آسنسور هوشمند، یکی از بزرگترین معضلات اصلی در مراکز و سازمانها و ساختمانهای بزرگ را برطرف نموده است. اولویت استفاده از آسانسور و همچنین بهینه سازی کارایی آن از اهمیت فراوانی برخودار است.
اهمیت آسانسور هوشمند
عملکرد و ویژگی همه آسانسورها یکسان است. اینکه افراد را به محل مورد نظر برسانند و ناآگاهی از محل و تعداد افرادی که به آن طبقه سفر میکنند. غالبا مشاهده شده آسانسوری با ظرفیت تکمیل شده؛ ولی آسانسور دیگر خالی است. افراد بدون اطلاع از خالی بودن آسانسور دیگر منتظر می مانند. بهینه ترین راه برای استفاده از آسانسورها در ساختمانها به جای انتخاب طبقه بعد از سوار شدن، انتخاب طبقه قبل از سوار شدن است. به این معنا که با نصب سیستم آسانسور هوشمند در بیرون آسانسور، فرد طبقه مورد نظر را در یک سیستم مشترک برای آسانسورها وارد نماید و بر اساس تعداد افراد و طبقه مورد نظر آنها، آسانسور خالی یا ظرفیت دار خود را ارسال میکند. با این کار افراد دسته بندی می شوند و تعداد توقفها در آسانسور کمینه می شود. بهترین مدیریت، هم از نظر بهینه بودن نقل و انتقال و هم از نظر صرفه جویی وقت و اتلاف انرژی است.
خواندن اطلاعات کارت افراد یکی دیگر از روشهای مناسب برای مدیریت آسانسورها است. کارت هوشمند پرسنلی کارکنان ساختمان از طریق پنل کنترلی آسانسور خوانده می شود. با اینکار وارد کردن طبقه نیز حذف می شود و از حرکت با تعداد کم جلوگیری می کند و افراد را به آسانسورهای دیگر هدایت می کند.
تصور کنید در یک بیمارستان کادر درمان از اتاق عمل برای یک عمل ضروری در یکی از طبقات انتظار آسانسور را دارد. یا یک وضعیت اورژانسی که یک بیمار باید سریعتر به بخش مورد نظر انتقال یابد و یا مواردی مشابه. علاوه بر سازمانها، ساختمانهای بزرگ نیز این نیاز را دارند. یکی از هدف های استفاده بهینه از آسانسور کاهش زمان انتظار افراد است. این امر کاهش انرژی و رضایت افراد را به همراه دارد. در حقیقت منظور از فراخوانی بالابر این است که کاربر با یک برنامه از پیش تنظیم شده یا با تلفن همراه بالابر را برای طبقه مورد نظر فراخوانی نماید تا زمان انتظار کاهش یابد.
سیستم آسانسور های هوشمند بر اساس فناوری های کارت و تگ های بدون تماس(RFID) می باشد. در واقع این سیستم محدود سازی دسترسی را به ارمغان دارد. با فن آوری پورت(Port) از طریق فرکانس رادیویی موجود در کارت هوشمند و الگوریتم آن میزان ترافیک ساختمان و رفتار مسافران مشخص می شود. این سیستم با فرکانس ارسالی از سوی کارت مخصوص هر فرد، استفاده مسافر از آسانسور را پیش بینی میکند. با فراخوانی آسانسور قبل از خروج از اتاق زمان انتظار و تعداد دفعاتی که نیاز به آن است را کاهش میدهد.
فعال سازی کارت های آسانسور هوشمند
سیستم هوشمندی سازی آسانسور به دو صورت فعال می شود:
- EAX-10 : با این دستگاه هر کارت برای تنها یک طبقه تعریف شد است. به این معنا که با نزدیک کردن کارت به دستگاه آسانسور فرد را به طبقه تعریف شده می برد.
- EAX-108: این کارت برای بیش از یک طبقه تعریف شده است. یعنی وقتی کارت به دستگاه نزدیک می شود شماره طبقاتی که قبلا تعریف شده مشخص می گردد و کاربر طبقه مورد نظر را انتخاب می کند. سپس آسانسور فرد را به طبقه مورد نظر می رساند.
منیژه غلامپور
آوریل 14, 2020سلام و عرض ادب
ممنونم از مطلب خوبتون. من تا حالا در رابطه با آسانسور هوشمند مطلبی نخونده بودم و چقدر خوبه این سیستم. ممنونم ازتون