در جوامع شهری، تولید بیش از حد زباله و جمع آوری آن همیشه یکی از چالشهای مهم و قابل تامل هم برای شهروندان و هم برای مسئولین جمعآوری زباله در شهرها بودهاست. با پیشرفت تکنولوژی و فناوری اطلاعات یکی از چالشهایی که اینترنت اشیاء برای حل آن به سراغش رفتهاست جمعآوری زباله به صورت هوشمند است. در این مقاله قصد داریم هوشمندسازی جمعآوری زباله با اینترنت اشیاء را بررسی کنیم.
مشکلان جمعآوری زباله به شکل سنتی
از آنجایی که محل جمع آوری زبالهها مکان مناسبی برای تولید و رشد انواع میکروبها، قارچها و انواع بیماریهای مختلف است، جمعآوری زباله به شکل سنتی با توجه به محدودیتها و سختیهایی که دارد نمیتواند راهحل مناسبی برای این مشکلات باشد.
مراحل جمعآوری زباله با هوشمندسازی
در طرحهایی که در شهرهای هوشمند مطرح میشود، با استفاده از اسمارت فونهای مختلف میتوان محل قرار گرفتن سطل آشغال و زباله را با استفاده از GPS مشخص کرد تا مسئولان آن برای مکانیابی آنها مشکلی نداشته باشند.
همچنین برای فهمیدن این موضوع که چه حجمی از سطل زباله پر شدهاست که برای تخلیه آن نیاز به مراجعه داشته باشد. با فرستادن امواجی به سطل زباله و اندازهگیری دمای آن، اطلاعات و دادههای جمع آوری شده از طریق سنسورهای مختلف به یک شبکه سلولی برای تحلیل این دادهها ارسال میشود.
در گام بعدی، لیستی از سطلهای زبالهای که نیاز به جمع آوری و تخلیه در سراسر شهر دارند با مسئولین و یا رانندههای ماشینهای زباله ارسال میشود تا بتوانند در بهینهترین حالت ممکن برای جمعآوری آنها اقدام کنند. رانندگان ماشینهای زباله برای درج تاریخ و ساعتی که سطلهای آشغال را تخلیه میکنند باید از کارتهای RFID برای جلوگیری از اهمالکاری استفاده کنند.
هدف و مزایای جمع آوری زباله به صورت هوشمند
هدف در هوشمندسازی جمع آوری زباله با استفاده از تکنولوژیهای اینترنت اشیاء در شهرهای هوشمند، جمع آوری زباله با بهینه ترین حالت ممکن در زمان و هزینه و همچنین کاهش بیماریهایی که منشاء میکروبی و قارچی از زباله دارند، است.
یکی دیگر از مزایای جمع آوری زباله به صورت هوشمند، صرفهجویی در مصرف سوختهای فسیلی و حمل و نقل به دلیل بهینهسازی فرآیند جمعآوری زباله است.
بخش فنی این فرآیند نشان میدهد که گردآوری دادهها و اطلاعات سطل های زباله از به وسیله حسگرهای مختلف و از طریق کانال ارتباطی بیسیم انتقال پیدا میکند و پس از آن با استفاده از رایانش ابری (Cloud Computing) که روی پلتفرم های وای فای و جی پی ار قابل استفاده هستند، عرضه میشود.