در این مقاله میخواهیم به موضوع سیستم برق هوشمند بپردازیم. اصولا در گذشته سیستم روشنایی فقط توانایی روشن کردن محیط و خانه را داشتند در صورتی که در عصر امروز با پیشرفت تکنولوژی و روی کار آمدن اینترنت اشیاء و زیر مجموعههای آن، این سیستمها تواناییهای بسیار زیادی دارند که در اینجا مهمترین آنها را با هم بررسی میکنیم.
امروزه شما تنها با کلیک قادر هستید فعالیتهای زیادی مثل خاموش روشن کردن سیستم روشنایی، کنترل و مدیریت آن از راه دور، دادن دسترسی به دیگران برای این کار و … را نام برد.
سیستم برق هوشمند
این سیستم به شما امکانات و قابلیتهای فوقالعادهای میدهد از جمله آن میتوان به کنترل و مدیریت این سیستم با استفاده از یک اپلیکیشن بر روی اسمارتفون شما اشاره کرد.
شما از طریق این اپلیکیشن قادر خواهید بود تا میزان روشنایی هر لامپ را با توجه به دلخواه خود تنظیم کنید و حتی اگر لامپهای مورد نظر شما دارای LEDهای رنگی باشند میتوانید رنگ آنها را عوض کنید.
این سیستم هوشمند به شما امکان برنامهریزی برای استفاده از سیستم روشنایی هوشمند را میدهد تا با استفاده از آن بتوانید به صورت بهینه و مطابق با سلیقه خودتان آن را تنظیم کنید. مثلا از جمله برنامههایی که میتوانید برای خودتان انجام دهید این است که به صورت عادات فرهنگی و روزانه شما تعیین شود.
- برنامهریزی برای سیستم روشنایی در زمان تماشای تلویزیون
- برنامهریزی برای سیستم روشنایی در زمان صرف شام
- برنامهریزی برای سیستم روشنایی در زمان مطالعه
تغییر حالت از هر کدام به دیگری تنها با یک کلیک امکانپذیر است.
روش کاری سیستم برق هوشمند
این سیستم که در واقع یک شبکه هوشمند است در آن هر لامپ و یا هر نود به شکل وایرلس در شبکه حضور دارند و به نزدیکترین نود خود متصل هستند.
این شبکه به صورت کلی به روتر یا یک مسیریاب وصل میشود که موبایل و یا تبلت به وسیله آن به این شبکه هوشمند متصل میشوند. در اکثر این سیستمها امکان کنترل و مدیریت از راه دور وجود دارد تا حتی زمانی که در منزل نیستید بتوانید آن را سازماندهی و مدیریت کنید.
تکنیکهای سیستم روشنایی هوشمندانه
در اینجا میخواهیم بعضی از تکنیکهای نوردپردازی سیستمهای روشنایی را به شما معرفی کنیم تا با استفاده از آنها متناسب با محلی که قرار است در آن نورپردازی کنید و همچنین سلیقه شما آن را اجرا کنید.
به صورت کلی باید بگوییم که ۳ نوع نورپردازی داریم:
- نورپردازی کلی
در این نوع نورپردازی که نورپردازی کلی گفته میشود شامل نور خورشید و همچنین لامپها و چراغهای وسط سقف است.
- نورپردازی کاری
در این نوع نورپردازی، سیستم روشنایی و لامپها برای انجام یک کار و یا مطالعه تنظیم میشوند.
- نورپردازی متمرکز
در این نوع از نورپردازی که بیشتر جنبه زینتی دارد با این هدف طراحی شدهاند که بتوانند توجه افراد را به سمت یک قسمت خاص و یا شیء جلب کرد.
ریسههای LED
اگر شما نور پسزمینه را در هر قسمتی از خانه استفاده کنید آن قسمت را به مکان توجه و ویژه برای دیگران تبدیل خواهید کرد.
همچنین یکی دیگر از روشهایی که برای برجسته کردن یک قسمت میتوان استفاده کرد استفاده از ریسههای LED که زیبایی زیادی هم دارند، میباشند.
این موضوع را فراموش نکنید که LDEهای هوشمند به لحاظ مصرف انرژی نسبت به سایر لامپهای الکتریکی بهینه و همچنین نسبت به آنها مقرون به صرفه هستند.
البته در نوع هوشمند ریسههای LED میتوان برای آنها برنامهریزی انجام داد تا با استفاده از برنامههای زمانی روشن و یا خاموش شوند و یا تغییر رنگ دهند یا حتی میزان این نور را تعیین کرد.
دیمرهای خودکار
اگر نگاهی به مقالات این حوزه بکنید متوجه میشوید که میزان نور محیط، میزان رنگ آن و … بر چرخه خواب و بیداری شما تاثیر مستقیم دارد.
مثلا حضور در رنگهای روشن مثل آبی و سفید باعث جلوگیری از خوابیدن شما میشود. این در حالی است که نور زرد رنگ باعث میشود که شما زودتر از زمان معمول به خواب بروید. حالا باید این موضوع را به شما بگوییم که دیمر وسیلهای است که نور لامپها را به صورت اتوماتیک کم میکند.
بعضی از این دیمرهایی که بر روی دیوار نصب میشوند به شما این امکان را میدهند تا با استفاده از آن بتوان میزان روشنایی هر نوعی از نور را کنترل و مدیریت کرد.
بعضی دیگر از این دیمرها علاوه بر این قابلیت، امکان تغییر رنگ نور لامپ را هم دارند.
شما میتوانید با توجه به استفادهای که از سیستم روشنایی خودتان انجام میدهید برای آن برنامهریزی انجام دهید. مثلا یک برنامه روشنایی برای حضور مهمان که معمولا روشنتر از حالت عادی است. یکی برای زمانی که در منزل حضور ندارید که احتمالا بیشتر این سیستم باید به حالت خاموش باشد. یکی برای زمانی که مشغول تماشای تلویزیون هستید که باید سیستم روشنایی به شکلی باشد که چشمان شما را اذیت نکند.
این موضوع را فراموش نکنید که لامپهایی که دارای دیمر هستند به صورت دستی خاموش و یا روشن نمیشوند. به همین دلیل بیشتر برای لامپهای تزئینی و دکوری استفاده میشوند. همچنین میتوانید آنها را برای قسمتهایی که دسترسی به آنها دشوار است مثل پشت تلویزیون و یا پشت قاب عکس از آنها استفاده کنید.
توجیه اقتصادی هوشمندسازی روشنایی منزل
احتمالا این سوال برای شما پیش آمده است که آیا به صرفه است که سیستم روشنایی منزل خودمان را هوشمند کنیم و یا نه؟
درست است که در ابتدا برای راهاندازی سیستم روشنایی هوشمند باید کمی پول هزینه کنید اما به این قضیه به چشم سرمایهگذاری نگاه کنید زیرا با گذشت زمان و بهینهسازی مصرف انرژی متوجه خواهید شد که تا چه اندازه توانستهاید برای خودتان پول ذخیره کنید.
شما با راهاندازی یک سیستم روشنایی که به صورت هوشمند فعالیت میکند علاوه بر اینکه بر زیبایی منزل خودتان افزودهاید در مصرف انرژی هم به صورت کاملا بهینه عمل کردهاید و دیگر خبری از قبضهای برق نجومی نیست.
همچنین با توجه به اینکه این سیستم قابلیت برنامهریزی هم دارد و تنها در صورت حضور و نیاز شما شروع به کار میکنند، کمک شایانی به محیط زیست و جلوگیری از گرمایش بیش از حد زمین میکنید.
این موضوع را هیچگاه فراموش نکنید که دنیا به سرعت در حال حرکت به سمت هوشمندسازی است پس سعی کنید که از این تکنولوژیهای هوشمندسازی هرچه زودتر استفاده کنید.
ف.فروتن
فوریه 8, 2020ممنونم. فقط یه سوال… روشنایی همهی لامپها را با دیمر میشه کنترل کرد؟