از جمله کاربردهای هوش جمعی در هوش مصنوعی است. رفتارهای مشارکتی و دسته جمعی جانداران برای رسیدن به هدف(پیدا کردن غذا، مهاجرت، مسیر یابی در زمان کوچ و….) که یکدیگر را راهنمایی می کنند. این رفتار طبیعی حیوانات، توجه دانشمندان را به خود جلب کردند. از این رفتار طبیعی برای حل مسایل استفاده میکنند.
کاربرد های هوش جمعی
به عنوان روشی برای حل مسایل مختلف هوش مصنوعی بکار میرود. با توجه به کاربردهای متنوعی که هوش مصنوعی دارد می توان از این روش برای حل مسایل مختلف و متناسب، استفاده کرد.
پرندگان، ماهیان، مورچه ها، تکثیر باکتری ها، هوش باکتری، زنبورها، ژنتیک و بسیاری از موجودات زنده وجود دارد که از هوش جمعی برای رسیدن به یک هدف استفاده کنند. در دنیای واقعی نیز مسایلی وجود داد که عوامل مختلفی برای حل آن موثر هستند. با استفاده از روش های هوش جمعی و هوشمندی جمع برای حل مسله، بهینه ترین جواب را بدست می آورند.
این روشها از رفتارهای جمعی حیوانات و موجودات زنده در طبیعت الهام گرفته شده اند. الگوریتم مورچه ها یكی از بارزترین نمونه ها برای هوش جمعی است كه از رفتار جمعی مورچه ها الهام گرفته شده است. یكی دیگر از مهمترین الگوریتمهایی كه در این گروه جای میگیرد، الگوریتم بهینه سازی انبوه ذرات است. در الگوریتم بهینه سازی انبوه ذرات، اعضای جامعه، كه ماهیها یا پرندگان میباشند، به صورت مستقیم با هم ارتباط دارند. از این ویژگی می توان برای سیستم های هوشمند استفاه کرد.
سیستمی که عاقلانه فکر کند. سامانهای عاقل است که بتواند کارها را درست انجام دهد. در تولید این سیستمها نحوه اندیشیدن انسان مد نظر نیست. این سیستمها متکی به قوانین و منطقی هستند که پایه تفکر آنها را تشکیل داده و آنها را قادر به استنتاج و تصمیم گیری مینماید. آنها با وجودی که مانند انسان نمیاندیشند، تصمیماتی عاقلانه گرفته و اشتباه نمیکنند. این ماشینها لزوما درکی از احساسات ندارند. هم اکنون از این سیستمها در تولید عاملها در نرم افزارهای رایانهای، بهره گیری میشود. عامل تنها مشاهده کرده و سپس عمل میکند.
کاربردها از هوش جمعی:
- مسیریابی در شبکه.
- سامانههای توزیعشدهٔ رایانامهای.
- اختصاص منابع به شکل بهینه.
- زمانبندی وظایف.
- بهینهسازی ترکیبیاتی.
- روباتیک:
- بررسی سیستمهای لولهکشی.
- تعمیرات و نگهداری ماهوارهها و کشتیها.
- روبوتهای خود-مونتاژ.