از چراغ های هوشمند در خیابان ها و معابر عمومی شهری شده است.
یکی دیگر از این راهکارهای اینترنت اشیاء، وجود یک شبکه برق هوشمند با هدف بهینهسازی منابع است. این فناوری جدید قادر است که میزان مصرف انرژی در کل جهان را تجزیه و تحلیل کند و میزان مطلوب و موردنیاز هر خانواده را مشخص کند.
اصولا شهرهای هوشمند باید با استفاده از حسگرهای متنوع، هر نشتی که در خارج از مخازن و لولهها وجود داشته باشد را تشخیص دهند. شهر هوشمند نیویورک از طریق همین تکنولوژی توانسته است حدود هفتاد وسه میلیون دلار از هزینه های آب را با روش اجازه دادن به خانوادهها در جهت نظارت بر مصرف آب کاهش دهد.
۶- هماهنگی زیست محیطی
یکی دیگر از ویژگیهای مهم شهر هوشمند، هماهنگی زیست محیطی است. همانطور که میدانید و براساس مطالعات انجام شده در زمینه گرمایش جهانی، وجود اینترنت اشیاء در شهرهای هوشمند به کاهش تولید گازهای گلخانهای کمک شایانی میکند. این فرآیند شامل استفاده از گیاهان سبز در جهت بهبود هوای داخلی، مدیریت و کنترل میزان آلودگی و کاهش میزان CO2 است.
شهر پکن، یکی از مثالهای خوب برای ردیابی منابع آلودگی است، که غالبا شامل مسائل مربوط به حجم ترافیک است را توانسته در حدود ۲۰ درصد از تولیدکنندههای آلودگی هوا را کم کند.