آبیاری هوشمند
بخش زیادی از مصرف آب در تمام کشورها که حدود ۶۰ درصد می باشد مربوط به بخش کشاورزی است و طبق آمار ها در ایران حدود ۸۰ درصد آب مصرفی در این بخش هدر میرود. با توجه به خشکسالی سال های اخیر و مساله کمبود آب در کشور که یکی از بزرگترین مشکلات حال حاضر می باشد، مدیریت آب بسیار ضروری می باشد. استفاده از روش های آبیاری هوشمند که در کشورهای پیشرفته به طور گسترده ای در حال رشد است و راه حل مطلوبی برای مدیریت مصرف آب در بخش کشاورزی می باشد.
مزایای آبیاری هوشمند
آبیاری هوشمند برای کشاورزان محصول باکیفیت تری را با هزینه کمتر ایجاد می کند. استفاده از اینترنت اشیا در کشاورزی باعث صرفه جویی ۲۰ تا ۴۰ درصدی در کشت محصولات می شود. سیستم آبیاری هوشمند به صورت ثابت و تنظیم شده بر اساس محیط و نوع گیاه استفاده می شود. در این روش کنترل شیرهای آب به صورت هوشمند و یا از طریق پیام کوتاه و دستی امکان پذیر است و نیازی به حضور افراد در محل آبیاری نیست. این قابلیت تنظیم به کشاورزان این امکان را می دهد که که برای شرایط گوناگون و انواع گیاهان از آبیاری هوشمند بهره مند شوند.
سنسورهای هوشمند آبیاری
سنسورهای هوشمند میزان رطوبت، دما، باران و پارامترهای مهم خاک را تشخیص می دهند. حسگرها به کامپیوتر مرکزی و سیستم کنترل کننده متصل هستند و دایما اطلاعات را ارسال میکنند. با استفاده از این اطلاعات میتوان سیستم آبیاری مناسب هرگیاه را بر اساس نیاز و شرایط اقلیمی هوشمندانه برنامه ریزی کرد که موجب بهبود رشد گیاه و مصرف آب به اندازه نیاز شود.
سیستم آبیاری هوشمند
این سیستم شامل یک کامپیوتر مرکزی است که اطلاعات سایر اجزا سیستم در آن ذخیره می شود. مهمترین بخش سیستم هوشمند کامپیوتر می باشد زیرا ازطریق آن میتوان بر کل سیستم نظارت داشت و برای آینده برنامه ریزی کرد. سایر اجزای سیستم ایستگاه پمپاژ، هواشناسی،سنسور رطوبت سنج، دماسنج، مدار محافظتی، مدار ارتباطی و ایستگاه هواشناسی می باشد.
عملکرد سیستم آبیاری هوشمند
ابتدا اطلاعات زمین کشاورزی به وسیله سنسورها و ایستگاه هواشناسی به کامپیوتر مرکزی منتقل می شود. سپس کامپیوتر مرکزی اطلاعات را آنالیز کرده و بر اساس آن برنامه آبیاری هوشمندی را تنظیم میکند. در این برنامه زمان و میزان آبیاری مشخص شده و سیستم اتومات و بدون نیاز به نیروی انسانی آبیاری را انجام می دهد. همچنین میتوان زمان و میزان آبیاری را به صورت دستی برای سیستم مشخص کرد.
گزارش دهی هوشمند
در سیستم آبیاری هوشمند از طریق پیامک GSM یا اینترنت تمامی گزارش های آبیاری ارسال میشود. کشاورزان میتوانند با استفاده از این گزارش های با توجه به اقلیم و شرایط موجود زمین جدول زمانی برای آبیاری تعریف کنند تا در زمان های مشخص بدون نیاز به حضورفردی آبیاری انجام شود.
همچنین از اپلیکیشن و سایت برای مانیتورینگ کامل سیستم آبیاری و مزرعه، باغچه در خانه و ویلا می توان استفاده کرد.
شرکت های ارایه دهنده سیستم آبیاری هوشمند
در کشورهای پیشرفته شرکت های مختلفی در این حوزه فعال هستن که Intercrop Iberica یکی از معروف ترین شرکت ها می باشد که تحت حمایت اتحادیه اروپاست. در ایران نیز سیستم های هوشمند آبیاری در مناطق مختلفی اجرا شده است و شرکت هایی مانند سوواران، توسن، ایران پایپ نیرو فراب و… خدمات گوناگونی را به کشاورزان ارایه می دهند.
ویدیوی معرفی شرکت Intercrop Iberica
لطفا مقاله گلخانه هوشمند با اینترنت اشیا را مطالعه بفرمایید.